Analistii Erste Group au analizat cifrele pentru a arata de ce ECE6 (Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia – n.r.), cu exceptia Ungariei, nu s-a aflat nici pe axa directa, nici pe axa indirecta a reducerii substantiale a gradului de indatorare la nivel global.
„Unul din principalele motive ale procesului de dezintermediere limitat din ECE este faptul ca bancile austriece, care domina finantarea regiunii, au legaturi in special cu Germania si nu se bazeaza prea mult pe finantarea din Marea Britanie (care a fost cea mai agresiva in privinta dezintermedierii) si din tarile periferice. Al doilea motiv este acela ca datoria publica mai scazuta si dimensiunea relativ redusa a sectorului bancar au permis economiilor din ECE [b]sa evite cercul vicios[/b] dintre finantarea publica a sectorului bancar si datoria publica, care pune in prezent probleme Greciei si Spaniei”, explica Juraj Kotian, director cercetare macro/fixed income pentru ECE in cadrul Erste Group.
In acelasi timp, [b]datoriile straine ale bancilor au scazut in unele tari[/b] din ECE6, in special in statele cu o pondere mare a creditelor in valuta, datorita constrangerilor sau interventiei prin reglementare. In plus, creditele sindicalizate acordate statelor emergente din Europa s-au redus considerabil in primele patru luni din 2012, conform unui raport publicat recent de Banca Mondiala.
„Cu toate acestea, o comparatie la nivel international arata ca procesul de dezintermediere a fost per total foarte modest in ECE6 (cu exceptia Ungariei) si nu anticipam reduceri masive ale expunerii bancilor-mama. Mai mult, depozitele atrase pe piata interna au crescut peste tot, inclinand treptat balanta spre un model mai durabil de active finantate intern”, spune Kotian.
[b]Bancile din UK sunt cele mai agresive in privinta reducerii gradului de indatorare[/b]
Bancile din Marea Britanie si fondurile din SUA au fost cele mai agresive in reducerea creditarii transfrontaliere in T4 2011. In acelasi timp, creditarea transfrontaliera s-a indreptat spre locuri sigure (Scandinavia si centrul zonei euro) in detrimentul tarilor periferice.
Un factor esential pentru ECE este faptul ca cei mai importanti doi parteneri de schimburi comerciale, Austria si Germania, au fost printre statele cele mai rezistente la procesul global de dezintermediere. In pofida reducerii masive a creditarii transfrontaliere catre statele de la periferia zonei euro, datele privind modificarile nivelului datoriilor externe ale bancilor arata ca finantarea acordata ECE de catre banci nu a scazut aproape deloc, exceptie facand Ungaria, se arata in raportul Erste.
In Polonia, activele straine s-au mentinut in martie 2012 la nivelul din anul precedent, iar in Republica Ceha au inregistrat chiar o usoara crestere (desi tara nu a primit un rating de triplu A). Nivelul scazut al datoriei publice si dimensiunea relativ mica a sectorului bancar expun economiile din ECE unui risc mai redus fata de multe economii extrem de indatorate din zona euro. In acest sens, Ungaria este un caz aparte in ECE:predictibilitatea limitata a politicilor economice si masurile neortodoxe (care au permis rambursarea anticipata a creditelor in franci elvetieni) au determinat reducerea ambelor parti ale bilanturilor bancilor maghiare.
Analistii grupului Erste mentioneaza ca ritmul in care se va desfasura procesul de dezintermediere din sectorul bancar al zonei euro va fi decisiv pentru evolutia viitoare a creditarii transfrontaliere.
Favorite la reducerea gradului de indatorare primara sunt bancile din Marea Britanie. Urmeaza bancile din statele de la periferia zonei euro, care vor fi supuse presiunii din cauza temerilor privind cercul vicios format din cresterea datoriei publice, perspectiva de crestere limitata si bancile aflate in dificultate. Din fericire, ECE6 si chiar si bancile austriece, care sunt pilonul finantarii in regiune, beneficiaza doar de finantare limitata din tarile mentionate mai sus, care sunt predispuse la procesul de dezintermediere.
[b]Necesarul net de finantare externa al ECE6 s-a injumatatit fata de perioada pre-Lehman[/b]
Datorita faptului ca multe din tarile ECE6 si-au redus eficient deficitul de cont curent, incetinirea aporturilor de capital nu pune in pericol stabilitatea economica si financiara a regiunii la fel de mult ca in perioada post-Lehman.
„Necesarul net de finantare externa s-a injumatatit in comparatie cu perioada pre-Lehman (la aproximativ 25 miliarde euro). Intre timp, fondurile UE nete au crescut de peste doua ori in ultimul an (la 18 miliarde euro). Tarile se bucura de intrari semnificative de capital in portofoliu, in special in titluri de stat, care compenseaza diminuarea creditelor transfrontaliere” subliniaza Kotian.
„Dar cel mai important este faptul ca investitiile straine directe si fondurile europene nete, care reprezinta finantare fara indatorare, finanteaza impreuna in totalitate contul curent din aproape toate tarile ECE6”, a adaugat el.
[b]Companiile asiatice, tot mai prezente in regiune[/b]
Anul trecut, tarile din ECE6 au atras intrari de capital strain net in valoare totala de 36 miliarde euro – circa jumatate din capitalul atras in anul de varf 2007, dar aproximativ egal cu volumul mediu din perioada 2002 – 2006.
Erste considera ca tarile din ECE vor asista foarte probabil la temperarea intrarilor de investitii straine directe din cauza efectului negativ al incetinirii economiei globale asupra investitiilor si profitului in 2011. Cu toate acestea, prezenta companiilor germane si austriece in randul principalilor investitori reprezinta un avantaj, deoarece productia lor este extrem de competitiva si companiile de acolo sunt printre cel mai putin afectate de reducerea gradului de indatorare al sectorului bancar.
„Dupa integrarea noilor state membre in UE, am constatat cresterea prezentei companiilor asiatice in regiune. Prezenta acestora in ECE le ofera acces perfect la piata de consum comuna din UE, cu o forta de munca la costuri rezonabile. In prezent, doi dintre primii trei exportatori din Slovacia si Republica Ceha sunt companii asiatice, astfel incat ECE nu mai este exclusiv o platforma de productie germana. Preconizam ca in anii urmatori companiile asiatice vor continua sa isi reinvesteasca profitul in regiune”, a spus oficialul Erste.
[b]Nicio vanzare rapida a obligatiunilor emise de statele din ECE6[/b]
In pofida tensiunile evidente de pe piata obligatiunilor de stat din tarile periferice si a procesului de dezintermediere continuu din sectorul bancar european, ECE6 nu a inregistrat nicio vanzare rapida a obligatiunilor de stat.
Programele LTRO lansate de BCE in decembrie si februarie au contribuit si la cresterea cererii straine. Randamentele interne s-au prabusit si guvernele din ECE au acces favorabil la pietele externe. Aproape fiecare guvern a fost activ pe pietele straine cu emisiuni de obligatiuni denominate in EUR in T1 2012.
Deocamdata, Comisia Europeana a fost categorica in ceea ce priveste consolidarea fiscala din ECE si preconizeaza ca tarile isi vor reduce deficitele la mai putin de 3% din PIB in 2012 (sau 2013 cel tarziu).
Se pare ca Europa se indreapta rapid spre punctul de cotitura dintre integrarea mai profunda sau dezintegrare. Chiar daca procesul de dezintermediere transfrontaliera din zona euro si politicile de investitii nationaliste ale bancilor locale si autoritatilor de reglementare aferente ar putea fi considerate drept dezintegrare (financiara) efectiva, in final analistii Erste Group anticipeaza o integrare mai profunda. Totusi, se anticipeaza continuarea volatilitatii crescute pe piata.
„Consideram ca cea mai mare oportunitate de investitii se regaseste in investitia in obligatiunile de stat emise de Ungaria cu scadenta la 10 ani, unde randamentul urmeaza sa scada sub 7% (-100bp) odata cu instituirea noului program FMI”, a precizat Juraj Kotian.
Potrivit acestuia, obligatiunile cehe ar fi o investitie foarte conservatoare pentru investitorii care prefera sa parieze pe mentinerea unei aversiuni la risc ridicate in Europa. Cu toate acestea, daca factorii de decizie europeni fac progrese in privinta majorarii distribuirii riscului in zona euro, exista sanse ca randamentele cehe sa urmeze trendul pozitiv al randamentelor germane.
„Obligatiunile de stat poloneze par sa fie cea mai neutra investitie in urmatoarele luni. O privire mai atenta la intrarile de fonduri europene in economia Poloniei demonstreaza ca finantarea unui cont curent mai mare nu trebuie sa fie atat de dificila precum s-ar putea crede”, incheie Kotian.