Profitul net in standarde contabile romanesti (RAS) pentru aceeasi perioada este de 126 milioane lei (29,8 mil. euro), la acelasi nivel de la sfarsitul primului semestru al anului trecut.
UniCredit Tiriac Bank considera ca acesta este un rezultat foarte bun in contextul crizei economice si financiare, a reducerii abrupte a activitatii economice, a productiei industriale, a vanzarilor si cererii consumatorilor, precum si a riscurilor de credit in crestere, se arata in comunicat.
Profitul operational a urcat cu 27% fata de anul trecut, atingand 316 milioane lei (74,7 mil. euro), pe baza unei cresteri de 18% a veniturilor si de doar 9% a cheltuielilor operationale.
Raportul cost-venituri este de 47%, mai bun decat media pe sistem, in pofida deschiderii a 103 noi sucursale in ultimele 18 luni. O serie de actiuni de optimizare a costurilor au fost intreprinse anul acesta, fara impact negativ asupra business-ului si a calitatii serviciilor, se mai arata in comunicat.
„Ne-am concentrat pe cresterea nivelului lichiditatii si pe echilibrarea raportului intre credite si depozite, continuand creditarea si pastrand profitabilitatea la un nivel stabil”, a declarat Rasvan Radu, presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank.
„Acest lucru ne va permite sa traversam perioada de instabilitate economica. Managementul riscului si un bun control al activitatii de creditare sunt fundamentale pentru mentinerea trendului crescator al business-ului”, a mai spus Radu.
Activele totale ale bancii au atins 19,5 miliarde lei (4,6 mld. euro), in crestere cu 27% comparativ cu un an in urma. Portofoliul de credite (inclusiv creditele externalizate la banca mama in valoare de 1 miliard euro) a crescut cu 16% fata de 30 iunie 2008, atingand 16,2 miliarde lei (3,8 mld. euro).
Volumul depozitelor clientilor au avansat cu 66%, atangand 10,9 miliarde lei (2,6 mld. euro).
Calitatea portofoliului s-a deteriorat in primul semestru al anului 2009, similar industriei globale si pietei bancare din Romania, totusi in limite controlate si departe de periclitarea capacitatii bancii de generare a profitului, potrivit bancii.
UniCredit Tiriac Bank considera ca reactivarea creditarii a devenit critica pentru economie si sectorul bancar si va atrage atentia in aceasta directie, intr-un cadru restrictiv de risc. Nivelul solid al solvabilitatii, mentinerea unui nivel inalt de lichiditate si un management adecvat al riscului vor fi in topul prioritatilor bancii in perioada de criza, rezultand in soliditate financiara si un management al activitatii care va ameliora posibilele socuri externe, sprijinind de asemenea clientii si economia in perioade de criza.
Banca a incheiat luna iunie 2009 cu o retea de distributie de 245 de sucursale, 3 noi sucursale fiind deschise in prima jumatate a anului curent, si 3.101 angajati.