„Aceasta greva japoneza este o continuare a masurilor de protest fata de raspunsul pe care BCR l-a dat salariatilor vineri, 25 februarie 2011, la 3 ore dupa protestul desfasurat de liderii organizatiilor sindicale in fata sediul social din Calea Victoriei”, au spus sindicalistii.
Potrivit acestora, „conducerea BCR si-a mentinut pozitia de forta, transmitand salariatilor ca revendicarile acestora nu vor fi solutionate favorabil, in ciuda afirmatiilor mincinoase prin care se declarau
Sindicalistii au decis sa continue seria protestelor impotriva intentiei angajatorului de a elimina drepturile din contractul colectiv de munca, dar si impotriva modificarii Codului Muncii in varianta propusa de Consiliul Investitorilor Straini.
„Angajatii califica atitudinea conducerii BCR drept nejustificata si iresponsabila”, au mai spus sindicalistii.
Ei au mentionat ca actiunea din 1 martie 2011 doreste sa reflecte unitatea si solidaritatea salariatilor BCR, precum si sa confirme faptul ca actiunea de vineri, 25 februarie 2011, a fost dispusa si desfasurata la solicitarea salariatilor.
„Aceasta greva japoneza urmareste sa atraga atentia angajatorului ca salariatii nu mai accepta sacrificii pentru urmatorii doi ani si ca sunt mai hotarati ca niciodata sa-si apere drepturile”, au adaugat sindicalistii.
Ei au declarata ca BCR „nu da nicio sansa dialogului si negocierilor, insistand in continuare pe eliminarea sau in cel mai rau caz, suspendarea pentru 2 ani a bonusurilor legate de performanta bancii”.
De asemenea, sindicalistii sunt nemultumiti din cauza ca banca insista pentru eliminarea definitiva a indexarii salariilor de baza cu 50% din indicele de inflatie comunicat de INS pentru 2011 si 2012.
O alta nemultumire este faptul ca banca solicita micsorarea platilor compensatorii pentru concedierile individuale/colective.
„Practic, raspunsul angajatorului de vineri nu a facut decat sa confirme atitudinea dispretuitoare si ignoranta fata de salariatii sai si a intarit intentia acestuia de a arunca salariatii intr-o situatie dezastruoasa, impunand o noua perioada de 2 ani de austeritate, 2011 si 2012 (in conditiile in care salariatii au mai trecut printr-o perioada asemanatoare – in 2009 si 2010)”, se mai arata in comunicatul FSI.
Sindicalistii au averitzat ca daca nu se va ajunge la un consens cu privire la contractul colectiv de munca ce ar urma sa se aplice in urmatorii doi ani, FSI va declansa procedura conflictului de interese, cu toate efectele care decurg din aceasta.
Aceasta procedura presupune in prima etapa concilierea cu sprijinul unui reprezentant al Ministerului Muncii.
In caz ca nici in urma acestei concilieri nu se va mai ajunge la o intelegere, sindicalistii vor declansa o greva de avertisment, urmata de greva propriu-zisa.