- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Producatorii de paine: Nu exista cartel, iar piata este 50% evazionista

26 Jul, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Producatorii din domeniul panificatiei resping acuzatiile Consiliului Concurentei, privind existenta unor intelegeri pe piata de paine pentru a forta majorarea preturilor, si ii acuza de evaziune fiscala pe micii fabricanti care vand ieftin.
Producatorii de paine: Nu exista cartel, iar piata este 50% evazionista

Formarea de cartel pe o anumita piata este una din cele mai grave incalcari ale legii Concurentei, companiile gasite vinovate putand fi amendate cu sume de pana la 10% din cifra de afaceri. Cel mai cunoscut caz in Romania a avut loc in urma cu doi ani, cand principalii jucatori de pe piata cimentului au fost amendati cu un cuantum de 6-6,5% din cifra de afaceri, amenzile totale depasind 26 milioane de euro.

„A vorbi despre o conspiratie pe piata painii este o dovada de necunoastere a situatiei”, a spus pentru DailyBusiness Constantin Sava, directorul general al companiei Boromir Prod Ramnicu Valcea, cel mai mare producator al pietei. „Nu se pune problema ca producatorii sa tina pretul sus, in conditiile in care cheltuielile noastre au crescut cu peste 30% de la inceputul anului”, spune el. „Sa vina si sa controleze si, daca avem noi dreptate cand cerem sprijinirea producatorilor, sa ne ofere ajutorul lor”, a mai spus directorul de la Boromir.

Opinia sa este sustinuta si de Alin Giurea, patronul companiei Pambac Bacau.

„Nu se poate pune problema unei intelegeri intre producatorii de paine. Si asta pentru ca, la cat de mare este concurenta pe piata si la cum evolueaza datele economice, incluzand preturile graului, al energiei electrice si celelalte cheltuieli, e o aberatie sa spui ca exista un fel de conspiratie”, a spus Giurea pentru DailyBusiness.

Investigatia Consiliului Concurentei, in plina desfasurare

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie din oficiu pe piata painii, in urma unor informatii potrivit carora au existat intelegeri intre producatori din mai multe judete privind stabilirea pretului painii, a declarat, miercuri, presedintele institutiei, Alexe Gavrila.

„Am declansat acest control inopinat, in urma cu o luna si jumatate, in aceeasi zi si la aceeasi ora, in 17 puncte din mai multe judete din tara, in urma unor informatii potrivit carora diversi agenti economici practica intelegeri privind pretul painii. Pe baza datelor culese urmeaza sa continuam procedurile specifice, insa volumul de munca este foarte mare”, a spus Gavrila miercuri, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, Alin Giurea, patronul companiei Pambac Bacau, spune ca o astfel de intelegere ar fi imposibil de realizat, indiferent care ar fi actorii.

„Numai in Bacau sunt 331 de mori si 145 de brutarii. Cum sa ajungi sa te vezi cu toti sa faci asemenea intelegeri? In plus, la nivelul tarii exista zeci de mii de producatori independenti de paine. E o piata concurentiala in care cine ofera produse mai ieftine si mai bune castiga”, considera Giurea.

Giurea: 50% din piata este evazionista

Marii producatori de paine din Romania, grupati in patronatul Rompan, spun ca mai mult de jumatate din piata painii din Romania este „la negru”. Piata valoreaza circa 1,5 miliarde de euro.

„Consiliul Concurentei si institutiile abilitate ale statului, ca Garda Financiara si Politia Economica, ar trebui sa intre mai puternic in piata si vor vedea ca peste 50% din piata face evaziune. Cei care spun ca le convine pretul actual, inseamna ca ori fac profit din volum, ceea ce e putin probabil, ori fac evaziune”, a declarat Alin Giurea, patronul companiei Pambac.

„Sunt mii de agenti economici de cartier, cu mici afaceri, care lucreaza de ani de zile la negru. In timp ce ei produc si vand painea dupa bloc, in conditii de igiena precare, noi ne vedem toate investitiile afectate. Trebuie facuta o ancheta serioasa pe piata painii, pentru ca evaziunea a ajuns la cote record”, a afirmat Constantin Sava, directorul general al companiei Boromir Prod.

Conform principalilor producatori, in ultimii ani au fost investiti circa 300 mil. euro in modernizarea fabricilor din industria moraritului si panificatiei.

Reducerea TVA, o posibila solutie pentru mentinerea preturilor

„Pretul painii este de cinci ori mai mic fata de cel din Uniunea Europeana, desi costurile de productie sunt similare, principala cauza fiind evaziunea fiscala”, a declarat recent Aurel Popescu, presedintele Rompan. „Scaderea cotei TVA la paine ar fi o solutie pentru a evita cresterea preturilor”, a mai adaugat Popescu.

Producatorii spun ca in alte tari din UE, painea are o cota de TVA intre 5 si 7 %, cota la care ar trebui sa ajunga si Romania.

„In conditiile in care pretul graului a atins un maxim istoric pe piata internationala, mentinerea acestor preturi la paine este practic imposibila. Singura solutie ar fi sa reduca TVA la 5-7 %, si astfel s-ar putea rezolva problema”, a declarat directorul de la Pambac.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, respinge insa varianta, considerand ca reducerea TVA nu este justificata.

Proiectul legii bugetului pe 2008 nu include aplicarea unei cote reduse de TVA la paine, a precizat miercuri Vosganian, care a lasat totusi o „portita” pentru discutii ulterioare.

„Daca as spune ca este imposibil, ar fi un cuvant prea greu. Orice este posibil in Romania, dar trebuie sa vedem impactul real al masurii si capacitatea de administrare a sistemului. Orice opinie este binevenita”, a afirmat ministrul Economiei.

Preturile vor creste de la 1 august

Dincolo de negocierile cu guvernul cu privire la propunerea de reducere a TVA la paine, marii producatori se pregatesc pentru marirea pretului painii.

In timp ce compania Boromir Rm. Valcea a declarat ca se mai gandeste, dar ca majorarea este inevitabila, Pambac Bacau a anuntat, prin vocea patronului sau, ca de la 1 august, va mari preturile cu 4 %.

„Intr-o prima faza, vom mari preturile cu 4 %, dar, ulterior, ar putea urma si alte scumpiri. Am cumparat grau cu 5.500 lei/kg, in conditiile in care pana acum, cumparam cu maxim 3.200. In plus, am inteles ca graul se vinde in tara si cu pana la 7.000 de lei pe kilogram. In aceste conditii, cum sa mentii preturile la fel, atata timp cat cheltuielile cresc cu peste 50%”, considera Alin Giurea, patronul companiei Pambac Bacau.

Decebal Traian Remes, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, vrea sa-i impiedice pe producatori sa scumpeasca painea.

„Pretul painii in Romania este fixat din anul 2003, la un pret de 7,3 milioane lei pentru o tona de grau”, a declarat Remes. „Nu-i voi lasa sa scumpeasca painea, pentru ca am acea referinta. Nu-i voi lasa sa vina si sa pretinda ca au argumente pentru cresterea pretului la paine. Nu depinde numai de mine, depinde si de alti colegi din Guvern, si depinde si de opinia publica”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...