Reprezentantii Hidroelectrica au mai spus ca, in prezent, debitul Dunarii la Portile de Fier este de 3.400 de metri cubi pe secunda, ceea ce reprezinta 62% din cel normal pentru aceasta perioada, adica 5.400 de metri cubi pe secunda.
„Debitul Dunarii si cel al Oltului sunt la jumatate fata de cele normale pentru luna iulie si nu s-a putut compensa acest deficit cu apa din lacuri, astfel ca am fost nevoiti sa depasim debitele de uzinare in trei acumulari de pe rauri. Totusi, nu este si nici nu a fost pusa in pericol alimentarea cu apa a populatiei sau pentru alte activitati industriale sau agricole”, au subliniat sursele citate.
Productia de energie in centralele hidroelectrice de la Portile de Fier este cu 40% mai redusa. „Vestile sunt insa proaste, pentru ca debitele sunt in scadere si vor mai cobori cu inca 100 de metri cubi pe secunda pana la 25 iulie”, au mai declarat reprezentantii companiei.
ANAR avertizeaza Hidroelectrica
Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) va soma Hidroelectrica sa respecte debitele de uzinare impuse, intrucat a constatat depasirea acestora, cu 8-10%, in trei lacuri de acumulare, a declarat, joi, directorul ANAR, Marius Postelnicescu.
„Hidroelectrica a depasit in trei lacuri, cu opt pana la zece procente, debitul de uzinare impus de noi la ultima intalnire cu ei. Este vorba despre Oasa, pe Sebes, Dragan, pe Cris, si Cerna, la Herculane”, a spus Postelnicescu.
Desi in aceste cazuri sunt prevazute amenzi, mergandu-se chiar pana la ridicarea autorizatiei de functionare in acele locatii, Hidroelectrica nu risca sanctiuni in acest caz. Postelnicescu a precizat ca, la urmatoarea intalnire pe care o va avea Administratia cu reprezentantii producatorului de energie, le va cere celor de la Hidroelectrica sa reduca debitul de uzinare pana la revenirea la nivelul stabilit de ANAR, in caz contrar riscand sanctiuni care ar putea duce pana la retragerea autorizatiei de functionare in zonele respective.
„Ne intalnim luni (23 iulie – n.r.) cu cei de la Hidroelectrica si le vom solicita ca, pana la sfarsitul lunii sa ajunga la debitul impus, altfel fiind nevoiti sa ii sanctionam”, a explicat Marius Postelnicescu.
„Fiind vorba de cantitati mici de apa, nu ne va amenda nimeni daca am fost nevoiti sa depasim debitul de uzinare si nu am cauzat niciun prejudiciu prin aceasta masura”, au mai spus reprezentantii producatorului de energie.