- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Producatorii de alimente forteaza reducerea TVA, anuntand scumpiri cu 15%

17 Jan, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Anuntatele scumpiri la alimente au drept miza, dincolo de acoperirea deprecierii leului si a cresterilor preturilor la carburanti si materii prime, reducerea TVA-ului pentru aceste produse, au spus, pentru DailyBusiness, analistii economici.
Producatorii de alimente forteaza reducerea TVA, anuntand scumpiri cu 15%

In timp ce producatorii au anuntat majorari de preturi din luna februarie, guvernul a replicat, acuzand existenta unui climat speculativ pe piata alimentelor.

Laptele, carnea, uleiul si painea sunt doar cateva dintre alimentele care se vor scumpi din luna februarie cu 15%, anunta producatorii din industria alimentara. Principalele cauze sunt legate de deprecierea leului, dar si de cresterea costurilor utilitatilor, declara, la unison, reprezentantii patronatului Romalimenta si a sindicatelelor din domeniul alimentar.

In replica, guvernul a acuzat miercuri jucatorii din piata ca majorarile preturilor la alimentele de baza, mediatizate ca fiind iminente, reprezinta „incercari de a induce pe piata un climat speculativ din partea unor persoane interesate, atata vreme cat nu exista o criza de produse alimentare”.

Analisti: Producatorii vor ca TVA sa scada de la 19% la 6-7%

Analistii economici cred ca jocul de-a scumpirea, practicat de producatorii din industria alimentara, reprezinta, pe langa o acoperire a costurilor la materii prime, o incercare a acestora de a forta reducerea TVA-ului la alimente. O reducere a taxei pe valoarea adaugata de la 19% la 6-7 procente, spun analistii, ar putea determina o relaxare a costurilor pentru producatorii de alimente, dar asta nu va garanta ca va duce la o mentinere sau chiar scadere a preturilor la alimente, care acum sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeana.

„Miza pe care o urmaresc patronatele este de fapt reducerea TVA-ului. Producatorii au acum toate motivele sa scumpeasca alimentele, de la deprecierea leului, la pretul carburantilor si pana la anuntata crestere a pretului la gaze, estimata pentru februarie”, a afirmat analistul economic Cristian Dinulescu. „Socul preturilor este menit sa „trezeasca” guvernul si sa il determine sa reduca TVA-ul la alimente de la 19% la 6-7 procente”, a mai spus Dinulescu.

Analistul Radu Limpede considera ca reducerea TVA-ului ar putea rezolva doar o parte din problemele din piata alimentelor si nu ar garanta ca preturile se vor mentine sau vor scadea.

„Intr-adevar, reducerea TVA ar putea insemna o diminuare cu 8-9 procente a majorarilor de pret. Asta nu inseamna ca preturile o sa scada. Cred ca problema este mult mai serioasa si tine in primul rand de existenta unei concurente reale in piata”, a declarat Limpede.

Analistii spun ca, in acest an, patronatele au cele mai mari sanse sa obtina o reducere a TVA-ului, 2008 fiind un an electoral. „Sa nu uitam ca trecem printr-un an electoral, in care guvernul PNL are tot interesul sa mentina nivelul de trai la un nivel linistit. Producatorii stiu acest lucru si forteaza mana guvernului”, a precizat Dinulescu.

Producatorii se justifica, guvernul acuza

Producatorii din domeniul alimentelor cer reducerea TVA de ani de zile, fara succes insa. Chiar daca au venit cu exemple din alte tari din UE, unde taxa este incomparabil mai mica decat in Romania, guvernul a refuzat sa ia in calcul reducerea taxei, intuind o scadere a sumelor provenite din taxa, fapt ce ar afecta destul de serios bugetul de stat.

Patronatele spun insa ca beneficiile reducerii TVA ar fi multiple. Pe langa limitarea cresterilor de preturi, masura ar putea duce la scaderea evaziunii fiscale in domeniu si ar stimula cresterea productiei, inclusiv a exporturilor, fapt ce ar cantari destul de greu in balanta comerciala a Romaniei.

„Piata lactatelor, spre exemplu, ar putea creste cu minim 30%, daca guvernul ar reduce TVA pentru alimente”, a declarat, anterior, Valeriu Steriu, presedintele Patronatului din Industria Laptelui si vicepresedinte al patronatului RomAlimenta.

„Piata neagra a lactatelor este in prezent de aproape 2 miliarde de euro (dublu fata de piata oficiala – n.r.). Reducerea TVA ar putea genera venituri suplimentare la bugetul de stat de circa 300 milioane de euro. Piata neagra a alimentelor, de la paine, carne si pana la lactate, este chiar de doua ori mai mare decat cea legala”, a mai spus Steriu.

Patronat: Eliminarea pietei negre ar aduce bani la buget

Presedintele Patronatului din Industria Laptelui considera ca efectul asupra deficitului bugetar, care ar rezulta in urma deciziei de a reduce cota de TVA la alimente, ar putea fi compensat cu eficientizarea colectarii veniturilor din impozite si taxe la bugetul de stat.

„Sa scoti la iveala piata neagra va aduce infinit mai multi bani decat tinand de aceasta taxa”, a declarat Valeriu Steriu.

Sorin Minea, presedintele organizatiei patronale din industria alimentara Romalimenta, a cerut miercuri guvernului o noua intalnire pentru a analiza problema scumpirilor si a TVA-ului.

Raspunsul executivului nu a intarziat sa apara. Premierul Tariceanu a declarat ca majorarea preturilor la alimentele de baza, mediatizata ca fiind iminenta, reprezinta „incercari de a induce pe piata un climat speculativ” din partea unor persoane interesate, atata vreme cat nu exista o criza de produse alimentare.

Tariceanu a cerut totusi ministrilor Agriculturii, Finantelor si Internelor sa aiba consultari cu patronatele din domeniu pentru a vedea daca vor avea loc majorari si daca ele se justifica.

In replica, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, a declarat ca majorarile de preturi din februarie sunt total justificate.

„Daca ne gandim la deprecierea leului, dar si la costurile pentru combustibil, gaze sau energie, scumpirea alimentelor este justificata. Totusi, nu este exclusa si varianta speculei. Astfel, chiar daca anumite produse sunt comercializate la un pret relativ scazut pe piata europeana, importatorul le vinde la un pret mare pe piata interna. Din aceasta cauza, ar trebui ca autoritatile sa identifice cai legale prin care sa limiteze specula”, a explicat Frumosu.

Scumpirile la alimente, „vedetele” negative ale anului 2007

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in intreg anul 2007, alimentele, cu o pondere in cosul mediu de consum al romanilor de 38,92%, s-au scumpit cu 9,14%. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat in 2007 la chirii, care s-au dublat (100,96%), la transport CFR (27,35%), servicii postale (23,26%) si la unele alimente, precum ulei comestibil (scumpire medie de 44,1%), fasole boabe si alte leguminoase (32,95%), fructe proaspete (25,8%) sau malai (18%).

Astfel, inflatia a depasit, la nivelul anului trecut, atat tinta bancii centrale, cat si ultima prognoza a guvernantilor, de 5,7%, publicata la inceputul lunii noiembrie 2007.

Un prim efect al inflamarii semnificative a inflatiei in ultimele luni ale anului trecut a constat in inasprirea politicii monetare, in doua etape. Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara de la 7% la 7,5% pe 31 octombrie 2007, pentru ca, la inceputul acestei saptamani, sa decida urcarea cu inca o treapta, pana la 8%, a ratei pe care o plateste la lichiditatea in exces din piata atrasa de la banci in depozite la doua saptamani.

Romania, in topul TVA la alimente din UE

Spre deosebire de Romania, in alte tari europene, TVA-ul la alimente este mult mai mic. Daca noi platim 19%, britanicii, irlandezi si maltezii nu platesc cota TVA. Spaniolii si italienii dau doar 4%, cehii 5%, polonezii platesc 7%, la fel ca si germanii, in timp ce austriecii platesc 10 %. Ungurii si slovacii au o cota de TVA la alimente de 15%, respectiv 19%. Recordul il detine Danemarca, acolo unde taxa pe valoarea adaugata la alimente este de 25%.

Romania ocupa locul 2 in randul tarilor din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al cresterii de preturi la alimente, in perioada octombrie 2006 – octombrie 2007, conform celui mai recent raport Erste Bank.

Cele mai mari cresteri la alimente s-au inregistrat, in acest interval, in Ungaria si Romania, de 13,5% respectiv 10,3%, acestea fiind urmate de Cehia (6,7%), Slovacia (6,6%) si Polonia (6,0%).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și nu oricine își permite haine de acolo
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și ...
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de posturi vacante așteaptă candidați!
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de ...
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce trebuie să faci
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce ...
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour sau Profi
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour ...
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă un kilogram
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă ...
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA ...