Totodata, compania a afisat prime brute subscrise de 387,57 milioane lei (91,6 mil. euro), in scadere cu 9% fata de acelasi interval din 2008, ca urmare a apetitului mai redus al clientilor pentru produsele cu componenta investitionala.
„Evolutia pietei de asigurari in trimestrul al treilea confirma tendintele sesizate in prima jumatate a anului. Observam, pe de o parte, scaderea constanta a numarul de rezilieri si o apetenta mai mare a clientilor pentru produsele de protectie”, a declarat Cornelia Aurelia Coman (foto), director general ING Asigurari de Viata si presedinte al Consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii.
„Pe de alta parte, perpetuarea impactului financiar al crizei asupra populatiei si companiilor, cuplata cu instabilitatea din mediul politic romanesc, ne determina sa fim mai rezervati in privinta unei reveniri rapide a pietei de asigurari in zona pozitiva de evolutie”, a adaugat Cornelia Coman.
In primele 9 luni ale anului, societatea a obtinut un profit brut de 75,5 milioane lei (17,85 mil. euro) din activitatea de asigurari de viata si de pensii facultative, comparativ cu 32,4 milioane lei (8,8 mil. euro) in aceeasi perioada din 2008.
Pe segmentul de asigurari de viata, valoarea activelor financiare in administrare a ajuns la nivelul de 1,72 miliarde lei (0,4 mld. euro) la sfarsitul lunii septembrie 2009, in crestere cu aproximativ 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Valoarea beneficiilor platite de ING Asigurari de Viata pentru evenimente asigurate si contracte ajunse la maturitate in intervalul ianuarie-septembrie 2009 a fost de 39,4 milioane lei (9,3 mil. euro), in crestere cu peste 15% fata de perioada similara a anului precedent.
Coman a precizat ca in ultimele 3 luni a scazut numarului clientilor care aleg sa renunte la contractele de asigurari. Astfel, numarul total de contracte reziliate si rascumparate in intervalul iulie-septembrie s-a redus cu 17% fata de trimestrul al doilea, respectiv cu 23% fata de primele 3 luni ale anului.
In septembrie, numarul clientilor care si-au repus in vigoare contracte s-a majorat cu 25% fata de luna august. Aceste evolutii au generat o crestere neta de 14% a portofoliului de contracte al ING Asigurari de Viata in T3, fata de trimestrul al doilea.
In ceea ce priveste contractele noi, se remarca o accentuare a preferintelor pentru produsele care ofera protectie si randamente garantate, continuand tendinta manifestata inca de la inceputul anului, se arata in comunicat.
Astfel, din totalul politelor noi incheiate la ING in primele 9 luni din 2009, contractele de tip traditional detin o pondere de 58%, comparativ cu 34% in aceeasi perioada din 2008.
„Daca analizam preferintele celor care au incheiat o polita de viata la ING in primele 9 luni, vedem ca dorinta de a le asigura copiilor un viitor financiar sigur este un obiectiv tot mai important, in conditiile in care ponderea acestor produse a crescut la 29% in 2009, fata de 25% in aceeasi perioada a anului trecut”, a declarat Cornelia Coman.
In portofoliul de contracte incheiate anul acesta la ING Asigurari de Viata, planurile financiare pentru copii sunt urmate de asigurarile de viata mixte (care combina componenta de protectie cu cea de economisire pe termen lung) si planurile de protectie.
La ING, prima medie in lei pentru contractele unit linked (cu componenta investitionala – n.r.) a crescut in primele 9 luni ale acestui an cu 6,5% fata de acelasi interval din 2008, iar la contractele de tip traditional s-a majorat cu aproximativ 5%.
Pe segmentul de pensii facultative (Pilon III), ING Asigurari de Viata are in administrare 2 fonduri de pensii facultative, ING Clasic si ING Optim, care insumau dupa primele 9 luni ale anului 2009 un numar de 68.600 de participant si active nete de 72,7 milioane lei.
Pe segmentul de pensii private (Pilon II), ING Fond de Pensii administra la 30 septembrie active nete in valoare de 783 milioane lei, detinand o cota de 39,2%, cu active nete de 1,996 miliarde lei. La aceeasi data, fondul avea 1,6 milioane clienti, dintre care 94% au platit cel putin o contributie.