Banca Nationala a Romaniei (BNR) estima in februarie ca rata anuala a inflatiei va cobori la 4,6% in decembrie 2007 si respectiv la 4,1% la finele anului 2008. Guvernatorul BNR a spus vineri ca „ne vom incadra in intervalul de inflatie tintit pentru acest an”, de 3 – 5%, conform NewsIn.
Pe langa intarirea leului, un rol important in dezinflatia din acest an il au si „asteptarile inflationiste”. „Inflatia a coborat mai repede decat ne asteptam in primul trimestru. Scaderea anticipatiilor inflationiste arata mai multa credinta ca tintele de inflatie vor fi atinse”, a aratat Isarescu.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai apela la masuri „neortodoxe” de politica monetara, precum restrictiile aduse creditarii, care distorsioneaza piata, deoarece rolul dobanzii de politica monetara ca instrument principal al BNR a crescut, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
In acelasi timp, BNR va folosi dobanda de politica monetara si rata rezervelor minime obligatorii. „Pastram rezervele minime obligatorii si scadem dobanda, sau invers”, a spus Isarescu.
Conducerea BNR a decis, miercuri, mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, de 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si de 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,10% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.
Conducerea BNR a decis, miercuri, mentinerea nivelului actual al rezervelor minime obligatorii, de 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si de 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,10% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.
In schimb, consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat stabilirea unui nivel zero pentru ratele rezervelor minime obligatorii pentru bancile pentru locuinte, prin care armonizeaza regulamentul privind regimul rezervelor minime standardelor Bancii Centrale Europene.
Rezervele minime obligatorii impuse de Banca Centrala Europeana (BCE) institutiilor de credit din zona euro sunt de 2% din depozitele cu scadenta mai mica de doi ani si de 0% pentru cele cu scadenta mai mare de doi ani. BCE plateste bancilor o dobanda anuala de 3,81% pentru rezervele minime.
Rezervele minime obligatorii vor ramane la un nivel inalt, deoarece este nevoie de mentinerea restrictivitatii politicii monetare, mai ales in conditiile in care conducerea BNR a decis reducerea de trei ori consecutiv a dobanzii cheie, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.