Criza de lichiditate si o scadere abrupta a cererii
ridica probleme importante in economia romaneasca, declara, pentru DailyBusiness.ro, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, Ioan Cezar Coraci.
„Cele mai mari probleme le au companiile ce lucreaza mult la export. Pe fondul scaderii cererii din pietele externe, in special din Uniunea Europeana, care este principalul nostru partener comercial, sunt zeci de firme care au fost nevoite sa isi reduca productia, pentru a nu acumula stocuri”, declara Coraci. „Cele mai mari probleme sunt in industria textila, in metalurgie si in industria componentelor auto„, a mai spus presedintele UGIR.
„Daca UE va intra in recesiune, datele statistice aratand deja o scadere puternica a tuturor indicatorilor economici, vom avea un sfarsit de an si un 2009 cu mari probleme economice. Estimam ca productia industriala se va reduce cu procente intre 10 si 20%, in functie de evolutia crizei, iar ritmul de crestere a PIB-ul va pierde intre 2 si 4%, pe fondul reducerii exporturilor si scaderii cererii de produse si servicii din intern”, a mai spus Coraci.
BNR a anuntat, de altfel, ca estimeaza injumatatirea ritmului de crestere economica in 2009, la 4,6%.
[quote=Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903]Anul 2009 se anunta a fi dramatic in multe ramuri industriale, de la constructii, la metalurgie, industria auto si comert[/quote]
Estimarile industriasilor au fost confirmate, indirect, si de expertii Fondului Monetar International care au anuntat saptamana trecuta ca prevad o incetinire accentuata a cresterii economice a Romaniei in 2009, la 4-5%, de la nivelul record de 8-9% estimat pentru 2008.
„Estimarile noastre cu privire la cresterea economica din 2009 se ridica la 4-5%, dar, chiar si aceasta rata ar putea fi prea optimista, in functie de ceea ce se va intampla in Europa si in Statele Unite”, a declarat reprezentantul Fondului pentru Romania si Bulgaria, Juan Fernandez-Ansola.
„Conditiile macroeconomice s-au inasprit si exista semne ale unei incetiniri a extinderii creditarii, ceea ce va determina probleme pentru activitatea economica”, a explicat oficialul FMI.
Produsul intern brut al Romaniei a crescut intr-un ritm record, de 8,8% in primul semestru din 2008, cel mai ridicat nivel atins dupa caderea comunismului, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), iar ultima prognoza indica o crestere de 9,1% pe tot anul.
Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru anul viitor o crestere economica de 6%.
Pentru acest an, CNP si-a mentinut estimarea pentru produsul intern brut (PIB) la 505 miliarde lei (137,6 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 3,67 lei/euro pentru 2008), la o crestere economica de 9,1%.
In noua proiectie, CNP anticipeaza ca PIB-ul Romaniei va fi anul viitor de 578,5 miliarde lei (160,7 miliarde euro, la un curs mediu de 3,60 lei/euro), valoare anuntata deja de Guvern, care a luat-o in calcul la proiectul de buget pe 2009.
Pentru anii urmatori, CNP si-a mentinut estimarile de crestere economica la 6,3% pentru 2010, la 6,2% pentru 2011 si la 6% pentru 2012 si 2013.
Corporatiile straine si IMM-urile, expuse la pierderi
Specialistii estimeaza ca, pe fondul recesiunii economice si temperarii creditarii, urmare a noilor conditii de piata, cele mai mari probleme le vor inregistra multinationalele si sectorul IMM-urilor.
Potrivit presedintelui Consiliului National pentru IMM-uri, Ovidiu Nicolescu, fara acces la finantare, falimentul va deveni un fel de „sport national”.
„Bancile au inceput, deja, sa acorde mult mai greu credite pentru dezvoltarea business-ului. In conditiile in care multe dintre IMM-uri se bazau pe imprumuturi, odata cu scumpirea si ingustarea creditarii, multe vor intra in faliment, mai cu seama ca blocajul financiar in economia romaneasca este relativ generalizat”, explica Nicolescu.
Presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, Ioan Cezar Coraci, estimeaza ca, pe langa IMM-uri, care vor fi primele atinse de criza, mari probleme vor avea si multinationalele, in conditiile in care acestea sunt legate financiar de firmele „mama”.
„Va dau exemplul Arcelor Mittal care este nevoita sa reduca productia la jumatate in Romania, pe fondul scaderii cererii de produse metalurgice. A fost o decizie luata din extern si vizeaza afacerile globale ale companiei. La fel putem vorbi de industria auto, unde Ford, confruntata cu dificultati majore in SUA dar si in Europa, a fost nevoita sa inchida mai multe fabrici. Este interesant de vazut ce se va intampla cu investitia de la Craiova”, a explicat Coraci.
„Chiar daca filialele din Romania merg excelent, criza va fi importata la nivel de grup, iar lichiditatile de aici vor pleca spre gaurile din alte tari”, a mai spus reprezentantul industriasilor.
Criza ar putea aduce un val de someri
Pe fondul crizei economice, multe dintre afaceri vor da faliment, iar numarul somerilor va creste in 2008, estimeaza specialistii. Pentru a evita concedierile, in conditiile in care Romania are si asa o criza puternica de forta de munca, investitorii vor apela la reducerea programului de lucru sau trimiterea angajatilor in concediu de odihna, estimeaza Coraci.
„Reducerea productiei va insemna ca multi oameni vor trebui disponibilizati. In conditiile in care si asa este foarte greu sa gasesti muncitori calificati, cu siguranta ca investitorii vor alege variante alternative, in genul concediilor sau reducerii programului. Cu siguranta insa ca numarul somerilor va creste”, a mai spus Coraci.
„In ultimii trei ani, peste 100.000 de firme au dat faliment. Norocul Romaniei a fost ca, in spatele lor, s-au construit altele, mult mai multe. Acum pericolul este sa creasca numarul de falimente, iar infiintarea altora sa fie din ce in ce mai dificila, pe fondul inaspririi conditiilor de creditare”, a declarat Ovidiu Nicolescu.
[quote=Ovidiu Nicolescu, presedinte Consiliului National pentru IMM-uri]In conditiile in care bancile nu mai finanteaza business-ul, nu mai putem vorbi de crestere economica. Creditele mai scumpe vor frana initiativa privata si retailul, fapt ce va avea consecinte serioase intr-o economie fundamentata pe consum[/quote]
Productia industriala a scazut in luna august cu 1,5% fata de aceeasi luna a anului anterior, ca urmare a scaderilor din industria prelucratoare si extractiva, care nu au putut fi compensate de avansul sectorului energetic, a anuntat Institutul Nationala de Statistica.
Fata de luna iulie, productia industriala a inregistrat, in august, o scadere de 8,7%, ca urmare a declinului industriei prelucratoare, in care productia s-a redus cu 10,1%, si al sectorului energiei electrice si termice, apa si gaze, care a scazut cu 0,3%. Singurul domeniu in care, in august, s-a inregistrat o usoara crestere fata de luna anterioara a fost industria extractiva (+0,6%).
Potrivit INS, in patru din cele cinci grupe industriale mari s-au inregistrat scaderi. Astfel, productia din industria bunurilor de capital s-a redus cu 32,3%, cea a bunurilor intermediare, cu 9%, industria bunurilor de folosinta inelungata, cu 6,8% si productia bunurilor de uz curent, cu 1,6%. Singurul domeniu unde s-au inregistrat cresteri ale productiei a fost industria energetica, ce a avut un avans de 3,1%.
Analistii considera ca incetinirea economica europeana se face resimtita asupra situatiei locale mai repede decat se estima. Datele statistice din ultimul trimestru vor arata concret acest fenomen.
„Vestile proaste au venit mai repede decat ne asteptam si arata impactul direct si rapid al incetinirii economice din zona euro, ce nu va putea fi evitat de Romania”, a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING.
„Acesta este numai inceputul, iar in urmatoarele luni nu ne putem astepta ca lucrurile sa se amelioreze”, a subliniat oficialul.