Oferta bancii elene pentru cei 69,9% din CEC s-a ridicat la 560 mil. euro. OTP Bank nu s-a mai prezentat la ceremonia de depunere a ofertelor, anuntand ca se retrage din competitia pentru privatizarea bancii romanesti.
Conform primelor declaratii facute de oficialii statului, este improbabil ca privatizarea CEC sa fie reluata mai devreme de doi ani.
Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu a declarat ca „CEC inca nu este o institutie competitiva”.
Pentru preluarea CEC s-au luptat National Bank of Greece si banca ungureasca OTP Bank. OTP Bank a anuntat inainte de prezentarea ofertelor, care a avut loc vineri dimineata, ca se va retrage din cursa. De altfel, OTP a anuntat ieri ca a preluat cea mai mare banca din Muntenegru, intr-un deal de 104 milioane de euro.
Guvernul a luat decizia de privatizare a CEC in anul 2005. Strategia de privatizare a fost aprobata de catre Guvern impreuna cu JPMorgan, consultantul financiar desemnat, schimbat ulterior cu KPMG, iar procesul de privatizare a fost demarat in toamna anului 2005.
In noiembrie 2005, au depus oferte preliminare neangajante bancile Banca dei Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Erste Bank, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank in consortiu cu Raiffeisen International Holding si Societe Generale. Ulterior, Erste Bank, devenita intre timp castigatoare la BCR, si Societe Generale s-au retras din cursa pentru privatizare.
La sfarsitul lui 2005, procesul de privatizare a fost intrerupt, dupa ce guvernul a decis sa modifice strategia de privatizare ca urmare a succesului de la BCR. De la inceputul lui 2006, guvernul a primit doua proiecte de modificare a strategiei de privatizare a CEC. Actuala strategie a fost aprobata la sfarsitul lui aprilie, cand procesul a fost reluat cu cei sase ofertanti ramasi in cursa.