Una dintre cauzele productivitatii reduse este si faptul ca utilajele si instalatiile nu sunt atat de performante precum cele de la alte unitati siderurgice, potrivit declaratiilor directorului general al Arcelor Mittal Steel Galati, Augustine Kochuparampil.
„Pe de o parte, nu utilizam toate facilitatile la capacitatea maxima si nici tehnologiile nu sunt comparabile”, a declarat Kochuparampil. Oficialul Mittal a adaugar ca nivelul de automatizare este mai redus decat in Occident. „Obiectivul nostru este ca, prin investitiile pe care le facem, prin retehnologizare, sa ajungem sa folosim activele la capacitatea maxima”, a mai explicat Kochuparampil.
Pentru anul in curs, managerii Arcelor Mittal Steel Galati si-au propus ca productivitatea sa creasca la 280 tone/angajat, fara a apela la o reducere de personal.
„O aliniere la productivitatea altor uzine din cadrul Arcelor-Mittal este vazuta ca realizabila abia peste vreo cinci ani”, a subliniat directorul Arcelor Mittal Steel Galati.
Conform datelor prezentate de directorul economic al Combinatului, Arun Arnachatre, unitatea siderurgica a obtinut anul trecut un profit net de 167 milioane lei (50,6 mil. euro), dupa ce in anul 2005 s-au inregistrat pierderi de 161 de milioane de lei (48,8 mil. euro).
Programe ambitioase de investitii
In acest an, Arcelor Mittal Steel Galati isi propune sa investeasca circa 120 milioane de dolari.
Directorul executiv al Acelor Mittal Steel Galati, Augustin Kochuparampil a anuntat ca in 2007 va investi 105 -120 de milioane de dolari pentru retehnologizarea, cresterea productivitatii si imbunatatirea sigurantei muncii.
Din suma anuntata, 30 de milioane de dolari vor fi investiti intr-o prima faza in proiecte ce vizeaza protectia mediului.
Investitiile de la combinatul galtean vizeaza, in priml rand, mutarea unei masini de turnare continua de la Otelaria 1 la Otelaria 3, reconstructia Bateriei de cocsificare nr.1, demararea lucrarilor la statia de epurare a gazelor, punerea la punct, pana in trimestrul patru, a unuia dintre cele mai performante sisteme computerizate.
In strategia pe termen lung, la nivelul grupului Arcelor-Mittal s-a convenit ca unitatile din Mittal Steel Galati sa devina centrul de excelenta pentru productia de tabla groasa.
„Mittal Steel Galati contribuie in prezent cu peste 35% la productia de tabla groasa a grupului Arcelor Mittal. Prin infiintarea acestui centru de excelenta dorim sa imbunatatim calitatea produselor fabricate de companie.
La ora actuala cele doua laminoare de tabla groasa sint utilizate sub capacitate si este foarte dificil sa vindem acest produs pe piata din Europa, unul dintre motive fiind cel legat de calitate. Dorim ca prin investitiile tehnologice pe care le vom face, astfel incit acest centru de excelenta sa fie infiintat in urmatorii 2-3 ani, sa producem tabla groasa superioara”, a explicat Augustin Kochuparampil.
Pe partea de mediu sunt avute in vedere 11 proiecte, in valoare totala de 50 milioane dolari, primele 30 milioane fiind planificate a fi investite inca din acest an.
In afara de acestea, se lucreaza la schemele de conformare cu normele europene care se vor derula pana in 2014.
Mittal Steel Galati isi propune o crestere a vanzarilor pe piata interna.
„Ne asteptam sa creasca foarte mult consumul de produse din otel in Romania fata de cel existent in restul Europei si intentia noastra este de a capta o parte a clientilor ce se incadreaza pe acest trend ascendent. Vom incerca sa vindem cat mai mult pe piata interna si, ceea ce ramane, si pe piata externa”, au mai explicat maganerii Arcelor Mittal Steel Galati.
In prezent doar 30% din produsele fabricate sunt comercializate in Romania, diferenta fiind destinata exportului.