In ultimele trei luni ale anului trecut BCR a raportat o pierdere de 29,5 milioane de lei.
„Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru imprumuturi si avansuri a totalizat 457,4 milioane lei, in crestere cu 0,2% fata de primul trimestru din 2010 si a evoluat conform asteptarilor luand in considerare in special faptul ca atat segmentul persoanelor fizice cat si al companiilor au continuat sa se confrunte cu conditii dificile de piata. Segmentul companiilor, in special, a contribuit semnificativ la volumul creditelor neperformante in primele trei luni”, potrivit datelor BCR.
Grupul noteaza ca revenirea economiei romanesti a fost una fragila in primul trimestru, astfel incat multe afaceri s-au confruntat cu o reducere dramatica a cererii pentru produsele si serviciile lor.
In primul trimestru ponderea creditelor neperformante in sold s-a mentinut la nivelul de la finele anului trecut, de 16,8%.
„Ritmul formarii creditelor neperformante a incetinit in primul trimestru comparativ cu ultimele trei luni din 2010, dar se mentine la un nivel ridicat si nu este asteptata o scadere semnificativa pe termen scurt”, potrivit BCR.
Grupul BCR are o rata de acoperire a creditelor neperformante prin garantii si provizioane de aproximativ 129%.
Profitul operational al grupului BCR a scazut in primul trimestru cu 20,2% comparativ cu perioada similara din 2010, la 608,8 milioane lei (144,5 milioane euro), ca urmare a diminuarii venitului operational. Fata de ultimele trei luni ale anului trecut, profitul operational a crescut cu 10,9%.
Venitul operational a scazut cu 9,6% fata de primul trimestru din 2010, la 1,05 miliarde de lei, in principal din cauza venitului net mai mic din dobanzi si comisioane, ca urmare a conditiilor pietei, respectiv a diminuarii ratelor dobanzii, al nivelului redus al cererii eligibile de credite si al impactului implementarii noii legi a contractelor de credit pentru consumatori.
Astfel, venitul net din dobanzi s-a redus cu 11,6%, la 859,1 milioane de lei, iar veniturile nete din speze si comisioane au coborat cu 2,4%, la 154,1 milioane de lei.
Pe de alta parte, rezultatul net din tranzactionare a crescut cu 10,7%, la 41,6 milioane de lei, in special pe baza operatiunilor de schimb valutar.
Cheltuielile operationale ale grupului BCR s-au majorat cu 10,3%, la 446 milioane de lei, in contextul in care institutia mentioneaza ca a continuat sa investeasca in pregatirea angajatilor, canalele de distributie electronice si activitatea de carduri, precum si in modernizarea retelei de unitati retail.
Totodata, cheltuielile cu personalul ale BCR au crescut in primul trimestru cu 11,8% fata de perioada similara a anului trecut, la 222,5 milioane de lei.
Potrivit unui raport al Erste, actionarul majoritar al BCR, numarul de angajati ai grupului din Romania a crescut in primul trimestru cu 146 persoane, respectiv 1,6% fata de finele anului trecut, la 9.258 de salariati.
Astfel, raportul cost-venit s-a situat in primul trimestru la 42,3%, in crestere fata de nivelul de 34,6% din perioada similara a anului trecut.
Rata de adecvare a capitalului BCR era la finele primului trimestru de aproximativ 12% potrivit RAS, iar rata de solvabilitate a grupului calculata potrivit IFRS este de circa 17,1%.
In ceea ce priveste activitatea bancii, activele totale ale BCR s-au diminuat cu 2% fata de sfarsitul anului trecut, la 68,5 miliarde de lei (16,6 miliarde de euro), evolutie similara cu cea raportata pentru primul trimestru al anului trecut.
Volumul total al portofoliului de credite acordate de BCR a scazut cu 2,3%, la 47,48 miliarde de lei, banca mentionand ca aceasta evolutie reprezinta un efect sezonier similar activitatii din primul trimestru al anului trecut, in special pe baza reducerii inregistrate pe segmentul persoane fizice.
Portofoliul de credite retail al bancii, care include persoanele fizice si microintreprinderile, s-a redus cu 5,2% in primele trei luni, in concordanta cu diminuarea veniturilor populatiei si tendintele pietei.
Creditarea corporate s-a mentinut relativ stabila, urcand cu 0,1% de la inceputul anului, in principal pe seama furnizarii de capital de lucru catre companii si a finantarii intreprinderilor din sectorul public.
Portofoliul de credite corporate detine o cota de 58,3% in totalul imprumuturilor acordate de banca clientilor, in timp ce creditele retail reprezinta 41,7%.
Pe de alta parte, depozitele atrase de BCR de la clienti s-au redus cu 2,9% fata de inceputul anului, la 36,2 miliarde de lei, pe fondul tendintelor sezoniere inregistrate pe segmentul clientilor companii (in scadere cu 11,4%), care au contrabalansat cresterea usoara, de 0,2%, a plasamentelor de retail.
BCR a mentinut reteaua teritoriala la 667 unitati, dar a majorat numarul de bancomate cu 51 de aparate in primul trimestru, la 2.317 ATM-uri, si reteaua de POS-uri pana la 18.182 unitati.
Grupul BCR include in principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinte, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.
Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation.
Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR. In noiembrie 2009, grupul austriac a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urma detine in prezent 69,4% din actiunile BCR.
O participatie de 30,11% se afla in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF).