- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Programul \”Cumpara romaneste!\” – De la bune intentii, la amatorism si posibile sanctiuni europene

20 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Ion Ariton, ministrul Economiei, a anuntat, marti, lansarea in urmatoarele 2-3 luni a programului "Cumpara romaneste!", prin care Guvernul vrea sa stimuleze productia autohtona. Analistii economici, citati de DailyBusiness.ro, prevad insa un nou esec si chiar un posibil proces pentru incalcarea legislatiei europene privind concurenta.
Programul \Cumpara romaneste!\ - De la bune intentii, la amatorism si posibile sanctiuni europene

Ati fi de acord sa cumparati cu prioritate produse romanesti, pentru a ajuta industria autohtona? Nu stiu daca ar fi cineva care sa spuna „nu”.

Insa de la intentie si pana la fapte, distanta este destul de lunga. Si asta pentru ca in alegerea produselor pe care le cumparam, ne ghidam dupa calitate, aspect si pret. Rar poti gasi un produs ieftin si de calitate. De aceea, cei mai multi dintre noi facem compromisuri.

Guvernantii cred ca, in aceasta axioma, pret-calitate-aspect, ar mai trebui sa introducem un element – produsul respectiv este romanesc sau nu, si sa luam in calcul aceasta atunci cand facem alegerea.

Ministerul Economiei spera sa ne convinga ca criteriul „made in Romania” este important si vrea sa lanseze un program de promovare prin care sa ne constientizeze de asta. Au mai incercat-o si alte guverne. In 2000 era lansat cu surle si trambite programul „Fabricat in Romania”.
[img=950][/img]

Rezultate? Singurul palpabil ramane site-ul fir.ro Un site prafuit, cu numere de contact la care nu raspunde nimeni.

Va reusi noul program sa ne faca sa avem o alta atitudine in magazin? Sa cautam pe eticheta daca produsul respectiv este realizat in Romania ? Expertii sunt destul de sceptici.

[quote=Valentin Ionescu, analist economic]E o prostie. O noua initiativa in genul Gradina Carpatilor[/quote]
„Nu vad cum ma poate determina o campanie de genul asta sa ma faca sa renunt la criteriile legate de pret si calitate”, spune analistul Valentin Ionescu

Consultantul economic Bogdan Baltazar este si mai critic.

„E un program de genul – Noi ne facem ca muncim si accesam bani europeni. Singurii castigati din proiectul acesta vor fi cei care vor incasa salarii din bani europeni, niste bugetari specializati in propaganda „, a declarat Baltazar.

De altfel, daca parcurgi materialul de prezentare pus pe prima pagina pe portalul Ministerului Economiei, poti sesiza inca din primele slide-uri cat de profesionist se lucreaza la noul program.

Si un elev de clasa a V-a putea sa faca un material de genul asta„, spune analistul Cristian Dinulescu.

Ce prevede programul „Cumpara romaneste”? Incercand o traducere a limbajului de lemn tipic mesajelor guvernamentale, statul vrea sa se asocieze cu oamenii de afaceri pentru a promova pe toate caile produsele romanesti.

Vezi programul gandit de Ministerul Economiei in documentul atasat acestui material.

Au inceput cu stangul

Programul „Cumpara romaneste” propune dezvoltarea a doua site-uri: cumpararomaneste.ro si produs-romanesc.ro. Numai ca domeniile respective sunt deja rezervate.

Primul, de catre firma Romarg SRL din Brasov, iar cel de-al doilea de catre colegii de la hotnews.ro, prin firma Webdev SRL. Jurnalistii au declarat ca au rezervat domeniul doar pentru a demonstra lipsa de profesionalism a autoritatilor. Le vor dona site-ul in momentul lansarii campaniei.

Nu de alta, dar si site-ul produsromanesc.ro este cumparat, la fel si cumparaproduseromanesti.ro, site care prezinta deja o initiativa similara, de aceasta data privata.
[img=949][/img]

Interesant este faptul ca, in proiectul de pe site-ul ministerului, rezervarea domeniilor web este data ca fiind deja rezolvata.

„Probabil au negociat deja cu firmele care detin domeniile respective. Insa, cel putin in acest moment, proprietarii sunt privati”, afirma Cristian Dinulescu.

„Chiar daca vor avea pana la urma domeniile respective, ma intreb ce vor face cu ele? Probabil a fost un punct necesar de bifat in programul de finantare europeana”, a mai spus analistul.

Romania risca un proces pentru incalcarea legilor concurentei

Ion Ariton anticipeaza ca programul „Cumpara romaneste!” va beneficia de o finantare de aproximativ 1 milion de euro din fonduri europene.

In materialul de prezentare se precizeaza ca valoarea estimata este de 4,15 milioane lei fara TVA, banii urmand sa fie alocati prin Programului Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative”.

Dincolo de faptul ca orice program de finantare europeana are inclusa suma cu tot cu TVA-ul aferent, un mare semn de intrebare il ridica folosirea banilor pentru promovarea unor actiuni comerciale.

Analistii economici spun ca axa prioritara la care se refera proiectul vizeaza finantarea de actiuni de imbunatatire a procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ. Practic, ajuta statul sa isi specializeze institutiile si oamenii in a oferi un management mai bun.

Ei nu cred ca Ministerul Economiei va putea folosi banii pentru a promova produse comerciale.

„S-ar putea sa ne trezim in situatia Germaniei, care a avut niste procese din astfel de cauze”, a declarat consultantul Bogdan Baltazar.

Un astfel de caz s-a petrecut in 2002. Cititi decizia Curtii Europene aici.

„In toata lumea, astfel de actiuni de promovare se realizeaza de mediul privat, nu de stat, care trebuie sa asigure un tratament egal pentru toti. Sper sa nu ne trezim cu un nou caz de infrigement”, a spus Baltazar, referindu-se la incalcarea legislatiei europene.

Ce ar trebui sa faca statul pentru producatorii romani?

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca programul „Cumpara romaneste” n-are nicio sansa de reusita in forma actuala.

E ca si cum ai pune carul inaintea boilor. Avem nevoie de un cadrul economic stabil, de masuri fiscale coerente, nu de programe de pliante si simpozioane”, a spus Parvan.

„In domeniul alimentar, de exemplu, pana ce nu vom vedea ca statul va impune reguli clare in domeniu comertului, prin care sa asigure un acces egal la consumatori atat marilor retele cat si micilor comercianti, nu vom rezolva nimic. In prezent, producatorul roman nu poate ajunge la consumator pentru ca marii retaileri au acaparat intregul sector urban. De ce numai la noi, in Romania, avem hipermarketuri in mijlocul oraselor si in Occident sunt la periferie?”, a adaugat Parvan.

O parere similara este sustinuta si de alti specialisti.

„Produsele romanesti se sustin prin masuri coerente administrative, fiscale si manageriale „, afirma, la randul sau, analistul Valentin Ionescu.

„Avem produse de calitate, de la cele agro-alimentare la textile, pielarie etc. Numai ca avem mari carente pe relatia management-productie-promovare-desfacere. Sunt, in general, problemele sectorului privat, pe care insa statul le poate rezolva, printre altele, prin dezvoltarea unor parteneriate in domeniul antreprenorial”, a declarat Ionescu.

O alta mare problema o reprezinta, in opinia lui Bogdan Baltazar, absenta unei politici fiscale care sa incurajeze productia.

„Stiti de ce, in momentul de fata, avem magazine care prefera importurile in dauna produselor romanesti? Pentru ca din UE le aduc fara TVA de 24%, iar in tara ar trebui sa plateasca producatorilor facturile cu TVA. Sigur, banii ajung in cele din urma la stat, dar nu se blocheaza niste bani in acest proces. E doar un singur exemplu”, afirma analistul.

Fapt confirmat si de expertul in fiscalitate Gabriel Biris. „Pana ce nu se va rezolva aceasta problema, bineinteles in limitele legislatiei europene, nu vom vedea prea multi comercianti dispusi sa cumpere si sa vanda mai departe produse romanesti „, a declarat Biris.

Ion Ariton, ministrul Economiei, a anuntat ca toate problemele cu care se confrunta firmele ce produc in Romania vor fi dezbatute in cadrul unei reuniuni la care vor participa patronate, sindicate, ONG si autoritati, pentru elaborarea unei politici publice pentru stimularea cumpararii produselor autohtone.

Programul va prinde contur in cateva luni, iar retailerii vor avea o serie de facilitati. Cand vom avea proiectul final, vom avea si concluzii”, a declarat Ariton.

Cum isi promoveaza alte tari produsele nationale?

Campaniile de genul „Buy National ” nu reprezinta o noutate la nivel international. Inca de acum 30 de ani, in SUA, erau lansate astfel de intiative de catre organizatiile patronale din sectorul privat.
[img=948][/img]

Printre cele mai eficiente a fost cea promovata de omul de afaceri Sam Walton, unul dintre actionarii Wal-Mart. Campania „Buy American” ii indemna pe americani, sub sloganul „Keeping America Working and Strong”, sa cumpere produsele realizate in SUA.

Ulterior, astfel de initiative au aparut in toata lumea, din Germania in Brazilia, din Franta si Italia pana in China si Bangladesh.

In Irlanda, spre exemplu, organizatiile patronale au lansat, cu succes, o campanie de promovare a produselor „Made in Irland”. Produsele au fost marcate vizibil cu inscriptii in genul „Proud to be Irish”, „100% Irish”, sau „We Love Irish Food”.

In unele regiuni din Statele Unite, apoi si in alte zone ale lumii, au aparut inclusive programe de genul „Buy Local”, prin care producatorii regionali incercau sa isi promoveze produsele in fata celor globale, promovate, in general, de marile corporatii sau din importuri.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...