Totodata, asiguratorul a realizat venituri din prime brute subscrise de 1,286 miliarde lei, in scadere cu 97 milioane lei fata anul 2008.
„Realizand relativ devreme ca 2009 va fi un an care va restrange oportunitatile de crestere a volumului de afaceri, ne-am concentrat atentia spre dezvoltarea unor programe ce urmaresc imbunatatirea calitatii serviciilor si a eficientei operationale”, a declarat Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.
Pe segmentul de asigurari generale, subscrierile realizate anul trecut s-au situat la 1,198 miliarde lei, in scadere cu 6% fata de anul anterior cand au fost de 1,277 miliarde lei.
Cheltuielile cu despagubirile, in schimb, s-au majorat cu aproape 90 milioane lei, pana la 906 milioane lei. In proportie de peste 60%, aceasta majorare a fost generata de continuarea inregistrarii unei rate de crestere extrem de ridicata a volumului daunelor pe clasa de asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA), potrivit companiei.
In acelasi timp, profitabilitatea activitatilor derulate pe segmentul asigurarilor generale in 2009 s-a imbunatatit, rezultatul operational inregistrand o crestere cu 14%, pana la 37 milioane de lei, fata de 33 milioane lei in 2008.
Asigurarile Casco detin, in continuare, cea mai importanta pondere in structura portofoliului de asigurari generale. In 2009, veniturile din prime brute subscrise pe aceasta clasa de asigurari au fost de 720 milioane lei, evidentiind o scadere de 8%.
Pe clasa de asigurari de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor din accidente auto (RCA obligatorie) subscrierile companiei au depasit 225 milioane lei, reprezentand o crestere de 18%.
Vanzarile de polite de asigurari de bunuri si cladiri au generat venituri de aproximativ 180 milioane lei in 2009, in scadere cu circa 10%, determinata in principal de reducerea nivelului cotatiilor medii de prime per polita.
Pe segmentul asigurarilor de viata, veniturile din prime subscrise au scazut cu 18 milioane lei, pana la o valoare de 88 milioane lei.
Scaderea a fost determinata aproape exclusiv de rascumpararile si reducerea volumului de polite nou-vandute pe clasa de asigurari de viata legate de investitii, produsele din aceasta categorie reducandu-si ponderea in portofoliul de asigurari de viata al companiei pana la 55% (de la 62% in 2008).
Pe acest segment, profitul operational a inregistrat o crestere usoara de circa 3%, apropiindu-se de 9 milioane de lei.
In cazul produselor traditionale de asigurari de viata – care ofera, pe langa protectie financiara, acoperirea riscurilor investitionale prin garantarea unor randamente minime anualizate pentru activele administrate – vanzarile s-au conservat in 2009, situandu-se la acelasi nivel inregistrat cu un an inainte, de 40 milioane lei.
„In ceea ce priveste perspectivele de crestere a afacerilor, nu avem asteptari foarte mari de la 2010. Proiectiile noastre anticipeaza scaderea pietei pe ambele segmente de asigurari – generale si de viata – si, in acest context vom fi multumiti daca, la nivelul Allianz-Tiriac vom reusi sa ne conservam afacerile”, a spus Constantinescu.
„Pe termen scurt vom continua sa insistam pe dezvoltarea unor programe in masura sa ne plaseze intr-o pozitie cat mai buna in vederea fructificarii oportunitatilor de crestere pe care noi le vedem a reaparea undeva in cursul anului 2011”, a adaugat seful asiguratorului.
Activitatile derulate in 2009 in domeniul administrarii pensiilor au adus o consolidare a pozitiei Allianz-Tiriac pe acest segment de piata. La sfarsitul anului trecut, numarul participantilor la fondurile de pensii obligatorii (Pilon II) si facultative (Pilon III) administrate de Allianz-Tiriac era de 1,3 miliarde de persoane, dintre care peste 93% au platit cel putin o contributie. Valoarea activelor nete apartinand acestor clienti, aflate in administrarea Allianz-Tiriac, era de 606 milioane lei la finele anului trecut.
In total, valoarea activelor aflate in administrarea Allianz-Tiriac la nivel consolidat (aferent activitatilor de asigurari generale, de viata si de pensii) la sfarsitul lui 2009 a depasit 1,5 miliarde lei, inregistrand o majorare de aproape 50% fata de finalul lui 2008. Aceasta crestere a fost sustinuta, in primul rand, de multiplicarea de aproape trei ori a activelor fondurilor de pensii administrate de companie, care au ajuns sa reprezinte 40% din totalul activelor pe segmentele de asigurari si pensii.
Pe segmentul pensiilor obligatorii (Pilonul II), Allianz-Tiriac administra active nete care, la sfarsitul anului 2009, se situau la 558 milioane lei, avand o cota de piata de circa 23%.
Pe segmentul pensiilor facultative (pilonul III), cele doua fonduri administrate de Allianz-Tiriac – AZT Moderato si AZT Vivace – au atras aproape 24% din totalul participantilor activi in cadrul Pilonului III, adica 44.183 persoane. La sfarsitul anului trecut, activele nete aferente celor doua fonduri au ajuns la 47 milioane de lei, valoare ce reprezinta peste 23% din piata.
Allianz Group a inregistrat anul trecut un profit net de 4,74 miliarde euro, in crestere cu 13,2% fata de 2008.