- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Promisiuni pentru contribuabili in 2011: Reducerea CAS-ului, controlul averilor mari, rescrierea Codului Fiscal

10 Jan, 16:25 • gecad.net
Ministerul finantelor intra in forta in 2011 si pregateste scaderea nivelului contributiilor sociale, simplificarea modalitatii de plata si chiar rescrierea Codului Fiscal, au spus oficialii ministerului in cadrul primei conferinte de presa din 2011.
Promisiuni pentru contribuabili in 2011: Reducerea CAS-ului, controlul averilor mari, rescrierea Codului Fiscal

Un prim pas pentru simplificarea platii contributiilor sociale a fost facut de minister prin introducerea declaratiei unice pentru toate cele trei contributii si posibilitatea depunerii acesteia in format eletronic. Ministerul a anuntat in plus, luni, ca este posibila extinderea retelei unde declaratia poate fi depusa in format fizic, de catre cei care nu o pot completa online.

Astfel, declaratiile vor putea fi depuse la administratiile fiscale, dar si la alte institutii. „Avem ghisee la toate administratiile fiscale si vom extinde posibilitatea de a depune declaratia unica si la alte institutii care trebuie insa sa fie agreate in acest sens”, a spus Gheorghe Ialomitianu, ministrul finantelor, care a precizat ca un exemplu de institutii ar putea fi primariile.

Totodata, in curand, persoane fizice autorizate vor putea depune la randul lor declaratiile pentru contributiile sociale la ANAF. „In cazul persoanelor fizice autorizate, exista cei care au calitatea de angajator si platesc la ANAF si cei care s-au asigurat la casa de pensii si la cea de sanatate si care ar putea depune la randul lor declaratiile la ANAF, pana la sfarsitul lui T1”, a spus Ialomitianu.

Ministrul a declarat totodata ca spera ca de la jumatatea anului contributiile sociale sa poata fi reduse, in primul rand pentru angajatori, deoarece astfel s-ar incuraja reducerea muncii la negru dar si aparitia de noi locuri de munca.

Din 2011, 1-2% dintre contribuabili vor fi tinta departamentului de control al averilor mari

Una din noutatile lui 2011 este si ca,de la 1 ianuarie ANAF a introdus posibilitatea verificarii averilor prin metode indirecte in cazul persoanelor care au cheltuieli mari sau averi foarte mari raportat la veniturile pe care le realizeaza a spus Gheorghe Ialomitianu.

Potrivit lui Mihai Vatasoiu, vicepresedintele ANAF, verificarea se va face comparand situatia veniturilor declarate la ANAF cu datele din alte evidente fiscale sau de la notari.

„De exemplu, un proprietar de business care vine cu aport de capital la o firma care a inregistrat pierdere timp de trei ani, deci care nu a furnizat profit sau dividende, poate fi controlat”, a spus Vatasoiu.

Departamentul de control al averilor mari urmeaza sa fie constituit si va include 30-40 de persoane specializate in investigatii fiscale, tinta acestora fiind persoanele cu averi mari, adica 1-2% din contribuabili.

Un alt plan pe care ministerul il are pentru 2011 este rescrierea Codului Fiscal, de catre un „Consiliu Consultativ de Politici Fiscale”, a spus ministrul, ca raspuns la observatia unui jurnalist ca actualul cod fiscal a fost criticat de presedinte pentru ca are „18 pagini de exceptii”.

Romania a negociat cu Fondul deficite mai mari pentru primele doua trimestre din 2011

Romania negociaza cu FMI un deficit bugetar mai mare in primele doua trimestre, asa incat sa fie alocate mai multe fonduri spre investitii. Potrivit lui Ialomitianu, suma convenita cu FMI pentru intregul an este de 24 de miliarde de lei (4,4% din PIB-ul estimat), care in mod normal era repartizata in mod egal in cele patru trimestre.

Ministrul a mentionat insa ca Guvernul a solicitat FMI tinte mai mari pentru primele doua trimestre. „Am cerut ca in 2011 sa ne permitem sa avem un deficit mai mare in T1 si T2, ceea ce inseamna ca am putea angaja cheltuieli mai mari pentru investitii, de circa 8 miliarde de lei”, a spus acesta.

Ialomitianu nu a dorit sa precizeze care va fi suma pe care guvernul isi propune sa o imprumute de la FMI in cadrul noului acord de tip preventiv. Un acord similar urmeaza sa fie incheiat cu Uniunea Europeana. Potrivit ministrului, Romania are nevoie de circa 6 miliarde de euro pentru finantarea deficitului bugetar din acest an.

Ministrul a spus insa ca Romania are dreptul sa acceseze de la Fond un imprumut de 300% din valoarea contributiilor.

„In primul acord am primit o suma mult mai mare. Pentru deficitul din 2011 avem nevoie de 6 miliarde de euro, dar este vorba de un acord preventiv si, in cazul unor situatii care pot aparea, sa accesam fondurile”, a spus Ialomitianu. Acesta a precizat ca la sfarsitul lunii misiunea FMI va veni la Bucuresti si atunci va avea loc o negociere asupra noului acord.

Potrivit lui Ialomitianu, banii provenind de la Fond si de la Uniunea Europeana vor fi folositi efectiv doar in situatia in care Romania nu isi va putea finanta deficitul.

Ialomitianu a declarat ca Romania a inchis anul 2011 cu un deficit de 6,58% din PIB, sub tinta convenita cu Fondul, de 6,8%, valoarea sa efectiva fiind de 33,6 miliarde de lei.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top