Potrivit noilor reglementari, baremul va imparti procedurile de atribuire a contractelor in categorii de risc scazut, mediu si mare. Rezultatul analizei de risc va fi comunicat autoritatilor contractante, numai pentru procedurile selectate in vederea verificarii procedurale.
Verificarile vor fi realizate de Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice. Selectarea se va face pe baza unei analize de risc, in principal pe baza urmatoarelor criterii: valoarea estimata a contractului de achizitie publica sau concesiune de lucrari publice ori servicii, tipul si dimensiunea autoritatii contractante, sursa de finantare, procedura de achizitie publica utilizata, istoricul si experienta autoritatii contractante in domeniul achizitiilor publice.
Sunt vizate contractele de lucrari si de concesiune de lucrari cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 250.000 euro, contractele de servicii si contractele de concesiune de servicii cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 40.000 euro si contractele de furnizare cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 40.000 euro.
Actul normativ modifica si completeaza normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 30/2006, privind functia de verificare a procedurilor aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica.