Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Protectia consumatorului european: Bancile din Romania ar fi fost mult mai castigate daca aplicau OUG 50 si nu intrau in dispute cu clientii

16 Dec, 00:01 • gecad.net
Bancile nu ar fi trebuit sa se lupte atat de mult pentru ca Ordonanta 50/2010 sa nu se mai aplice contractelor de credit in derulare, pentru ca disputele pe care le au cu clientii pe aceasta tema si curentul negativ de opinie creat impotriva lor le va costa mult mai mult pe termen lung, este de parere Razvan Resmerita, directorul Centrului European al Consumatorilor din Romania.
Protectia consumatorului european: Bancile din Romania ar fi fost mult mai castigate daca aplicau OUG 50 si nu intrau in dispute cu clientii

Centrul European al Consumatorilor din Romania face parte din European Consumer Centres Network (ECC-Net – Reteaua Centrelor Europene ale Consumatorilor), organism constituit la nivelul UE care ofera consultanta cetatenilor europeni cu privire la drepturile lor in calitate de consumatori si facilitand solutionarea problemelor intampinate, in special in cazurile in care au facut achizitii intr-un alt stat european (transfrontalier).

Miercuri, deputatii din Comisia Buget, Finante si Banci au decis ca majoritatea prevederilor OUG 50/2010 sa nu se aplice creditelor aflate in derulare.

Bancile nu ar trebui sa rasufle usurate si sa considere ca organismele de protectie a consumatorului „nu vor mai fi cu ochii pe ele daca unele din prevederile OUG nu se vor mai aplica contractelor in derulare. Mediatizarea disputelor pe care clientii le-au avut cu bancile pe tema OUG 50 le va costa mult mai mult decat daca ar fi aplicat prevederile Ordonantei”, a spus Resmerita.

Batalia pe OUG 50 nu este incheiata inca, deoarece urmeaza sa vedem care va fi votul din Parlament, a declarat acesta pentru DailyBusiness.ro.

Potrivit acestuia, in Parlament vor putea fi discutate separat si amendamente care au fost respinse de comisii, iar cele care au fost adoptate pot fi scoase din lege.

In plus, remarca el, amendamentul adus de deputatii PD-L nu anuleaza toate drepturile conferite de ordonanta pentru contractele de credit in derulare. „Actele aditionale incheiate de banci cu clientii raman valabile, iar comisionul de rambursare anticipata ramane valabil atat pentru contractele vechi, cat si pentru cele noi”, a spus Resmerita.

In mai multe randuri o parte a guvernantilor au atras atentia ca FMI cere Romaniei ca OUG 50 sa nu se aplice creditelor in derulare, lucru confirmat si de delegatia FMI cu ocazia ultimei vizite in Romania.

Lui Resmerita i se pare regretabila insa implicarea FMI in legislatia locala, luand in calcul ca nu exista inca un raport obiectiv care sa estimeze eventualele pierderi pe care le-ar putea suferi bancile dupa implementarea OUG 50 si impactul asupra bugetului de stat, punctul de interes al FMI.
[quote=Razvan Resmerita, despre votul din comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, care a indicat ca OUG 50 n-ar trebui sa se aplice creditelor in derulare]Comisia Europeana nici nu s-a pronuntat inca asupra Ordonantei, asa incat introducerea amendamentului de catre deputati este chiar deplasata[/quote].
In opinia lui Resmerita, amendamentul nu rezolva problema bancilor care au intrat in conflict cu clientii pe tema OUG 50, pentru ca majoritatea plangerilor vizeaza si clauze abuzive din contractele de imprumut, care erau interzise si de legi anteriorare.

Procesele intentate de clienti vor putea continua asadar, chiar daca majoritatea prevederilor Ordonantei 50 nu se va aplica si pentru creditele in derulare.

Miercuri, deputatii din Comisia de Buget-Finante au hotarat ca prevederile OUG 50 sa nu se aplice pentru creditele in derulare

„Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare prezentei ordonante de urgenta cu exceptia dispozitiilor art. 66-69 si, in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, a dispozitiilor art. 37 (1), art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) si (2), art. 66-69 si art. 70-71 din prezenta ordonanta de urgenta”, potrivit amendamentului aprobat de deputati, citat de Mediafax.

Amendamentul mai prevede ca actele aditionale incheiate si semnate in vederea asigurarii conformitatii contractelor de credit cu prevederile ordonantei de urgenta 50 isi produc efectele in conformitate cu termenii contractuali agreati intre parti.

Totodata, actele aditionale nesemnate de catre consumatori, considerate acceptate tacit potrivit articolului 95 din OUG 50, isi vor produce efectele in conformitate cu termenii in care au fost formulate, „cu exceptia cazului in care consumatorul sau creditorul notifica cealalta parte in sens contrar in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.

ECC Romania supravegheaza implementarea directivelor europene in legislatia locala.

Centrul este cofinantat de Comisia Europeana si de Guvernul Romaniei prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. ECC Romania este sprijinit logistic de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lasconi, lăsată fără sprijin de către USR. Dan Andronic agită apele: „E un lider adevărat!”
Lasconi, lăsată fără sprijin de către USR. Dan Andronic agită apele: „E un lider adevărat!”
Categoria de români care poate primi 200 de euro de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Categoria de români care poate primi 200 de euro de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Horoscop 10 aprilie. Universul complotează în favoarea Taurilor!
Horoscop 10 aprilie. Universul complotează în favoarea Taurilor!
Rabla 2025. Subvenția pentru mașini electrice a fost majorată
Rabla 2025. Subvenția pentru mașini electrice a fost majorată
Prime de Paște 2025. Cine sunt angajații pentru care iepurașul vine mai devreme
Prime de Paște 2025. Cine sunt angajații pentru care iepurașul vine mai devreme
Frații Pavăl își extind afacerile din România. Investiţia totală se ridică la 15,5 milioane de euro și sunt create 136 de locuri de muncă
Frații Pavăl își extind afacerile din România. Investiţia totală se ridică la 15,5 milioane de ...
Orașul din România, lăudat de National Geographic. A fost inclus în topul destinațiilor din Europa: „Un peisaj gastronomic dinamic și divers”
Orașul din România, lăudat de National Geographic. A fost inclus în topul destinațiilor din Europa: ...
Ce planuri de vacanță au românii pentru vara lui 2025. Cei mai mulți și-au planificat vacanțe mai scurte de 7 zile – STUDIU
Ce planuri de vacanță au românii pentru vara lui 2025. Cei mai mulți și-au planificat vacanțe mai ...
Permis auto 2025. Care sunt costurile și ce presupune obținerea permisului de conducere
Permis auto 2025. Care sunt costurile și ce presupune obținerea permisului de conducere
Au început forările la magistrala M6, care va lega 1 Mai de Aeroportul Henri Coandă. Grindeanu: Undeva în 2027-2028 vom avea această magistrală
Au început forările la magistrala M6, care va lega 1 Mai de Aeroportul Henri Coandă. Grindeanu: Undeva ...
Cel mai vizionat clip de pe TikTok a stârnit controverse. Nimeni nu îl poate înțelege și are 3,6 miliarde de vizualizări
Cel mai vizionat clip de pe TikTok a stârnit controverse. Nimeni nu îl poate înțelege și are 3,6 ...
Noul Terminal al Aeroportului „Henri Coandă”, lansat în licitaţie. Cum va arăta
Noul Terminal al Aeroportului „Henri Coandă”, lansat în licitaţie. Cum va arăta
Câți bani vor cheltui românii pentru masa și pregătirile de Paște. Unii români iau credite – STUDIU
Câți bani vor cheltui românii pentru masa și pregătirile de Paște. Unii români iau credite – ...
Ai două maşini în garaj? Legea te obligă să plăteşti RCA mai scump în 2025
Ai două maşini în garaj? Legea te obligă să plăteşti RCA mai scump în 2025
UMB-ul lui Umbrărescu a adus aproape 400 de muncitori pe șantierul Autostrăzii Moldovei pentru primul nod rutier turbion din România
UMB-ul lui Umbrărescu a adus aproape 400 de muncitori pe șantierul Autostrăzii Moldovei pentru primul ...
Inteligența Artificială îți arată ce facultate ar trebui să alegi în 2025. Domeniile care vor avea o cerere mare pe piața muncii
Inteligența Artificială îți arată ce facultate ar trebui să alegi în 2025. Domeniile care vor ...
Ministrul Mediului laudă efectul pe care l-a avut Sistemul de garanție-returnare la noi în țară: ”România este mai curată decât era în urmă cu un an”
Ministrul Mediului laudă efectul pe care l-a avut Sistemul de garanție-returnare la noi în țară: ...
Alegeri prezidențiale 2025. USR retrage sprijinul pentru Elena Lasconi la alegerile prezidenţiale şi îl susţine pe Nicuşor Dan
Alegeri prezidențiale 2025. USR retrage sprijinul pentru Elena Lasconi la alegerile prezidenţiale şi ...