In 2009 si 2010 puterea de cumparare a gospodarilor locale a scazut, motivul fiind similar – deprecierea leului fata de euro, avand in vedere ponderea ridicata a cheltuielilor care se raporteaza direct la euro.
In 2011, cresterea salariilor (care reprezinta circa 50% din veniturile gospodariilor) din sectorul public, concomitent cu anticipata majorare usoara a leului fata de euro ar putea conduce la o crestere usoara a puterii de cumparare, cred analistii. 2011 ar putea fi astfel primul an de la inceputul crizei in care nivelul de trai s-ar putea imbunatati in Romania.
Adrian Mitroi, secretar general al asociatiei analistilor financiari CFA Romania, crede ca in 2011 salariile din sectorul public vor creste simtitor, in timp ce acelea din sectorul privat vor stagna.
Analistul este de parere ca am putea asista la indexarea salariilor din sectorul public cu inflatia, in urma presiunilor sindicale, ceea ce ar insemna ca peste cresterea de 15% a salariilor deja anuntata sa se adauge o majorare suplimentara a salariilor cu circa 4% (valoarea preconizata a inflatiei pentru acest an n.r.).
„Sectorul privat nu se va bucura de cresteri salariale. Cu toate acestea, salariatii din unele domenii care se dezvolta bine pe fondul crizei, cum ar fi exportatorii catre pietele asiatice, firmele din outsourcing si cele din zona energiei alternative ar putea beneficia de majorari”, crede Adrian Mitroi.
Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania, considera ca am putea vedea o usoara crestere a salariului real, ceea ce nu s-a intamplat anii anteriori.
Acesta spune ca majorarea salariilor din sectorul public cu 15% de la inceputul anului va influenta destul de mult evolutia salariului mediu net in 2011. In plus, economistul considera ca este posibil sa vedem si alte cresteri salariale, dar, dat fiind modul in care arata veniturile bugetare, acestea nu se vor intampla cel mai probabil inainte de finele anului.
Ca si Adrian Mitroi, economistul ING Bank este de parere ca este putin probabil sa vedem cresteri salariale in sectorul privat, luand in calcul evolutia din ultimul timp a somajului.
Cele mai recente estimari ale analistilor indica o apreciere cu circa 2-3% a leului fata de euro in 2011, ceea ce va ajuta puterea de cumparare a gospodariilor sa creasca usor, chiar daca veniturile vor fi in mare parte erodate de inflatie.
Astfel, Adrian Mitroi este de parere ca aprecierea leului ar putea conduce la o aplatizare sau chiar o foarte usoara crestere a puterii de cumparare in 2011, fata de 2010.
In 2009, primul an de criza, veniturile nominale ale gospodariilor au crescut cu circa 5% fata de 2008, iar inflatia medie a fost de 5,6%, ceea ce inseamna ca veniturile au inregistrat o scadere reala.
Cea mai mare parte veniturilor romanilor a mers spre consum, acesta fiind finantat in proportie de 70% in euro. In 2009, deprecierea leului fata de moneda europeana a fost de circa 5%, ceea ce inseamna ca preturile produselor de import au crescut cu cel putin 5% din depreciere, facand astfel ca puterea de cumparare sa scada.
Totodata, in primele trei trimestre din 2010 veniturile medii nominale ale gospodariilor au fost mai mari cu doar 0,5% fata de primele trei trimestre din 2009, in conditiile in care inflatia medie a fost de circa 5%, ceea ce inseamna ca veniturile reale ale romanilor au scazut din nou, cu circa 4,5%. Romanii au resimtit si in 2010 o lovitura din partea cursului, in conditiile in care leul s-a depreciat cu 1% fata de euro.