- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Programul National de Dezvoltare Rurala atrage 1,2 mld. euro de la UE in 2008

08 Apr, 13:37 • adrian.mihaltianu
Uniunea Europeana (UE) va aloca anul acesta 1,2 mld.euro pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) , a declarat marti Viviana Vasile, director general la Ministerul Agriculturii.
Programul National de Dezvoltare Rurala atrage 1,2 mld. euro de la UE in 2008

Programul, impartit pe 6 sesiuni de depunere a proiectelor, a fost aprobat de catre Comisia Europeana (CE) pe 20 februarie 2008 si a demarat in martie, urmand a se finaliza dupa 6 luni, in luna august.

In prima etapa se vor primi proiecte pentru 3 masuri prevazute in PNDR, respectiv modernizarea exploatatiilor agricole, pentru care sunt alocate lunar in acest an 57 milioane euro, procesarea produselor agricole, care va primi lunar 33 milioane euro si renovarea si dezvoltarea satelor – 103 milioane euro pe luna.

„In cazul masurii de modernizare a exploatatiilor agricole, au fost depuse in martie cele mai multe cereri – 918”, a declarat Teodor Bate, director general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit.

Pentru masura referitoare la infrastructura in mediul rural, au fost depuse luna trecuta 194 de cereri, in valoare totala de 406 milioane euro, iar pentru procesarea produselor agricole cererile au fost mult mai putine, potrivit lui Bate.

Acesta a mai spus ca numarul fermierilor care vin cu cereri de finantari este in permanenta crestere, iar la nivelul fiecarui judet au fost infiintate oficii unde fermierii si agricultorii pot depune cererile de finantare.

„Sunt sigur ca Romania va reusi sa absoarba toate fondurile Uniunii Europene. Ne multumim si cu 97-98% din acestea”, a adaugat Teodor Bate.

Bancile acopera necesarul de fonduri, pana la accesarea finantarii UE

„Inca din anii trecuti, au fost incepute proiecte de colaborare intre banci si institutiile de agricultura. Este foarte important ca din 2008, intre Ministerul Agriculturii si comunitatea bancara s-a creat o cooperare”, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si presedinte CEC.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a incheiat, in acest sens, un parteneriat cu bancile.

„Sistemul bancar e deschis pentru a facilita accesul fermierilor la fonduri europene si pentru a acorda credite in mediul rural, pentru a acoperi necesarul de fonduri pana la accesarea fondurilor europene”, a spus Ghetea.

Acesta estimeaza ca in acest an cele trei banci – Casa de Economii Consemnatiuni (CEC), Alpha Bank si BRD Societe Generale – care colaboreaza cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) vor da imprumuturi pentru sectorul agricol in valoare de cel putin 200 milioane euro.

Ghetea si-a propus ca in anul 2011, creditele pentru agricultura acordate de banca pe care o conduce sa ajunga la o pondere de 20% din portofoliul de credite, fata de 12% in prezent. Dobanda la aceste credite este de 12%, fara alte comisioane.

Prin Programul National de Dezvoltare Rurala, Romania va beneficia de fonduri europene de peste 8 miliarde de euro, pana in 2013, pentru dezvoltarea agriculturii. La aceste valori se vor adauga cofinantari de 3 miliarde de euro, a spus Teodor Bate.

Urmărește Daily Business pe Google News