Taxele si impozitele se vor mentine la acelasi nivel, iar contributiile sociale se vor reduce cu 6%.
Legea finantelor publice prevede ca proiectul de buget trebuie sa ajunga in Parlament pana la data de 15 octombrie.
Proiectul de buget arata o crestere a veniturilor la bugetul general consolidat de pana la 174 miliarde de lei, dar si a cheltuielilor, de 186 miliarde de lei.
Asistenta sociala si invatamantul vor primi cei mai multi bani de la bugetul de stat. Guvernul va aloca educatiei 6% din PIB, respectiv 25,6 miliarde de lei.
Cresterea pensiilor si a alocatiilor de stat, introducerea pilonului II de pensii administrate privat, reliefate in bugetul de asistenta sociala, vor primi de la stat 52,5 miliarde de lei. Si sanatatea va avea un buget cu 27% mai mare decat in 2007, iar agriculturii ii vor reveni 13,2 miliarde de lei.
Alocatii de peste 30% pentru ministerele economiei
Ministerele Muncii, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Dezvoltarii vor avea, anul viitor, cheltuieli mai mari cu peste 30%.
Ministerul Muncii va avea un buget de aproape 14 miliarde de lei, cu 40% in crestere fata de 2007. De asemenea, doua ministere infiintate in cursul acestui an, cel pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, vor avea alocari de fonduri cu 37%, respectiv 29% mai mari in 2008. IMM-urile vor primi 290 milioane lei, iar cel al Dezvoltarii 3,5 miliarde lei.
Si alte ministere vor beneficia de suplimentari bugetare importante – Ministerul Agriculturii 28%, cel al Economiei si Finantelor – 27%, Ministerul Culturii 26% si Ministerul Sanatatii, 25 de procente. Cheltuielile totale ale celor 49 de ordonatori principali de credite vor ajunge, in 2008, la 102,76 miliarde lei, in crestere cu 19% fata de acest an.
BNR anticipeaza o apreciere graduala a leului
Proiectul de buget pe 2008 este construit pornind de la o apreciere in termeni reali ai leului, in raport cu euro. Banca Nationala anticipeaza o apreciere graduala a leului, in termeni reali, fata de moneda europeana, mai ales ca urmare a cresterii intrarilor de capital, in special a celor de natura investitiilor directe.
Tendinta de apreciere a monedei nationale va coexista, in prima parte a anului viitor, cu o mai mare volatilitate a ratei de schimb, se arata in proiect. Volatilitatea va fi indusa de caracterul impredictibil al apetitului pentru risc al investitorilor straini pe pietele emergente, in conditiile in care evolutiile cursului de schimb al leului sunt numai in parte corelate cu modificarile conditiilor fundamentale ale economiei romanesti.
In plus, pietele emergente se confrunta in prezent cu o reevaluare a riscurilor ce poate fi de durata si de o amplitudine considerabila”, se arata in document. Politica monetara a Bancii Nationale va avea, in continuare, ca tinta consolidarea procesului dezinflatiei si a asigurarii coborarii ratei inflatiei spre niveluri sustenabile pe termen mediu. Tintele anuale de inflatie pentru urmatorii doi ani sunt: 3,8%, plus minus 1 punct procentual, pentru 2008 si 3,5%, plus minus 1 punct procentual pentru 2009.
b]Cresc sumele pentru bugetul UE
Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene va creste semnificativ in anul viitor. Suma estimata pentru 2008 este de 4,2 miliarde de lei, ceea ce reprezinta circa 1,13% din totalul resurselor proprii in bugetul comunitar si circa 0,96 % din PIB. Potrivit proiectului de buget, urmeaza ca pentru perioada 2009-2011 suma datorata Comisiei sa se mentina in jurul valorii de 4 miliarde lei, dar va scadea ca pondere in PIB.
Olteanu:Bugetul va fi aprobat in noiembrie
Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat ca daca miercuri, guvernul va aproba proiectul de buget pe 2008, acesta ar putea ajunge in Parlament si aprobat pana la mijlocul lunii noiembrie.
Olteanu a precizat ca este sigur ca proiectul va avea votul majoritatii deputatilor, modificarile aduse bugetului urmand sa fie rezolvate in urma negocierilor dintre grupurile parlamentare.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat, la randul sau, ca este sigur ca bugetul pe 2008 va atrage voturile necesare pentru a fi aprobat in Parlament. Tariceanu a precizat ca bugetul a fost construit pe baza cresterii economice reale a Romaniei, iar majorarea pensiilor si cresterile bugetelor pentru sanatate, asistenta sociala si economie, sunt sustenabile.