„80% din cei circa 1.200 de jucatori nu-si vor mai lua licenta si vor merge la negru sau vor da faliment”, a spus pentru DailyBusiness.ro Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania.
El a precizat ca autoritatilor le va fi greu sa verifice ilegalitatile din domeniu, avand in vedere numarul mare, de 60.000 de aparate de jocuri electronice in toata tara.
Constantinescu a mai spus ca in urma cu 2 luni a avut discutii cu reprezentantii Ministerului Finantelor, in urma caruia au incheiat un „gentlemen agreement”. Operatorii de cazinouri au mentionat cu ocazia acestui acord ca pot suporta taxe de pana la 2 ori mai mari, nu de 4 ori, asa cum propun in prezent cei de la Finante.
Daniel Smeada, specialist in piata jocurilor de noroc, apreciaza la randul sau ca in cazul sloturilor, guvernantii risca sa repete greseala cu „bingo”, cand din cauza introducerii unor taxe mai mari, au scazut incasarile la buget.
Smeada estimeaza ca 60% din firmele licentiate in prezent ca operatori de pariuri vor da faliment, daca se va aplica proiectul Finantelor, in forma actuala.
In prezent, pe piata locala sunt prezenti 24 de operatori de pariuri.
Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Finantelor, taxele pentru jocurile de noroc vor fi majorate semnificativ, cu o crestere de pana la 4 ori in cazul cazinourilor.
De asemenea, se va introduce obligatia unei licente de organizare si a unui capital social minim, iar regimul de taxare va fi aplicabil si Companiei Nationale Loteria Romana.
Proiectul prevede astfel o taxa anuala aferenta autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc de 800.000 lei pentru jocurile loto si de 400.000 lei pentru pariuri mutuale, in timp ce pentru pariuri in cota fixa, este stabilita o taxa de 5% din incasarile efectiv realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai putin de 300.000 lei, pe baza documentatiei tehnico-economice de eficienta prezentate de agentul economic.