Lucian Heiuș. șeful ANAF, a declarat faptul că în prezent una din patru firme nu are un cont bancar. Dintr-un total de 1,6 milioane de firme, aproximativ 300.000 își plătesc taxele numerar la ghișeele ANAF. Heiuș a mai declarat faptul că a crescut atât gradul de conformare la plată, cât și gradul de conformare la declarare.
„Astăzi putem să discutăm de un grad de conformare la declarare de 95 la sută, de conformare la plată de 86 la sută”, a informat șeful instituției.
Te-ar putea interesa și: Ministrul Muncii, noi declarații despre veniturile românilor. „Efectiv nu se poate trăi cu salariul minim în România”
În cadrul emisiunii la care a participat Heiuș a fost întrebat dacă procesul de plată sau de depunere a declarațiilor este complicat. Acesta a explicat că în prezent nu este dificil să colaborezi cu instituția pe care o conduce, însă problemele și întarzierile apar în cazul celor care administrează firme care nu dețin conturi bancare și lucrează numai cu numerar.
„Nu mi se pare greu. Nu este greu astăzi să faci o declaraţie şi să o depui, nu este greu nici să faci o plată. În schimb, am constatat, făcând diverse analize, există undeva în jur de 300.000 de agenţi economici care nu au cont bancar. ANAF nu are nicio vină. Nu au cont bancar prin care să îşi ruleze plăţile, veniturile, lucrează numai prin numerar. Am fost la fel de surprins.”, a mai declarat Heiuș
Lucian Heiuș a mai declarat faptul că, în prezent, lucrează la modificarea Codului de procedură fiscală, cu dorința de a găsi o variantă prin care să reglementeze acest aspect. Cu toate acestea, șeful ANAF se teme de faptul că s-ar putea lovi de o directivă europeană, care să îi limiteze „spațiul de manevră”, dat fiind că nu poți să obligi pe cineva să își deschidă un cont bancar.
„(…) mi se pare anormal să înfiinţezi o firmă, primeşti toate înregistrările, dar nu te mai duci să deschizi un cont curent la bancă cum este normal. Şi vii în data de 25, dacă vii, cu plăsuţa şi plăteşti nişte impozite cash la trezorerie. Cei care nu au cont bancar sunt prinşi într-o analiză de risc că ceva se întâmplă acolo”, a declarat Lucian Heiuş, la Digi24.