Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI Romania, a explicat ca bancile au redevenit „prudente” din lunile matie-aprilie ale acestui an si au redus ritmul de acordare de credite, chiar inainte de noile restrictii impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Kovacs estimeaza ca efectele restrictiilor BNR asupra pietei colectarii de creante se vor resemti in 6-9 luni, urmand sa afecteze ritmul de crestere al acestei piete in 2009.
„Anticipam un ritm de crestere mai temperat decat pana acum, ca urmare a impactului pe care reglementarile BNR il vor avea asupra volumului de credite si in consecinta, asupra volumului de datorii externalizate de banci”, a precizat Georg Kovacs.
El a explicat ca portofoliile de creante externalizate de banci s-au ieftinit cu 20% in acest an, dupa ce anul trecut acestea se scumpise cu 20-25%, ca urmare a cererii in crestere, venita din partea fondurilor de investitii.
„Daca anul trecut o treime din contractele noastre au fost contracte bancare, anul acesta ponderea lor va fi mai mica. In schimb, avem un numar tot mai mare de clienti din sfera IMM-urilor”, a mai spus directorul general al EOS KSI Romania.
Potrivit acestuia, piata de colectare a creantelor a crescut anul trecut cu 47%, la circa 25 milioane euro. In topul companiilor colectoare de creante, dupa EOS KSI s-a situat anul trecut firma Urban si Asociatii, cu o cifra de afaceri de peste 2 milioane euro, similara celei inregistrate de Coface Romania, ocupanta locului 3.
EOS KSI Romania a raportat in 2007 o cifra de afaceri in crestere cu 51%, la 9,9 milioane de euro, si mizeaza in acest an pe o majorare de 16%, la 11,5 milioane de euro, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Georg Kovacs, seful companiei de colectare a creantelor.
In 2006, EOS KSI Romania a obtinut o cifra de afaceri de 6,5 milioane euro.
Marja de profit a liderului pietei de profil s-a incadrat in jurul valorii de 20% in 2007, Kovacs estimand o pondere similara si in acest an.
Printre factorii care trag in jos marja de profit a companiilor din domeniu se numara scaderea onorariilor din cauza competitiei, cresterea costurilor salariale dar si dublarea taxelor postale, EOS KSI livrand sute de mii de scrisori lunar.
Cea mai mare pondere in cifra de afaceri a companiei pe anul trecut a fost detinuta de activitatile de colectare a datoriilor, respectiv 50%, fiind urmate de activitatile de management al fluxului de numerar, care au reprezentat 38%, iar operatiunile de colectare transfontaliera si managementul informatiilor au totalizat 12% din cifra de afaceri.
Referitor la obiectivele companiei pe viitor, Kovacs a mentionat ca EOS KSI Romania doreste sa se mentina pe pozitia de lider de piata, iar afacerile sa cunoasca o crestere similara cu cea a pietei.
Cei mai importanti clienti EOS KSI in 2007 au fost companiile din domeniul de telecomunicatii (aproximativ 90% din piata de telecomunicatii) si primele 10 banci din Romania. Printre clienti se regasesc si companii din domeniul asigurarilor, IFN-uri, produse cosmetice, constructii si distributie.
Compania, care are in prezent 450 de angajati, a deschis anul trecut inca 4 birouri teritoriale in Timisoara, Brasov, Cluj si Iasi. EOS KSI Romania apartine grupului EOS, care detine 37 de subsidiare si companii asociate in 21 de tari.