Producatorii spun ca decizia ar incalca Tratatul de aderare a Romaniei la UE si va determina o crestere a evaziunii fiscale in domeniu.
Japan Tobacco International (JTI) Romania si British American Tobacco (BAT) acuza faptul ca decizia Senatului privind cresterea accizelor la tigari reprezinta o incalcare a Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, care prevede un calendar de crestere graduala a accizelor pentru produsele din tutun, nivelul minim de 64 euro pe mia de tigarete, impus de UE, urmand a fi atins in 2010. Perioada de tranzitie obtinuta a fost rezultatul unor negocieri dificile purtate inca din 2002 si finalizate in februarie 2003, aprobat de guvern.
Initiativa reclamata de cele doua companii vizeaza reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza si compensarea pierderilor bugetare rezultate din reducerea TVA la alimentele de baza, propunere votata deja in Senat si aflata acum in atentia Camerei Deputatilor.
Conform propunerii actuale, se intentioneaza cresterea accizei in acest an la 65 euro pe mia de tigarete fata de 50 euro, cat prevede Codul Fiscal pentru luna iulie (acciza curenta fiind 41,5 euro pe mia de tigarete).
„In aceasta ipoteza, preturile vor creste cu 35%-40%, iar contrabanda ar atinge, intr-o perioada de numai cateva saptamani, nivelul de 30% din totalul consumului, ceea ce echivaleaza cu peste 700 milioane euro pierderi la buget”, mentioneaza comunicat semnat de Gilda Lazar, director Corporate Affairs JTI Romania si Adrian Popa, director Legal&Corporate Affairs BAT.
Cu alte cuvinte, un volum de peste 600 milioane pachete de tigarete se va comercializa in paralel cu piata legala, fara insa a contribui la veniturile bugetare (accize plus TVA), afectand grav si producatorii locali legitimi”, se mai arata in comunicat.
Reprezentantii celor doua companii considera ca majorarea accizelor ar incuraja piata neagra. „Retelele de crima organizata vor profita din plin de oportunitatea creata, realizand sume imense, care vor fi directionate in alte activitati criminale, cu mult mai periculoase (droguri, terorism). Nu trebuie sa neglijam nici cheltuielile imense pe care ar trebui sa le suporte institutiile abilitate pentru supraveghere si control”, precizeaza documentul citat.
„Pentru motivele de mai sus, consideram ca prevederea referitoare la cresterea accizelor pentru tigarete si produse din tutun se impune a fi eliminata din propunerea legislativa”, se mai spune in comunicat.
Vanzarile de tigari din Romania vor scadea de la 35 miliarde pana la 34,5 miliarde tigarete, din cauza scumpirii acestora, insa piata va creste valoric cu 15-20% in acest an, a declarat, anterior, pentru DailyBusiness, Gilda Lazar de la JTI Romania.
Piata era estimata in 2007 la 35 miliarde de tigarete, inclusiv contrabanda, care detinea o „cota” de 13%. Ca valoare, totalul pietei s-a cifrat anul trecut la 2,5 miliarde euro, iar o crestere de pana la 20% va duce piata catre 3 miliarde de euro.
Principalii jucatori de pe piata tigarilor din Romania sunt British American Tobaco (BAT), cu o cifra de afaceri de 561 mil. euro in 2006, in crestere cu 30%, Philip Morris, cu 489,8 mil. euro si Japan Tobacco International (JTI), cu afaceri de 269,7 mil. euro in 2006.
JTI Romania a fuzionat in 2007 cu producatorul Gallaher, care a inregistrat afaceri de 53,35 mil. euro in 2006, in timp ce alt concurent, Galaxy, a consemnat o cifra de afaceri de 6,98 mil. euro.