- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Producatorii de vin romanesc vor sa traiasca anul viitor din calitate, nu din volum

09 Nov, 00:02 • Redactia DailyBusiness
Productia autohtona de vinuri si oferta de marci locale vor scadea anul viitor cu 10% fata de 2007, dar producatorii se vor axa mai mult pe produse exclusive, de o calitate superioara, au declarat, pentru DailyBusiness, specialistii din domeniu.
Producatorii de vin romanesc vor sa traiasca anul viitor din calitate, nu din volum

Desi productia de vinuri se va diminua in 2008, comparativ cu anul in curs, veniturile din aceasta activitate ar putea creste cu 15%, pe fondul cresterii incasarilor din produsele premium, la cheltuieli de productie mai mici, spune Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului National al Viei si Vinurilor.

Accent pe calitate. Este noua politica a firmelor romanesti in batalia apriga de pe piata vinurilor. Dupa ce, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, piata autohtona a fost invadata de vinuri din import la preturi reduse, producatorii romani incearca un contraatac, mizand pe educarea consumatorilor spre produse de calitate, vinuri cu denumire de origine controlata (DOC).

Doar 14% din productie are originea controlata, insa ponderea se va dubla

Anul trecut s-au produs 450.000 hectolitri de vinuri cu denumire de origine controlata, reprezentand sub 10% din productia totala de 6 milioane de hectolitri. Cea mai mare parte a fost vanduta pe piata romaneasca. Patronatul estimeaza ca, pana in 2010, vinurile de calitate, certificate cu denumire de origine controlata (DOC), vor ajunge sa reprezinte 30% din productie.

Vinurile DOC sunt produse din soiuri de struguri autorizate si recomandate pentru cultivare in regiunea respectiva, dupa criterii dinainte stabilite, cum ar fi regiunea viticola, varietate, metode de cultivare, cantitatea maxima de struguri pe hectar, control tehnic si de calitate.

„In anii urmatori si cu precadere in 2008, strategia membrilor patronatului se va schimba fundamental fata de acest an. Ne vom concentra pe cresterea ponderii vinurilor rosii, care, conform sondajelor, sunt preferate de majoritatea consumatorilor, si vom renunta la vinuri produse si in alte state europene. Astfel, vom merge pe soiuri ca feteasca neagra, tamaioasa, grasa, feteasca regala si alte produse care au inregistrat performante deosebite in conditiile climatului autohton”, a declarat Gheorghe.

Producatorii romani de vinuri spera ca anul viitor sa produca 5,5 milioane de hectolitri de vin, din care cel putin 2 milioane pe vinuri rosii. Insa productia va fi cu aproape 10% mai mica decat in acest an, datorita efectelor secetei.

[quote=Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului National al Viei si Vinurilor]Productia de vin din acest an ar putea genera venituri totale de peste 450 mil. euro, cu peste 15% mai mult fata de 2006[/quote]
„Seceta a adus, in acest an, un adevarat paradox. Am avut o productie mai scazuta cu cel putin 10% fata de anul trecut, dar am contrabalansat pe calitate. Strugurii sunt mai dulci, iar calitatea vinului este foarte buna, in special pe segmentul premium, al vinurilor de calitate superioara”, a mai spus presedintele patronatului vinurilor.

Estimarile patronatului sunt confirmate si de principalii jucatori din piata. Vincon, Murfatlar, Cotnari si Jidvei au anuntat o scadere a productiei in 2008 de pana la 10%. Cotnari, de pilda, estimeaza pentru acest an o productie de circa 60.000 de hectolitri de vin, in scadere cu 10% fata de anul trecut, dar de o calitate mai buna, ca urmare a continutului mare de zahar din struguri.

„Productia este cu 10% mai mica decat cea de anul trecut, urmand a se obtine aproximativ 930 de vagoane de struguri (9.300 de tone de struguri – n.r.), dar calitatea este mare, fiind depasita concentratia de 200 grame de zahar pe litru de must inca din prima zi de recoltare”, a declarat anterior Constantin Deleanu, directorul general al companiei Cotnari. El estimeaza ca productia de vinuri va inregistra anul viitor o scadere de 10%, similara celei din 2007.

In acest an, se vor produce 5,5 milioane de hectolitri, fata de recolta de circa 6 milioane de hectolitri din 2006. Din vinul produs, 1,5-2 milioane de hectolitri au fost pusi deja in vanzare.

Cresterea standardului de viata va diminua vanzarile de surogaturi

Producatorii autohtoni spun ca miza pe calitate ii va ajuta in lupta cu vinurile venite din import. Ei spera ca romanii, odata cu cresterea nivelului de trai, sa aleaga mai atent vinul pe care il beau la masa.

In Romania, mare parte din consum e axat pe vinurile de masa, segment pe care concurenta e acerba. Vinurilor romanesti le fac concurenta cele din Australia, Peru si China, al caror pret este cu pana la 20% mai mic. In plus, piata vinurilor varsate este intr-o crestere puternica, de circa 35%, conform patronatului vinurilor, motivul fiind legat in special de pret.

„Uneori este greu sa vinzi un vin bun, la 10 lei sticla, in conditiile in care la acesti bani iti iei vreo 4 litri de vin la pet, ieftin si cu alcoolemie mare. E o alegere care tine de consumator”, a explicat Ovidiu Gheorghe. In opinia presedintelui patronatului vinurilor, cel mai grav este insa faptul ca piata a fost invadata de bauturi aromatizate, care sunt vandute cu etichete de vin.

„Scrie mare pe eticheta – vin de…, iar cu litere mici, bautura aromatizata pe baza de vin. E greu sa educi consumatorii, dar asta speram si vrem sa facem de acum incolo. La fel ca si la campania cu E-urile, trebuie sa ii avertizam pe oameni de pericolele din sticlele de vin si sa ii indemnam sa consume vinuri de calitate, fie ele romanesti sau straine”, a mai spus Gheorghe.

Faptul ca pe piata exista si vinuri cu o calitate indoielnica este confirmat si de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Conform rezultatelor unei anchete realizate recent pe piata vinului, ce a vizat verificarea a peste 200.000 de litri de vin comercializat in toata tara, inspectorii ANPC au descoperit ca 31% din vinurile controlate nu se incadrau in prevederile legilor in vigoare. Dintre acestea, 83% erau vinuri de masa si 17% vinuri de calitate superioara. De asemenea, s-au descoperit doua cazuri de falsificare a unor vinuri cunoscute, ANPC sesizand politia pentru sanctionarea producatorilor pentru fals si uz de fals.

Inspectorii ANPC au retras peste 8.000 litri de vin falsificat (adica diluat cu apa sau care avea arome si adausuri chimice). Alti 92.265 de litri de vin au fost opriti de la comercializare pentru ca existau diferente intre ce scria pe eticheta si ce continea sticla.

Romanii consuma 22 litri de vin pe an

Conform statisticilor patronatului vinului, consumul de vin pe cap de locuitor este in prezent de 22 de litri anual, din care numai 3 litri de vin este consumat in sticle, iar restul la pet sau „varsat”. In Franta, consumul pe locuitor este de 57 de litri, majoritatea fiind imbuteliat.

Romania detine in jur de 180.000 de hectare cultivate cu vita-de-vie, fiind pe locul 5 ca suprafata cultivata in Uniunea Europeana, dupa Spania, Italia, Franta si Portugalia. Cei mai mari jucatori din piata sunt, conform datelor patronatului vinurilor, Murfatlar, Vincon, Cotnari si Jidvei. Murfatlar are o cota de piata de aproape 30%, Cotnari – 21%, Jidvei – 19% si Vincon – 10%. De altfel, cele patru companii detin impreuna 81% din productia de vinuri a Romaniei.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...
Creștere alarmantă a consumului de energie electrică. Populația din România a folosit cu 32% mai multă electricitate în 2024 față de anul trecut
Creștere alarmantă a consumului de energie electrică. Populația din România a folosit cu 32% mai ...
Experți de top din Turcia, mai aproape de copiii și medicii din România
Experți de top din Turcia, mai aproape de copiii și medicii din România
Stația de autobuz de 43.000 de euro din România. Locul de lux unde poți aștepta mjloacele de transport
Stația de autobuz de 43.000 de euro din România. Locul de lux unde poți aștepta mjloacele de transport
Cine este Mihnea Olariu, stră-strănepotul poetului Mihai Eminescu. Deține o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Cine este Mihnea Olariu, stră-strănepotul poetului Mihai Eminescu. Deține o afacere de familie, cu ...