„Principala diferenta dintre profiturile nete provine din deosebirile metodologice intre IFRS si reglementarile BNR in privinta constituirii provizioanelor”, se arata intr-un comunicat al UniCredit Tiriac Bank.
„Nivelul profitabilitatii ramane foarte bun, avand in vedere contextul actual al crizei economice si performanta pietei, iar ROE (rentabilitatea capitalului) anualizat este de 7% si ROA (rentabilitatea activelor) se situeaza la 1,8%”, se mai precizeaza in comunicat.
Activele totale ale bancii insumau, la finele lunii septembrie, 19,9 miliarde lei, in crestere cu 18% comparativ cu intervalul similar de anul trecut, potrivit standardelor internationale de contabilitate, IFRS.
Soldul creditelor, inclusiv imprumuturi externalizate la grupul
mama in valoare de aproape 1 miliard euro, s-a mentinut la acelasi nivel ca in perioada similara din 2008, de 15,7 miliarde de lei.
Aceasta nu include cresterea segmentului de credite de consum acordate prin intermediul bancii si inregistrate in bilantul UniCredit Consumer Financing, divizia de consumer finance infiintata la finalul anului trecut.
Portofoliul de depozite a crescut in primele noua luni cu 53%, la 10,9 miliarde lei. Raportul credite-depozite se situa la sfarsitul lunii septembrie la 111%, in scadere de la 163% la finele aceleiasi luni din 2008.
Calitatea portofoliului a continuat sa de deterioreze in trimestrul al treilea din 2009, similar trendului pietei bancare din Romania, totusi in limite controlate si departe de periclitarea capacitatii bancii de generare a profitului, arata UniCredit Tiriac Bank.
„Gradul de acoperire cu provizioane al expunerilor bilantiere este de 4,2%, iar ponderea creditelor neperformante, adica a imprumuturilor cu intarzieri la plata de peste 90 de zile, este 4,8%. Toate creditele neperformante, inclusiv partea extrabilantiera, sunt acoperite de provizioanele de risc de credit”, se mai spune in comunicatul UniCredit Tiriac Bank.
Banca adopta in continuare o abordare prudenta a riscului. Soldul provizioanelor a crescut cu 47% in 2009, iar costul net al provizioanelor aproape s-a dublat la sfarsitul lunii septembrie 2009 comparativ cu aceeasi perioada din 2008.
Profitul operational al bancii a crescut cu 15%, la 465 milioane de lei, in contextul in care avansul veniturilor, de 10%, a fost de doua ori mai mare decat ritmul de crestere al costurilor operationale, de 5%.
La nivel de grup, UniCredit a raportat pentru al treilea trimestru un profit net de 394 milioane de euro, cu 19,6% mai redus decat rezultatul din trimestrul anterior si cu 26% mai mic fata de cel din al treilea trimestru din 2008.