Leul ar urma sa sufere o depreciere puternica si in fata dolarului, ajungand de la un curs de 3,37 lei/dolar in prezent, la un nivel de 3,92 lei/dolar.
Analistii bancii preconizeaza de altfel ca majoritatea monedelor din tarile emergente isi vor continua deprecierea fata de euro anul viitor.
Astfel, cursul forint/euro ar urma sa urce de la 302,2 unitati/euro, cat este in prezent, pana la 330 unitati/euro in 12 luni, coroana ceha de la 28,2 unitati/euro la 30,5 unitati/euro in acelasi interval, iar zlotul de la 4,74 unitati/euro pana la 4,95 lei/euro.
Saptamanile trecute, intr-o miscare coordonata, bancile centrale din Polonia, Cehia, Ungaria si Romania au declarat prin oficialii lor ca vor sa intervina in sprijinul monedelor proprii, pe care le considera depreciate mult peste nivelul pe care l-ar justifica fundamentele economice.
Insa, spun analistii Danske, simplele declaratii nu vor fi suficiente pentru sustinerea monedelor, deoarece este nevoie de masuri concertate de sprijin ale celor patru banci. Totodata, accesarea unui imprumut extern ar putea veni in sprijinul monedelor nationale.