In 2009, piata cimentului a scazut, in volum, cu 20-25%, de la peste 10 milioane de tone in 2008 la 8-8,5 milioane de tone, arata statisticile patronatului din industria de profil (CIROM). In lipsa unor date financiare oficiale din partea companiilor, dar luand in calcul volumul vanzarilor totale, se poate deduce ca principalii jucatori, Lafarge, Carpatcement si Holcim, ar fi inregistrat anul trecut afaceri in scadere cu aproape 200 de milioane de euro, de la nivelul cumulat de 1 miliard de euro din 2008. In acest an, situatia ar putea fi, insa, mult mai grava.
”Lucrarile de constructii au scazut, anul trecut, cu 17%, iar vanzarile de ciment cu 20-25%, iar asta arata ca erau deja lucrari incepute care se finisau si nu mai aveau nevoie de ciment. Anul acesta nu exista lucrari care se continue, decat foarte putine”, a declarat Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding.
[quote=Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding]Cererea de ciment a scazut, chiar si fata de 2009, pe fondul inghetarii proiectelor de constructii[/quote]
In cel mai optimist caz, producatorii se asteapta ca piata sa ramana la nivelul de anul trecut. In cel mai rau caz, productia si implicit vanzarile de ciment pe piata romaneasca s-ar putea reduce cu alte 20-30%.
Potrivit lui Rohan, care este si presedinte al patronatului din domeniu, evolutia pietei in 2010 este strans legata de dinamica sectorului constructiilor, iar semnalele sunt negative.
”Nu exista decat foarte putine proiecte noi, iar programul Prima Casa 2, lansat de autoritati, nu sprijina cu adevarat piata constructiilor noi”, considera directorul general al Carpatcement Holding.
Mihai Rohan spune ca, pe langa faptul ca Prima Casa nu ajuta constructiile noi, introducerea locuintelor ANL in acest program va ingusta si mai mult optiunile dezvoltatorilor. Si asta pentru ca pretul caselor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte este de mai mic decat cel al pietei. O garsoniera ANL costa 19.140 de euro, un apartament cu doua camere – 26.950 de euro, iar unul cu trei camere – 36.014 de euro.
”Majoritatea clientilor vor fi tentati sa mearga catre astfel de constructii, cat si spre imobilele vechi, pentru ca diferenta dintre plafoanele de garantare este mica, avand in vedere pretul constructiei”, a declarat specialistul.
Presedintele patronatului din industria cimentului se asteapta astfel ca piata cimentului sa isi revina la nivelul record din 2008 abia in urmatorii 10 ani.
”Speram ca in a doua parte a anului sa asistam la o crestere a cererii, in functie de evolutia economiei pe ansamblu si mult asteptata deblocare a creditarii”, a mai spus directorul general al Carpatcement Holding.
In 2009, consumul de ciment pe cap de locuitor a scazut cu aproximativ 30% fata de 2008, pana la circa 400 kg/cap de locuitor, fata de recordul de 600 kg/cap de locuitor.
Investitiile publice, singura sansa pentru iesirea din criza
Producatorii de ciment spera, la fel ca si anul trecut, ca statul le va da o mana de ajutor. Daca in 2009, acest lucru nu s-a intamplat, sperantele pentru 2010 sunt ceva mai mari, avand in vedere ca statul a trecut de momentul critic, nivelul de credibilitate a Romaniei a crescut, iar perspectivele macro-economice sunt favorabile.
De altfel, agentia de evaluare financiara Fitch relata, recent, intr-un raport in care anunta imbunatatirea ratingului Holcim, faptul ca „in industria constructiilor, conditiile vor ramane in 2010, probabil, dificile pe pietele mature, mai ales in Europa de Vest, in timp ce cresterea va continua in tarile emergente importante”.
Seful de la Holcim, declara, recent, ca dupa ce piata cimentului a scazut anul trecut, in volum, cu 20-25%, in 2010 ar putea stagna „cu noroc” si asta doar daca statul isi va asuma rolul de jucator activ in economie.
[quote=Markus Wirth, directorul general al producatorului Holcim]Revenirea pietei depinde de implementarea proiectelor de infrastructura si atragerea de fonduri europene[/quote]
La randul sau, omul de afaceri Mihai Rohan insista pe faptul ca investitia publica, indiferent de forma in care va fi realizata, este singura in masura sa relanseze piata constructiilor.
”Asistam, in prezent, la un blocaj din care nu se poate iesi decat daca printr-un mix de investitii active, in special in infrastructura, care sa dea de lucru atat constructorilor cat si celor care produc materiale de constructii. Efectele s-ar resimti in intreaga economie”, afirma managerul Carpatcement. ”Daca se va merge la fel de greu ca in 2010, industria va ramane la nivel de supravietuire”, a mai spus Rohan.
Cine mai construieste in 2010?
Potrivit expertilor, in anii trecuti, piata constructiilor insemna, in principal, investitii
private in dezvoltarea de complexuri comerciale si ansambluri rezidentiale. In 2010, parteneriatul public-privat, promovat intens de autoritati drept solutia cea mai buna pentru dezvoltarea investitiilor in infrastructura, ar trebui sa reprezinta principalul motor al pietei. Pana ce statul sa gaseasca investitori interesati, se construieste mai mult la nivel micro, iar asta se resimte inclusiv in afacerile producatorilor de ciment.
„Se construiesc in principal locuinte unifamiliale, cu bugete reduse, adaptate crizei”, spune expertul in constructii Liviu Gradisteanu. ”Mai sunt cateva santiere de amploare, precum cel de la Stadionul National sau Biblioteca Nationala, restul fiind conservate pe termen nelimitat. Complexul comercial Sun Plaza din Bucuresti (ce va fi inaugurat miercuri – n.r.) sau mallul AFI Cotroceni (inaugurat la finele anului trecut – n.r.) au ajuns sa reprezinte exceptii intr-o piata inghetata”, a declarat expertul de la Construct Development.
Potrivit specialistilor, a doua parte a anului ar putea aduce insa o schimbare de macaz pe piata constructiilor. ”Multi dintre cei care au apucat sa inceapa constructiile in anii trecuti si le-au trecut in conservare, vor fi nevoiti sa reia lucrarile”, explica fostul director al Asociatiei Romane a Constructorilor Romani. ”In conditiile in care majoritatea cladirilor au fost ridicate pe credit, iar ratele nu se platesc singure, au doua alternative – ori le vand in pierdere, ori construiesc in continuare, sperand ca vom iesi din recesiune si piata isi va reveni”, a declarat specialistul.
Daschievici se asteapta ca trendul urmatorilor ani sa fie dat de imobilele construite pe structuri metalice, blocurile turn.
”Vom vedea tot mai multe cladiri de birouri open-space, apartamente din ce in ce mai mici si cladiri de productie realizate pe structuri usoare, mai ieftine si mai usor de relocat. Mall-urile gigantice, complexurile rezidentiale de lux vor iesi, usor, dar sigur, din planurile dezvoltatorilor”, a mai spus Daschievici.