Zilele trecute a intrat in vigoare regulamentul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) care obliga institutiile financiare nebancare (IFN) la constituirea de provizioane pentru creditele in cazul carora plata ratelor a intarziat mai mult de 15 zile. Pentru intarzieri mai mari de 90 de zile, imprumuturile sunt incadrate in categoria pierderi.
„Norma bancii centrale va crea probleme in special companiilor care nu au un management al riscului”, a declarat pentru DailyBusiness Lucian Anghel, economist sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Pentru a face fata competitiei, IFN-urile va trebui sa mai taie din costuri, considiera analistul financiar, care a explicat ca profiturile foarte mari incasate pana acum de IFN-uri, in special de cele care ofera credite de consum, le permiteau acestora sa absoarba creditele neperformante fara probleme.
Firmele de leasing, nemultumite de calendarul constituirii provizioanelor
Pentru societatile de leasing membre ale grupurilor bancare, norma nu aduce nici un element de noutate. „Firmele de leasing afiliate bancilor erau obligate sa constituie si inainte provizioane, datorita normelor interne ale grupului”, explica Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB).
Pentru firmele de leasing, aceasta masura nu va ridica probleme, deoarece volumul creditelor neperformante este sub 1%, a adaugat Ahciarliu.
Calendarul constituirii provizioanelor stabilit de BNR nemultumeste insa aceste companii. „Nu intelegem de ce banca nationala considera pierdere atunci cand rata leasingului nu este achitata dupa 90 de zile deoarece bunul este in continuare in proprietatea firmei de leasing”, explica Ahciarliu.
Pe de alta parte, precizeaza secretarul ALB, firmele de leasing au clienti care realizeaza castiguri sezoniere si care achita rata trimestrial sau bianual. In plus, adauga acesta, firmele de leasing pot negocia cu clientii plata ratelor la 60 de zile. Regulamentul BNR va cataloga toate aceste situatii drept intarzieri la plata.
Societatile de leasing nemembre ale grupurilor bancare considera la randul lor ca intervalul de timp in functie de care se calculeaza pierderile (90 de zile intarziere de la scadenta) este nerealist.
„120 de zile ar fi fost o perioada mult mai realista. Timpul scurs pana la emiterea facturii precum si rastimpul pana cand aceasta ajunge la client intarzie mult incasarea ratelor”, explica directorul financiar al unei companii membra a Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania.
Acesta considera ca efectele normei vor fi resimtite acut de companiile care nu au un control riguros al riscului: „Norma se aplica intregului portofoliu, asa incat firmele vor trebui sa constituie provizioane si pentru restantele de pana in prezent. La finele anului, profitul companiilor care nu au stiut sa isi defineasca un management al riscului nu va arata bine”.