Preturile bunurilor, incepand de la publicatiile tiparite pana la materialele de plastic, au crescut in iunie cu 6,7% fata de luna similara a anului trecut, cel mai mare nivel de la cel atins in martie 1982. In mai, inflatia anuala atinsese nivelul de 6%, a precizat Biroul Federal de Statistica din Wiesbaden. Un numar de 25 de economisti consultati de Bloomberg anticipasera o valoare medie a inflatiei in iunie de 6,5%.
Pe masura ce pretul record atins de petrol mareste costurile de productie, companiile sunt nevoite sa transpuna presiunile in preturi mai mari. Banca Centrala Europeana a majorat rata dobanzii cheie cu un sfert de punct procentual pana la 4,25%, pentru a preveni accelerarea inflatiei in zona euro.
„Cresterea preturilor la producatori nu este suprinzatoare”, a declarat Matthias Rubisch, un economist de la Commerzbank din Frankfurt. „Inflatia va ramane ridicata pana la sfarsitul anului. Exista semnale ca aceasta s-ar putea chiar majora, de aceea ne putem astepta la o noua crestere a ratei dobanzii de referinta de catre BCE, cel mai probabil in septembrie”.
Pretul petrolului s-a majorat cu mai mult de 70% in ultimul an si a atins un prag record de 142,27 de dolari pe 11 iulie. Inflatia in Germania a accelerat la 3,4% in iunie, cel mai inalt ritm din ultimii 12 ani, iar preturile in retail-ul european au crescut in ultimul an cu 4%, cel mai mare procent din 1992.
Cresterea pretului la energie a inregistrat o dinamica de 17,9% fata de anul anterior. Excluzand energia, preturile la producatori au crescut cu doar 3%.
Compania germana din industria chimica BASF SE a majorat preturile pentru hartie si carton cu 20%, din cauza costurilor ridicate cu materia prima, energia si transportul.
„Vom face tot ce este necesar pe viitor pentru a asigura stabilitatea preturilor”, a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele BCE. „Producatorii si partenerii sociali trebuie sa tina cont ca vom atinge o stabilitate a preturilor – conform planurilor noastre – in circa 18 luni”.
Escaladarea preturilor determina cereri de cresteri salariale care nu fac decat sa alimenteze asteptarile pentru cresteri suplimentare ale inflatiei.
BCE, care si-a stabilit tinta inflatiei de 2%, estimeaza un nivel mediu de 3,4% anul acesta si 2,4% pentru la anul.
Increderea investitorilor germani a atins un minim record luna aceasta, a aratat Centrul European de Cercetare Economica ZEW.
Ministrul de Finante german anticipeaza o incetinire a ritmului de crestere economica la 1,7% anul acesta si 1,2% pentru la anul. Economia germana reprezinta o treime din economia zonei euro.
„Confruntandu-se cu preturi record ale petrolului, costuri mari pentru credite si monede supraevaluate, economia zonei euro si-a pierdut din rezistenta”, a declarat Holger Schmieding, director economic la Banca Americana din Londra. „Chiar daca inflatia determinata de cresterea preturilor la petrol se va intensifica, riscul unei recesiuni, care nu mai este de neglijat, va impiedica, probabil, BCE sa mai mareasca rata dobanzii”.