Afacerea fermierului vasluian vizeaza comprimarea paielor in „brichete”, care deocamdata sunt utilizate in centrale termice si sobe clasice pentru incalzitul locuintelor, in Romania.
Pentru demararea acestui business, Enache a achizitionat doua instalatii, una germana si una poloneza, in valoare de 143.000 euro, respectiv 14.000 euro.
Productivitatea instalatiei germane se ridica la 500 kg/h, iar cea a unitatii poloneze este de 50 kg/h, conform lui Enache.
In Austria, aceste brichete se utilizeaza in centrale termo-electrice de pana la 50 MW, a spus Enache. El lucreaza in prezent la un alt proiect prin care vrea sa extinda aplicabilitatea brichetelor de paie in Romania.
Omul de afaceri din Vaslui estimeaza ca pe viitor, astfel de brichete ar putea fi folosite in centrale care sa deserveasca un bloc intreg de locuinte, pentru uscarea cerealelor ,cat si pentru crescatoriile care necesita temperaturi constante.
In opinia lui Enache, bioamasa, constand in brichete din paie, va fi alternativa ecologica ideala pentru sistemele de incalzire ale oraselor mici din Romania, situate in zone agricole.
Firma Enache Morarit, apartinand omului de afaceri din Vaslui, produce anual intre 350-400 tone de brichete din paie. El spera ca incepand din acest an sa-si amortizeze integral investitia in productia de brichete, in prezent recuperata in proportie de 85%.
Pretul unei tone de brichete din paie ajunge la 250 lei, inclusiv TVA. In plus, 2 kilograme de brichete echivaleaza cu 1 mc de gaze, iar 2,5 kilograme de brichete cu 1 litru de motorina, potrivit lui Emil Enache.