Se va prabusi si la noi piata imobiliara, asa cum s-a intamplat peste Ocean? Ne putem astepta si noi la falimente in serie, la somaj si recesiune, cuvintele la ordinea zilei acolo?
Sunt intrebari care apar atunci cand urmarim stirile despre deprecierea bursei americane si impactul imediat din pietele financiare europene si asiatice, inclusiv cea romaneasca, cand vedem ca euro bate zi de zi noi recorduri in fata dolarului, aruncand moneda americana in derizoriu, iar petrolul creste la cote incredibile, de peste 110 dolar/baril, antrenand noi scumpiri ale carburantilor aproape in fiecare saptamana.
Experti de la compania specializata in consultanta si cercetare in domeniul imobiliar Property Secrets au realizat o analiza in care au scris, negru pe alb, ca incetinirea economiei mondiale in urma extinderii problemelor din economia americana este benefica pentru Romania, Bulgaria si alte state din regiune, care se aflau in pericol de supraincalzire. Sa fie oare asa? Sa avem de castigat din pierderile „granzilor”, sa ne bucuram ca dolarul se duce la vale, iar aurul a ajuns la peste 70 de lei gramul, dublu fata de pretul din 2006?
Expertii romani chestionati de DailyBusiness sunt in generali sceptici in aceasta privinta, afirmand ca economiile emergente depind in mod direct de influentele externe, de deprecierea dolarului, de cresterea la niveluri istorice ale barilului de petrol si unciei de aur.
Criza externa „stinge” supraincalzirea fostelor tari comuniste
Punctul de vedere al expertilor de la Property Secrets, legat de impactul crizei globale asupra tarilor emergente, inclusiv a Romaniei, este unul original.
„Exista factori fundamentali care permit unor economii precum Romania, Slovacia, Polonia si Cehia sa faca fata ritmului mai lent de dezvoltare al economiei mondiale”, explica Robin Bowman, director editorial al Property Secrets.
El spune ca problemele din sectorul financiar international vor avea, in mare parte, un efect „benign” asupra statelor din Europa Centrala si de Est.
„Este exact ceea ce aveau nevoie economiile din Europa Centrala si de Est – in special Romania si Bulgaria. Incetinirea ar fi avut loc oricum. Este bine ca acest fapt se produce inainte ca pietele imobiliare si economiile in ansamblul lor sa se supraincalzeasca periculos”, considera Bowman care crede ca o incetinire a avansului, care nu va fi excesiva, va permite acestor economii sa se aseze, sa isi calculeze mai atent pasii si strategiile.
Expertii romani cred insa ca economiile emergente nu sunt chiar atat de sanatoase pe cat se crede in exterior si ca, dincolo de datele statistice, ce indica o crestere economica de 6% in Romania, de 6,5% in Polonia sau chiar de 9% in Slovacia, ascund multe „bube” si ca, la o privire mai atenta in economie, se poate vedea foarte clar ca in multe din aceste tari, gunoiul este ascuns sub pres, adica lipsa de performanta este mascata si refacuta cu pixul din calculele statistice.
„Sa spui ca criza globala va avea efecte benefice asupra Romaniei este riscant”, spune, pentru DailyBusiness, Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania. „70% din PIB-ul romanesc, adica circa 80 de miliarde de euro, depinde anual de relatiile economice externe. In conditiile in care depindem ca resurse de importuri, cand castigurile vin din exporturi, iar daca tarile din care cumparam, iar Uniunea Europeana si SUA isi au aici un loc important, intra in recesiune, asta inseamna ca o sa cumpere mai putin. Pe lantul economic, inseamna ca vom face mai putini bani, deci vom avea de pierdut”, explica Ionescu.
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, vede insa un sambure de adevar in analiza expertilor de la Property Secrets, dincolo de evidenta supra-evaluare a economiilor emergente.
„Intr-adevar, o scadere a cererii din pietele externe va determina economiile est-europene sa caute solutii. Adica noi produse, noi piete, noi strategii, practic o noua realitate economica”, spune Pogonaru. „In plus, o franare a finantarii externe, datorata scumpirii creditului, poate avea ca impact o regandire a dezvoltarii economice, ce se poate traduce si printr-un nivel mai pronuntat de eficienta, de care, sa recunoastem, avem cu siguranta nevoie”, mai spune presedintele AOAR. „Dar, dincolo de asta, o incetinire a cresterii economice mondiale cred ca, pe ansamblu, va avea un impact negativ in economia romaneasca. E ca si cum la vapor ai opri motoarele si te-ai baza pe niste panze improvizate”, a mai spus Pogonaru.
Expertii de la Property Secrets nu exclud, de altfel, efecte negative pentru tarile est-europene, determinate de reducerea cresterii economice globale. Amplificarea inflatiei, cresterea deficitului de cont curent, scumpirea accesului la finantare externe pot avea efecte negative, insa acestea vor fi destul de reduse.
„Chiar si un ritm de crestere de 5% ar fi foarte bun”, a apreciat Bowman, care compara acest avans cu cresteri de 1-1,5% in state occidentale precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania si Franta. Expertul Property Secrets aduce in sprijinul teoriei sale recentele estimari ale Bancii Europeane pentru Reconstructie si Dezvoltare care a redus previziunea referitoare la cresterea economica din Europa de Est, in 2008, de la 6,1% la 5-5,5%, ca urmare a impactului crizei de pe piata creditelor.
Avantajul Romaniei, forta de munca ieftina si fondurile europene
Expertii Property Secrets sustin ca avantajele principale ale economiilor emergente, in actuala conjunctura economica, sunt date de apartenenta la Uniunea Europeana, fapt care permite investitiile mai riscante, de sustinerea financiara venita din partea UE si de forta de munca ieftina pe care o ofera companiilor aflate intr-o cautare febrila a unor solutii de productie mai ieftine in special in UE, devenita cea mai mare piata de bunuri din lume.
Prezenta fondurilor externe, spun expertii companiei de consultanta, atrage alte investitii.
„Romania, Bulgaria si celelalte tari est-europene sunt intr-adevar extrem de interesante pentru investitorii straini”, explica Mihai Ionescu. „Sunt in UE, deci toate exporturile catre Uniune sunt scutite de taxe, au forta de munca ieftina, terenuri si facilitati excelente la nivelul raportului pret-calitate. Iar, ca sa va dau un exemplu concret, acestea cred ca au fost si motivele care au adus Nokia in Romania, din Germania. Principiul este simplu – e mai ieftin sa produci in est, decat in Germania sau Franta”, a mai spus presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor”.
Expertii Property Secrets cred ca, si pe viitor, forta de munca din Romania si celelalte state din zona va ramane competitiva din punct de vedere in special al cheltuielilor.
„Un ritm de dezvoltare mai lent va permite Poloniei si Romaniei sa tempereze cresterea salariilor in conformitate cu productivitatea, ceea ce va mentine competitivitatea castigurilor o perioada mai lunga de timp”, se spune in raport.
„In plus revenirea in tara a unora dintre muncitorii plecati la munca in Spania si Italia, ca urmare a reducerii cererii de forta de munca pe aceste piete, va permite Romaniei sa controleze mai bine inflatia alimentata de cresterea salariilor”, mai afirma compania de consultanta.
Rezultatul perioadei de criza este insa, deocamdata, incert.
„Se spune ca criza globala ar putea sa se accentueze, iar recesiunea sa arunce economia americana intr-o situatie similara cu marea criza din 1929-1933”, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri. „Crizele sunt insa ciclice si ceea ce astazi reprezinta recesiune,se poate transforma maine in crestere economica”.