- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Profitul bancilor s-ar putea prabusi in 2011. Creditele restante s-au dublat anul trecut

25 Feb, 13:19 • marian.rujoiu
2011 se anunta un an nefast pentru banci, cu profituri in scadere, dupa declinul destul de puternic intervenit deja in 2010, cand creditele restante aproape s-au dublat fata de intervalul anterior, potrivit analistilor intervievati de Dailybusiness.ro.
Profitul bancilor s-ar putea prabusi in 2011. Creditele restante s-au dublat anul trecut

Conform datelor prezentate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR), valoarea creditelor cu restante a crescut intr-un an de aproape doua ori, pana la la 16,75 miliarde de lei la sfarsitul lui ianuarie 2010.

Ce efecte va avea acest fenomen? Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank, a declarat pentru Dailybusiness.ro ca bancile vor inregistra un profit mai mic in 2011, dar nu neaparat din cauza creditelor neperformante.

Chidesciuc estimeaza ca profitabilitatea bancilor va fi „puternic redusa”, mai ales din cauza operatiunilor cu statul. Si asta pentru ca anul trecut bancile au cumparat titluri de stat purtatoare de o dobanda de 10%, in timp ce in 2011, Ministerul Finantelor nu va plati pentru imprumuturile facute de pe piata interna o dobanda mai mare de 7%.

De asemenea, Chidesciuc a mai adaugat ca profitul va scadea si din cauza ca in 2011 bancile nu vor mai putea miza pe fluctuatiile cursului de schimb, pentru ca „va fi putin probabil ca acestea sa mai existe”.

In ultima perioada, leul a crescut puternic in fata monedei europene, iar parerile analistilor expuse in cadrul unei analize Dailybusiness.ro arata ca paritatea euro-leu ar putea scadea pana la 4lei.

La aceste cauze, care vor afecta profitul bancilor in 2011, se vor mai adauga si „presiunea pe creditele neperformante, precum si fluctuatiile ratelor de dobanda”, a mai spus Chidesciuc.

La randul sau, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), previzioneaza ca profitul bancilor nu va mai fi afectat in momentul in care „trendul se va schimba, respectiv veniturile populatiei vor incepe sa creasca”.

Voinea mentioneaza insa ca inceputul de crestere economica nu se va vedea foarte rapid in cresterea veniturilor, acest lucru intamplandu-se de regula „doar in anii electorali”.

Mai mult, directorul executiv al GEA estimeaza ca portofoliul de credite neperformate, incluzandu-le si pe cele indoielnice sau sub standarde reprezinta in prezent, intre 20% si 25% din totalul imprumuturilor acordate de banci.

In ceea ce priveste estimarile de iesire din recesiune, Voinea a declarat ca anul 2011 nu va aduce o crestere economica spectaculoasa, ci s-ar putea sa asitam la o stagnare a produsului intern brut (PIB) sau o usoara majorare, care nu se va regasi insa in veniturile populatiei.

Numarul restantierilor va continua sa creasca

Experienta din alte tari arata ca volumul restantelor va continua sa creasca timp de un semestru sau doua dupa ce economia incepe sa isi revina, spune Nicolae Chidesciuc de la ING . In opinia sa, vom asista la acest fenomen pana la sfarsitul anului, respectiv trimestrul al treilea sau al patrulea al lui 2011.

„Populatiei ii va fi greu in continuare sa isi plateasca ratele, iar profitabilitatea bancilor va fi afectata”, a mai spus reprezentantul ING.

El crede ca anul acesta vom asista la o scadere a ratei de crestere a creditelor neperformante, comparativ cu 2010, cand a fost atinsa perioada de varf a cresterii restantelor la banci.

„Vorbind de creditele neperformante, sunt si vor ramane o problema pentru banci, dar dinamica lor este de crestere tot mai mica. Asistam acum la stabilizarea si chiar o tendinta de scadere inregistrata la sfarsitului anului trecut”, a completat economistul.

Profituri diminuate inca din 2010

Cateva dintre insitutiile bancare si-au anuntat rezultatele financiare pentru 2010, diminuate semnificativ fata de anul anterior.

Banca Transilvania a inregistrat anul trecut un profit net in scadere cu 84%, fata de anul 2008, la 61,9 milioane lei, a anuntat marti banca.

Grupul BCR si-a redus profitul net in 2010 cu 46,7%, pana la 465 milioane de lei (110 milioane de euro), acesta fiind cel mai slab rezultat de la privatizare.

Profitul net al BRD -Groupe Societe Generale, a doua banca din Romania dupa totalul activelor, a scazut anul trecut cu 35,7% fata de 2009, pana la 501 milioane lei (119 milioane euro), potrivit unor date neauditate publicate luni la Bursa de Valori.

Banca Carpatica a inregistrat anul trecut pierderi de 155 milioane lei, de 7,4 ori mai mari fata de rezultatul negativ din 2009, potrivit datelor preliminarii publicate miercuri pe Bursa de Valori Bucuresti.

Restantele au atins 8% din totalul imprumuturilor

Valoarea creditelor cu restante de cel putin o zi a crescut in luna ianuarie cu 3,66%, la 16,75 miliarde de lei, si reprezinta 8% din totalul imprumuturilor, conform datelor BNR.

Astfel, ponderea creditelor restante in totalul imprumuturilor a urcat de la 4,59% in ianuarie 2010, la 7,66% in decembrie 2010.

Valoarea creditelor cu restante se cifra la sfarsitul lui ianuarie la 16,5 miliarde de lei, cu 2,67% mai mult fata de finele lui decembrie 2010 si in crestere cu 83,9% comparativ cu sfarsitul lui ianuarie 2010. Creditele cu restante reprezentau 10,13% din totalul imprumuturilor acordate in moneda nationala

Ponderea creditelor restante in totalul imprumuturi in lei a avansat de la 5,92% in ianuarie 2010 la 9,8% la finele anului trecut.

Valoarea imprumuturilor restante acordate in valuta, exprimata in lei, a crescut in ianuarie cu 4,54% comparativ cu decembrie 2010, la 8,9 miliarde de lei.

Urmărește Daily Business pe Google News