„Interpretarea textului de lege se rezuma la interpretarea cuvantului realizat”, a explicat Badin, citat de Mediafax.
El crede ca bancile nu vor fi afectate prea mult, indiferent „ca impoziteaza tot sau pro-rata”, cei afectati fiind clientii.
„A existat o prevedere opusa de la 1 ianuarie 2009. Textul de lege era oarecum asemanator, cu dobanzi realizate. Atunci s-a mers pe interpretarea ca ceea ce scuteste e ce s-a platit dupa 1 ianuarie. Pe acelasi mecanism se va impozita si acum”, a mai spus reprezentantul PwC.
Totusi, acesta recunoaste ca intr-o logica a „echitatii”, impozitarea ar trebui sa fie realizata pro-rata, doar pentru perioada de la 1 iulie pana la scadenta.
Badin a mai atras atentia ca timpul foarte scurt de la intrarea in vigoare a modificarilor Codului Fiscal pana la aplicare, de numai trei zile, nu a lasat loc pentru „decizii rationale”, pentru a limita pierderile.
Bancile impoziteaza cu 16% tot castigul obtinut din dobanzi de catre persoanele fizice, indiferent de momentul cand a fost constituit depozitul, si nu doar dobanda calculata dupa 1 iulie, intrucat Ministerul Finantelor Publice apreciaza ca noile modificari aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.
Raiffeisen Bank a suspendat luni retinerea impozitului pe dobanzile obtinute de clienti la depozitele cu scadenta dupa data de 1 iulie, pana la aparitia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.