- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Protectionismul, flagelul care ar putea amana iesirea Romaniei din recesiune

05 Aug, 00:01 • razvan.codorean
Cu o productie in regim de avarie, cu piete de export care se inchid una dupa alta si in conditiile in care protectionismul practicat de statele lumii se va accentua, Romania risca sa se afunde tot mai mult in recesiune, avertizeaza reprezentantii business-ului local.
Protectionismul, flagelul care ar putea amana iesirea Romaniei din recesiune

Oamenii de afaceri si expertii in economie cer autoritatilor sa urmeze, chiar si in al 12-lea ceas, exemplul Poloniei, singura tara din Est care inregistreaza in acest an o crestere economica, pe fondul masurilor de stimulare a consumului intern.

„Guvernul trebuie sa inceteze sa mai joace rolul de aspirator al tuturor banilor din piata si lase si bancilor si populatiei posibilitatea de a lua credite”, spune omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Fara sa stimulam consumul intern, in contextul inchiderii pietelor, nu vom avea practic nicio sansa sa iesim repede din recesiune[/quote]
Oamenii de afaceri spun ca, fara masuri active in economie, Romania risca sa isi petreaca urmatorii ani in recesiune.

„Exporturile s-au redus deja cu 30%, iar vestile sunt tot mai proaste”, spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor.

„In conditiile in care exporturile s-au prabusit, e necesara o sustinere guvernamentala
pentru a intra pe noi piete, precum cea a tarilor arabe sau pentru a canaliza productia spre piata interna. Avem nevoie de linii de finantare, de garantia statului in deschiderea unor noi relatii comerciale”, a spus Ionescu.

Dacia risca sa isi inchida din nou portile

Cat de grava este situatia o pot spune cel mai bine managerii de la Dacia care cauta noi piete de desfacere dupa ce nemtii si francezii au decis sa le inchida usa in nas din aceasta toamna.

Si-au dat seama ca programele de tip „Rabla” in loc sa stimuleze productia nationala de masini, au crescut profiturile constructorilor din Romania sau Coreea de Sud, Dacia, Kia si Hyundai fiind printre cele mai bine vandute automobile.

„Au decis sa isi protejeze propriile industrii, in conditiile in care devenisera piete de desfacere”, explica analistul auto Marius Carp, fostul director al APIA. DailyBusiness.ro scria, zilele trecute, ca Dacia a gasit o solutie, pregatindu-se sa cucereasca piata africana. Cate insa din firmele romanesti au optiuni valabile?

Probleme majore sunt si la Arcelor Mittal Galati, altadata cel mai mare exportator al Romaniei. Pe fondul prabusirii cererii de otel atat la export cat si pe piata autohtona, compania a recurs la disponibilizari, a inchis o parte din instalatii si a ales sa importe cocs din Polonia. Si asta in conditiile in care, spun la unison managerii si sindicatele, nu au primit niciun ajutor din partea statului roman.

„S-a cerut Guvernului, macar pe o perioada scurta, luarea de masuri protectioniste fata de produsele metalurgice importate din diverse tari, cum ar fi Ucraina, Turcia sau China. Sa se foloseasca doar metal romanesc in industria autohtona”, declara Nelu Macovei, vicepresedintele FSS Metarom, in timp ce managerul de la Arcelor, Augustine Kochuparampil solicita ca „in primul rand, Guvernul sa adopte masuri prin care sa mareasca viteza de implementare a proiectelor de infrastructura„.

„Am cerut guvernului sa adopte acele masuri care sa incurajeze bancile sa reia creditarea catre clientii produselor noastre. Prin politica monetara sa se adopte acele masuri prin care sa incurajeze clientii nostri sa se imprumute la banci, prin urmare sa cumpere mai mult de la noi”, a mai spus managerul Arcelor Mittal.

Ce s-a facut intre timp? Mai nimic, spun liderii sindicali. Potrivit acestora, actiunea statului a ramas la nivelul declaratiilor.

Presedintele Traian Basescu ii ruga, recent, pe constructorii autostrazii Transilvania sa consume materiale romanesti, iar premierul Boc impartea, in sedinta de guvern, fructe „made in Romania„, incercand sa dea exemplu despre ce inseamna sa sustii consumul intern.

Pe lista celor care cer de ani de zile statului sa ia masuri pentru sprijinirea industriei autohtone se inscrie si Ioan Niculae, presedintele Interagro.

„In loc sa sprijinim agricultura, productia de alimente, am devenit sclavii importurilor. Autoritatile stiu asta, insa de la declaratii la fapte e o cale lunga, batuta insa numai in perioadele electorale”, a declarat Niculae, pentru DailyBusiness.ro.

Masurile protectioniste, la ordinea zilei in alte tari

In timp ce in Romania, potrivit oamenilor de afaceri, autoritatile au inteles gresit sloganul „laissez faire”, la capitolul masuri protectioniste fiind inclusa doar controversata prima de casare auto, contestata de Bruxelles, in alte tari masurile protectioniste sunt la ordinea zilei.

Franta si Statele Unite par sa fie campioane in materie, desi in reuniunile internationale pledeaza pentru globalizare si libera circulatie a marfurilor.

In Statele Unite, marii industriasi au fortat in Congres obligativitatea ca toate lucrarile de utilitate publica sa fie realizate cu materiale „made in SUA”, iar in Franta, dupa le-a oferit companiilor Renault si Peugeot Citroen ajutoare financiare de cate 3 miliarde de euro cu conditia de a-si mentine productia si a nu opera disponibilizari, a fost lansat si un program „Rabla”, prin care francezii sunt indemnati sa cumpere masini fabricate, bineinteles, pe piata locala.

In Rusia, o alta putere care militeaza pentru respectarea acordului de la Doha, cel privind comertul liber, premierul Putin dicta recent marilor industriasi sa foloseasca numai materii prime rusesti, iar Gazprom lua decizia de a impune o taxa pe importurile de gaze.

Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, 17 din cele 20 de tari membre ale G20, grup ce reuneste, printre altele, Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia si tarile emergente, precum Brazilia si China, au recurs la astfel de metode in contextul crizei actuale.

[quote=Gary Hufbauer, analist la Peterson Institute for International Economics]Protectionismul este practicat deja la scara larga[/quote]

„Sub pretextul crizei, tot mai multe state ofera ajutoare de stat companiilor, stimulente care, in mod normal, aduc atingere legislatiei privind concurenta”, a spus analistul Gary Hufbauer, de la Peterson Institute for International Economics, citat de Reuters. „Pe de alta parte, asistam la un apel general la boicotarea produselor de import fapt care ar putea genera dezechilibre si mai puternice la nivel international si la o adancire a recesiunii economice mondiale dincolo de nivelul din prezent”.

„Nu este vorba despre protectionism. Este vorba despre a ne apara industria si locurile de munca. Cred ca este cel mai mic lucru pe care il poate face Guvernul in fata acestei crize”, declara, in fata criticilor, Bruno Le Maire, ministrul francez pentru afaceri europene

Cat de nocive sunt masurile protectioniste?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Comertului, accentuarea masurilor protectioniste poate avea ca efect o intarziere a revenirii economiei mondiale din recesiune. De altfel comertul mondial este asteptat sa scada in acest an cu 9%, iar una dintre cauze tine de piedicile puse circulatiei marfurilor.

„Masurile ce limiteaza cantitatea de marfuri de importat sau de exportat intr-o perioada, luate de unele tari ca sa-si protejeze sectorul industrial impotriva crizei, pot fi legale, dar acest fapt nu le face mai putin nocive”, anunta, intr-un raport recent, Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Dincolo de declaratiile facute cu ocazia summit-urilor internationale, expertii in domeniu spun ca, in mod tacit, masurile protectioniste continua. Sub egida Institutului Finantelor Internationale, bancheri de top de la Deutsche Bank, JPMorgan, BBVA (Spania) si SEB (Suedia) au lansat, zilele trecute, un apel public statelor lumii si organizatiilor internationale sa evite masurile protectioniste.

Exista riscul unei pierderi a integrarii si cooperarii globale, asa cum s-a intamplat intre 1914 si 1945. Ar trebui sa fie luate masurile necesare pentru evitarea acestui lucru”, arata raportul Institutului Finantelor Internationale.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci