Profitul BRD dupa primele 9 luni a fost de 156 de milioane de euro, cu mai putin de 10 milioane de euro sub cel al grupului BCR, care a raportat un castig net consolidat de 166 de milioane de euro.
Castigul grupului BCR indica o scadere de 44% fata de primele noua luni ale anului trecut, in timp ce la BRD diminuarea a fost de 19%.
BCR nu a raportat valoarea castigului net al bancii la finele celor noua luni, ci doar rezultatele la nivel de grup, ceea ce nu permite o comparatie directa intre rezultatele celor doua entitati. Compararea cifrelor este insa relevanta in conditiile in care activele bancii detin ponderea covarsitoare la nivelul grupului BCR.
La finele primelor noua luni, ambele banci au indicat cresteri ale provizioanelor in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, evolutia anuala a BCR fiind insa mai slaba decat a competitorului sau.
In cazul grupului BCR, provizioanele de risc pentru credite si avansuri au urcat de peste 4 ori in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,48 miliarde de lei. La BRD, costul net al riscului a crescut de circa 3 ori la noua luni, pana la 673 milioane de lei.
BCR a raportat un nivel al creditelor neperformante de circa 10,6% din totalul portofoliului la 9 luni, in timp ce BRD a indicat ca volumul creditelor neperformante se mentine sub media pe sistem (circa 5-6% – n.r.).
BRD avea la finele primelor 9 luni o rentabilitate a capitalului propriu de 21,6%, peste cea a BCR, de 14,5%. In schimb, liderul sistemului, BCR, se bucura de un raport cost venituri mai bun decat BRD, de 36,3%, fata de 42,1%.
In ceea ce priveste evolutia pe creditare si atragere de resurse de la clientela, ambele banci (ca entitati individuale) au inregistrat cresteri modeste, BCR punand accentul mai mult pe atragerea de resurse, pentru a isi echilibra raportul credite-depozite.
Astfel, liderul sistemului a raportat o crestere a creditelor la sold cu 2% fata de finele lui septembrie 2008, pana la 45,9 miliarde lei, in timp ce la BRD volumul total de credite acordate a crescut cu circa 8%, in acelasi interval.
In ceea ce priveste depozitele, BRD a inregistrat o crestere a acestora cu circa 1%, pana la 30 miliarde de lei, in timp ce BCR a raportat o valoare a depozitelor in crestere cu circa 7% fata de finele lui septembrie 2009, pana la 35,70 miliarde de lei.
Raportul credite/depozite este mai echilibrat in cazul BRD decat in cel al BCR, respectiv de 109%, fata de 128%, ceea ce justifica efortul mai mare depus de BCR pentru atragerea de resurse de la clienti.
Activele BCR au crescut cu circa 3% fata de 31 decembrie 2008, pana la 66,4 miliarde de lei, in timp ce in cazul BRD valoarea activelor era la finele anului de circa 47,9 miliarde de lei, in scadere cu circa 2%.