- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Produsele de nisa castiga teren pe piata de creditare

28 Sep, 10:03 • adrian.mihaltianu
Bancile din Romania incearca sa atraga cat mai multi clienti lansand numeroase produse destinate unor anumite categorii de persoane. Astfel, creditele de nisa isi gasesc tot mai des loc in portofoliul institutiilor financiare.
Produsele de nisa castiga teren pe piata de creditare

„Produsele de nisa ar trebui sa fie o tentinda in piata”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Anca Bidian, CEO-ul brokerului bancar Kiwi Finance, care a adaugat ca mare parte din bancile de pe piata locala „sunt universale”, adica au aproximativ aceleasi produse.

Anca Bidian considera ca adresarea pe nisa va face diferenta pe viitor, bancile avand credite specializate pe anumite categii de clienti.

„Bancile vor trebui sa se apropie mai mult de piata, de client. Sa vada cine este clientul, ce vrea clientul si cum este el”, a mai spus oficialul Kiwi Finance.

[b]Credite pentru servicii medicale[/b]

[i]OTP Bank Romania[/i] a lansat anul acesta „Creditul pentru sanatate”, dedicat persoanelor care au nevoie de resurse financiare pentru efectuarea unor tratamente medicale sau interventii chirurgicale. Creditul va fi disponibil prin intermediul clinicilor medicale partenere, atat in Bucuresti, cat si in principalele orase din tara.

Suma maxima imprumutata este de 21.000 lei pe o perioada de cel mult 4 ani. Creditul este fara avans si fara girant si se acorda pe baza facturii emise de clinica medicala. Banca nu percepe comision de analiza si de rambursare anticipata.

De asemenea, [i]Banca Italo Romena[/i] acorda credite pentru ingrijiri medicale, suma maxima imprumutata ajungand pana la 10.000 euro (sau echivalentul in euro). Perioada de creditare este de pana la 60 de luni, iar varsta maxima a clientului care poate aplica pentru o astfel de finantare este de 58 de ani.

[b]Credite agricole[/b]

Acest tip de credit este oferit de multe banci prezente pe pata din Romania. Agricultura este o nisa care a avut succes, bancile avand o cerere in crestere pe acest segment.

Spre exemplu, [i]Banca Transilvania[/i] ofera agricultorilor finantare pentru acoperirea cheltuielilor de infiintare sau de intretinere a culturilor vegetale, de maxim 250.000 de lei – cu acoperirea, de catre banca, a pana la 75% din valoare cheltuielilor. Imprumutul este acordat pe o perioada de maxim 12 luni.

Dobanda, in lei, este de 12% pe an. Comisionul de acordare este de 1%, iar comisionul de gestiune lunara de 0,1%. La acestea, se adauga comisionul de garantare a Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), care variaza in functie de bonitatea clientului intre 1,6% si 3,8%.

FGCR garanteaza pana la 80% din credit. Pentru diferenta sunt acceptate garantii de tipul: gaj pe cultura finantata sau pe utilaje, ipoteca asupra sediului companiei, spatiilor comerciale ori a celor locative, respectiv terenuri.

Totodata, [i]CEC Bank[/i] are in portofoliul mai multe credite destinate agricultorilor.

Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, a declarat anterior ca in agricultura lucrurile merg bine in ceea ce priveste creditul prin volumele ce se acorda si prin faptul ca in acest domeniu, gradul de neperformanta este scazut.

Astfel, CEC Bank sprijina producatorii agricoli individuali si persoanelor juridice prin finantarea capitalului de lucru, pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii schemei de plata unica pe suprafata (SAPS).

Valoarea creditului va fi de 80% din suma cuvenita din SAPS, denominat in lei la cursul leu/euro comunicat de BNR la data solicitarii creditului.

Clienti eligibili sunt: producatori agricoli individuali (persoane fizice) inregistrati in Registrul fermelor; asociatii agricole familiale, asociatii de producatori agricoli, grupuri de producatori; societati agricole private, asociatii agricole cu personalitate juridica; societati comerciale si cooperative agricole constituite conform legislatiei in vigoare etc.

Tot in domeniul agriculturii, CEC Bank ofera credite pentru achizitionarea de utilaje si echipamente, pentru achizitia de animale de productie si altele. Banca acorda fermierilor si finantare pentru cheltuielilor de constituire a stocurilor temporare sau sezoniere, dar si un credit punte pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor si porcinelor.

[i]Banca Comerciala Carpatica (BCC)[/i] ofera credite fermierilor care urmeaza sa primeasca subventii de la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) pentru realizarea angajamentelor in favoarea bunastarii pasarilor si porcinelor.

Perioada de creditare se deruleaza pana la incasarea ajutoarelor de stat privind sectorul zootehnic – specia pasari si porcine, iar suma finantata este de pana la 100% din subventia aprobata de APIA, suma maxima fiind de 5 milioane de lei.

[i]BRD Groupe Societe Generale[/i] si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) IFN au lansat un credit pentru fermieri pe productia agricola. Dobanda anuala efectiva (DAE) este de 10%. Suma totala a unui credit care poate fi oferit de BRD este de cel mult 1,4 milioane de lei. Creditul se acorda pe un an de zile, iar 80% din el este garantat de FGCR.

[b]Credit pentru IT-isti[/b]

Brokerul bancar Kiwi Finance a lansat recent, impreuna cu una din bancile partenere, o campanie promotionala de credite destinata IT-istilor. Astfel, clientii care activeaza in domeniul IT vor putea accesa credite la o dobanda de 6,39% (4,85% marja bancii + Euribor la 3 luni), atat pentru creditele de achizitie cat si pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.

Clientii pot lua o finantare de 85% din valoarea imobilului in cazul creditelor de achizitie, respectiv 80% pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.

„IT-istii sunt o categorie pentru care eu am militat din 2003, de cand am deschis aceasta companie. Piata de IT, de software, din Romania este o piata foarte valoroasa si mare. Ultimele estimari arata ca sunt aproape 70.000 de IT-isti, mai multi decat cei care lucreaza in sistemul bancar”, a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Ea a mai spus ca IT-istii au cela mai mari venituri medii, au un comportament extraordinar de bun de plata si nu sunt foarte mari consumatori de produse bancare de creditare, ceea ce ii face eligibili in creditare.

Potrivit acesteia, chiar daca de cele mai multe ori nu au veniturile trecute pe cartea de munca, deoarece au multe contracte de colaborare, acestia nu stau niciodata fara job.

IT-istii sunt buni platnici ai ratelor bancare, ei putand avea un mixt de venituri – contracte externe, contract de munca si PFA, facand parte dintr-o industrie fara frontiere.

[b]Credite pentru studii[/b]

[i]BRD[/i] are in portofoliu doua imprumuturi in aceasta categorie. „Creditul StudentPlus” se adreseasa clientilor care au nevoie de finantare pentru a-si continua studiile in strainatate. In acest caz, clientii care au varste cuprinse intre 18 si 35 de ani pot aplica la acest credit pentru a plati taxele de scolarizare, in valoare de maxim 40.000 Lei, cu o perioada de rambursare de pana la 60 de luni.

Totodata, „Creditul 10” ofera finantare clientilor, cu varsta de pana la 30 de ani, de cel mult 12.000 lei, cu o perioada de rambursare maxim 60 de luni. Banii pot fi folositi pentru achizitia de calculatoare, imprimante, plata chiriei, cursuri de limbi straine sau de specialitate, etc.

De asemenea, [i]UniCredit Tiriac Bank[/i] are doua produse pe acest segment, destinate clientilor care vor sa urmeze un MBA (creditul poate ajunge la 20.000 euro) sau alte studii (caz in care imprumul este de maxim 45.000 euro).

Si [i]Leumi[/i] ofera finantare persoanelor care urmeaza un program MBA in tara sau in strainatate. Creditul se acorda pe maxim 10 ani, in lei sau euro. Suma minima imprumutata poate fi de 3.000 euro, putand ajunge pana la 90% din valoarea MBA-ului.

[b]Credit pentru pensionari[/b]

OTP a lansat un credit de nevoi personale pentru pensionari, cu rata de dobanda fixa pe toata durata imprumutului. Banca nu solicita avans si girant, oferind gratuit asigurarea de viata impotriva riscului de deces din orice cauza, pe intreaga durata de creditare.

De exemplu, pentru un credit de nevoi personale pentru pensionari in valoare de 42.000 lei pe 84 de luni, rata de dobanda fixa de 9,99% pe intreaga durata a creditului, comision lunar de administrare de 0,2% aplicat la soldul creditului, DAE 13,12%, valoarea totala platibila 62.527 lei.

De asemenea, OTP Bank nu percepe comision de analiza dosar sau comision de deschidere si administrare cont curent.

Urmărește Daily Business pe Google News