In S1 2009, asiguratorul a avut un profit operational in valoare de 18,3 milioane de euro.
Totodata, in intervalul ianuarie-iunie 2010, Allianz-Tiriac Asigurari a realizat subscrieri totale (din activitatea de asigurari generale si de viata, cumulat) in valoare de 538 milioane de lei, cu 19,7 procente mai putin decat in aceeasi perioada a anului 2009.
Profitul operational a fost mentinut la un nivel rezonabil daca tinem cont de consecintele negative induse de inundatiile intamplate in iunie si de cresterea TVA, care si-au produs efectele exact la sfarsitul primului semestru, au spus oficialii companiei.
„In ciuda unor efecte negative consemnate in trimestrul al doilea, al caror impact direct asupra rezultatelor noastre a depasit 8 milioane de lei, am reusit sa obtinem performante financiare stabile”, a declarat Rangam Bir, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.
Veniturile din asigurari generale aferente perioadei ianuarie-iunie 2010 s-au situat la 496 milioane de lei, in scadere fata de subscrierile de 628 milioane de lei inregistrate in acelasi interval din 2009.
Intr-o foarte mare masura, comprimarea afacerilor de asigurari generale a fost generata de declinul sectorului de leasing auto din Romania.
„Suferim la capitolul venituri alaturi de partenerii nostri din industria leasingului, acolo unde efectele crizei se resimt extrem de puternic. Contractia portofoliului nostru auto vine atat pe fondul lipsei clientilor noi dispusi sa achzitioneze autovehicule in sistem leasing, cat si ca urmare a denuntarii sau finalizarii contractelor incheiate in anii anteriori”, a precizat Rangam Bir.
Acesta este contextul in care primele subscrise pe clasele de asigurari auto (Casco si RCA) au inregistrat o scadere semestriala de peste 100 milioane de lei, ajungand la o valoare de 382 milioane de lei.
[img=807]Rangam Bir[/img]
Asigurarile Casco si RCA continua sa detina ponderea principala in structura portofoliului Allianz-Tiriac, generand impreuna 77% din afacerile de asigurari generale ale companiei.
Activitatea de asigurari generale ramane profitabila, evidentiind un rezultat operational pozitiv de 9,8 milioane de lei (comparativ cu 13,4 mil. lei in S1 2009), in ciuda mentinerii unei daunalitati ridicate pe segmentul RCA, a majorarii volumului de despagubiri pe clasa de asigurari de bunuri si proprietati ca urmare a inundatiilor si, mai ales, in conditiile cresterii cheltuielilor cu daunele la nivelul intregului portofoliu de asigurari generale ca urmare a cresterii cotei TVA, se arata in comunicatul companiei.
Pe segmentul asigurarilor de viata, vanzarile Allianz-Tiriac in prima jumatate a anului curent au fost de 42,3 milioane de lei, cu 5 milioane de lei mai putin decat in perioada corespunzatoare din anul anterior.
Pe acest segment, compania a avut un profit operational de 5 milioane de lei, mai mare cu circa 3% fata de perioada ianuarie-iunie 2009.
„Compensam reducerea cererii de poliTe cu componenta investiTionala (tip unit-linked) prin cresterea vanzarilor de polite traditionale cu capitalizare si cu randamente investitionale garantate. Portofoliul nostru de asigurari de viata – afectat dupa rascumpararile de polite de anul trecut – s-a stabilizat”, a spus directorul general al Allianz-Tiriac.
Profitul din 2010 ar putea fi mai mic decat in anii trecuti
„Vom face profit si in 2010, dar probabil ca nu la acelasi nivel ca in anii trecuti”, a mentionat Rangam Bir.
Semestrul al doilea al anului 2010 va continua sa fie unul dificil pentru companiile de asigurari in conditiile in care efectele crizei si a masurilor de austeritate – incluzand aici si cresterea taxelor – initiate de autoritati vor continua sa se manifeste puternic.
„Situatia economica si sociala complicata face, practic, imposibila avansarea unor cifre exacte, care sa anticipeze rezultatele anuale”, se arata in comunicat.
Rangam Bir a precizat ca societatea si-a propus ca pana la sfarsitul anului sa se apropie mai mult de realizarile din 2009 la capitolul venituri, chiar daca este clar ca, cel putin pe segmentul asigurarilor generale, va fi foarte dificil.
„Pentru a sustine acest obiectiv, vom cauta sa evitam pe cat posibil o majorare a tarifelor de prime care sa compenseze efectele cresterii cotei TVA, chiar daca ne asteptam ca
aceasta abordare sa determine o reducere a nivelului profitabilitatiii”, a conchis Rangam Bir.