- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Profitul grupului BCR a scazut cu 20% in S1, la 606,8 mil. lei

30 Jul, 10:44 • Redactia DailyBusiness
Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a scazut in primul semestru cu 20,1%, pana la 606,8 mil. lei (144,2 mil. euro), in principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele si a scaderii veniturilor din comisioane generata de reducerea consumului, a anuntat joi grupul.
Profitul grupului BCR a scazut cu 20% in S1, la 606,8 mil. lei

In acelasi timp, profitul operational s-a majorat cu 13,2%, comparativ cu S1 2008, pana la 1,364 miliarde lei (324,2 mil. euro), in principal datorita sporirii venitului operational cu 9,5%, la 2,25 miliarde lei (535,5 mil. euro), in contextul majorarii cheltuielilor operationale cu doar 4,3%, la 889,1 milioane lei (211,3 mil. euro).

Datele reprezinta rezultatele financiare consolidate, neauditate, in conformitate cu standardele internationale de contabilitate IFRS.

Valoarea activelor grupului BCR a crescut in primele sase luni cu 5,1% comparativ cu finele anului trecut, pana la 72,57 miliarde lei.

Soldul creditelor si avansurilor acordate clientelei de grup a urcat in primul semestru cu 4,9% fata de decembrie 2008, la 49,98 miliarde lei. Creantele grupului asupra institutiilor de credit a scazut cu 3,3%, la 1,09 miliarde lei.

Raportul cost/venit s-a imbunatatit la 39,5% in primele 6 luni din 2009, fata de 41,4% in aceeasi perioada a anului trecut. Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a scazut conform asteptarilor la 18,8% in S1 2009, fata de 30,4% in S1 2008.

Creditele neperformante (NPL) au continuat sa creasca dupa cum era de asteptat pe fondul conditiilor de piata adverse care au afectat clientii, dar au ramas la un nivel acceptabil, cu o confortabila rata de acoperire de 126% (garantii si provizioane).

„Conform asteptarilor, cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri a continuat sa creasca in primele sase luni, pana la 783,1 milioane lei (186,1 milioane euro), aproape de trei ori valoarea din perioada similara din 2008, de 271,9 milioane lei. Totusi, primul semestru al acestui an a marcat o crestere a provizioanelor in bilant cu numai 8,5% fata de finele lui 2008, reflectand perspectivele actuale de pierdere”, se arata in comunicatul BCR.

Venitul operational a crescut de la 2,057 miliarde lei (559,6 mil. euro) la 2,253 miliarde lei (535,5 mil. euro). Principalul motor al acestei imbunatatiri a fost cresterea puternica la nivelul grupului BCR a venitului net din dobanzi ,cu 21%, pana la 1,737 miliarde lei (431 mil. euro).

Activele bancii au crescut cu 6%

La nivel de banca, valoarea activelor a crescut in primul semestru cu 6% fata de finele anului trecut, la 68,5 miliarde lei (16,29 miliarde euro).

Volumul total al portofoliului de credite catre clienti, inainte de provizioane, potrivit IFRS, a avansat cu 1,8%, la 45,84 miliarde lei (10,89 miliarde euro), pastrand o structura echilibrata pe clienti si industrii.

„In primul semestru creditarea clientilor a fost condusa de segmentul corporate. Creditarea corporate a crescut cu aproape 7% in prima jumatate a anului datorita necesarului crescut de capital de lucru al companiilor. Portofoliul de credite retail a scazut usor, cu aproximativ 4%, ca urmare a declinului consumului si a unui management al riscului mai strict. Imprumuturile garantate, respectiv cele ipotecare si de consum garantate cu ipoteca, au urcat moderat, dar cresterea lor a fost contrabalansata de scaderea creditelor de consum negarantate”, potrivit BCR.

Creditele in lei reprezinta 45,3% din portofoliul de imprumuturi al bancii. Portofoliul de credite in valuta este denominat doar in euro si dolari. Nu s-au acordat credite in franci elvetieni sau alte valute „exotice”.

Pe de alta parte, portofoliul de credite corporate detine o cota de 49,3% in total imprumuturi acordate de banca clientilor, in timp ce retailul, inclusiv microintreprinderile, reprezinta 50,7%.

Depozitele de la clienti au crescut de la inceputul anului cu 5,1%, la 35 miliarde lei (8,33 miliarde euro), pe fondul majorarii depozitelor de retail cu 6,2%.

BCR a deschis 11 noi sucursale in primul semestru din 2009, ajungand la o retea de 652 unitati la sfarsitul lunii iunie. Totodata, banca a adaugat la reteaua de bancomate (ATM) 204 noi aparate, pana la un total de 1.992 unitati. Reteaua de terminale electronice instalate la comercianti (POS-uri), a atins 16.884 unitati, prin instalarea la comercianti a 1.710 noi dispozitive.

Banca a ajuns la un total de circa 2,5 milioane carduri valide, iar volumul tranzactiilor cu carduri a crescut cu 23% la POS-uri si cu 13% la ATM-uri.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...