„Ceea ce face noua reglementare este sa clarifice modul in care regulile stabilite se vor aplica acestor contracte, limitand posibilitatea unor interpretari arbitrare si defavorabile consumatorilor”, mai scrie in comunicatul APC.
Asociatia sustine ca OUG 50/2010 este conforma Directivei 48/2008 si legislatiei comunitare, iar „specificul directivei ca instrument de drept comunitar este ca, in transpunerea sa, statele membre trebuie sa asigure ca scopul urmarit de aceasta este atins si ca nu exista dispozitii legislative contrare. Prin urmare transpunerea nu reprezinta, asa cum de multe ori se intampla, o traducere cuvant cu cuvant a unei directive, ci un proces laborios de integrare in legislatia nationala, de adaptare la specificul national”.
Potrivit APC, este nevoie de un studiu independent, impartial si corect care sa arate care ar fi impactul aplicarii OUG 50/2010 asupra mediului bancar.
Reprezentantii asociatiei spun totodata ca nu inteleg care este legatura dintre aplicarea OUG 50/2010 si Acordul cu FMI. „Chiar presupunand ca cifrele amintite de creditori sunt reale, in ce masura acestea pot avea un impact negativ asupra bugetului de stat, astfel incat Romania sa nu poata respecta conditiile stabilite prin Acordul cu FMI”, se intreaba acestia.