- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Radiografia anului 2008 in asigurari: Val de achizitii, noi reguli ale jocului si, din nou, pierderi

22 Dec, 00:01 • adrian.mihaltianu
Anul 2008 a fost unul interesant si important pentru piata asigurarilor, datorita preluarilor si fuziunilor pe care le-au facut grupuri mari din strainatate, companiilor care au intrat pe piata, dar si noilor norme date de arbitrul asigurarilor, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii din domeniu.
Radiografia anului 2008 in asigurari: Val de achizitii, noi reguli ale jocului si, din nou, pierderi

„A fost un an interesant, cu mai putine lucruri rele si cu mai multe bune, iar aici ma refer la achizitii si fuziuni importante, ceea ce inseamna un plus de maturitate pentru piata”, a declarat Andrei Gluvacov, directorul general adjunct al EuroIns.

Acesta spune ca in categoria negativa intra pierderile pietei, care vor fi mai mari decat cele de anul trecut.

De aceeasi parere este si Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, care considera ca piata asigurarilor va inregistra pierderi peste cele din anul precedent.

2008 este al treilea an consecutiv in care piata va fi pe minus, dupa ce in 2007 societatile de asigurare din Romania au afisat o pierdere de 253 milioane lei (circa 75,8 milioane euro).

Potrivit specialistilor din domeniu, cauza principala a acestor pierderi este nivelul mare al daunelor solicitate in principal pe segmentul asigurarilor auto, dar si lupta pentru cota de piata.

„Poate aceasta criza va mai tempera lupta, iar companiile vor incerca sa adauge un plus de eficienta activitatii”, a spus Gluvacov.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) estimeaza pentru 2008 o crestere a pietei de circa 25% comparativ cu 2007, pana la aproximativ 9 miliarde lei (2,5 mld. euro).

In 2007, asiguratorii au inregistrat prime brute subscrise de 7,17 miliarde lei (2,15 miliarde euro).

Si Bogdan Stan, directorul general al EuroIns, considera ca piata va ajunge in 2008 la circa 2,5 miliarde de euro.

Primele brute subscrise de firmele de asigurari din Romania au crescut in primele 9 luni ale lui 2008 cu 25,6% comparativ cu perioada similara a anului anterior, pana la 6,67 miliarde lei 1,83 miliarde euro).

Achizitii si fuziuni

In acest an, au fost finalizate cele mai importante preluari din piata. Rezultatul: primii 10 jucatori de pe piata asigurarilor fac parte din 5 grupuri internationale.

In noiembrie, grupul austriac Uniqa a finalizat tranzactia prin care a cumparat compania de asigurari Unita de la Vienna Insurance Group (VIG), valoarea tranzactiei situandu-se intre 130 si 250 milioane euro.

Unita va trece printr-un proces de rebranding si de anul viitor se va numi Uniqa Romania. La conducerea companiei a fost numit Radu Vasilescu, fostul sef al ING Fond de Pensii.

Activitatile internationale ale Uniqa se concentreaza in Europa Centrala si de Est, iar pe piata din Romania, grupul mai este prezent prin intermediul societatii de asigurari Astra, unde detine o participatie minoritara, de 27% din actiuni.

Astfel, grupul Uniqa va detine pe piata din Romania o cota de aproximativ 12%, ocupand locul 4, conform datelor din primul semestru publicate CSA.

Uniqa a anuntat ca renunta la preluarea pachetului majoritar al societatii Astra, dupa ce negocierile pentru cumpararea restului actiunilor au esuat, pretul fiind considerat prea mare. Totodata, grupul isi va retrage numele din compania Astra (Astra-Uniqa n.r.) si ia in calcul vanzarea participatiei de 27%, dar nu in acest an.

Odata cu finalizarea tranzactiei prin care grupul Uniqa a preluat integral Unita de la Vienna Insurance Group, grupul austriac a ajuns sa detina, indirect, controlul asupra companiei de asigurari Agras, Unita fiind actionarul majoritar al Agras.

Dupa vanzarea companiei Unita, Vienna Insurance Group (VIG) ramane in continuare lider de piata, cu o cota de circa 30%, avand in portofoliu societatile Omniasig, Omniasig Life, Asirom, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.

In acest an, Vienna Insurance Group a preluat afacerile de asigurari ale Erste Bank, inclusiv pe cele de pe piata romaneasca. Astfel, VIG a preluat participatiile majoritare in cadrul BCR Asigurari de Viata si BCR Asigurari de la Erste Group Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romana (BCR).

Neschimbata ramane si pozitia germanilor de la Allianz, care se situeaza pe locul 2, cu o cota de piata de 15,8%, potrivit CSA.

Pe locul 3 se afla grupul francez Groupama, cu o cota de peste 12% pe piata asigurarilor generale, la sfarsitul lui 2007. Acesta detine in portofoliu companiile Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia Asigurari, care vor fuziona in 2009 si vor actiona sub denumirea de Groupama Asigurari.

Documentele privind Groupama Asigurari care trebuie aprobate de CSA vor fi depuse la sfarsitul primului trimestru din 2009, iar procesul de rebranding si lansarea noii companii sunt planificate pentru finalul toamnei.

Groupama Asigurari tinteste, intr-un interval de 5 ani, o cota de piata de 20% pe asigurarile pe viata, mai mult decat dublu fata de cota consolidata, pe anul 2007, a celor 3 companii achizitionate. Totodata, grupul vrea sa detina 25% pentru asigurarile de proprietati si raspundere civila si 15% pe piata asigurarilor auto, a declarat Denis Rousset, reprezentantul Groupama in Romania.

Groupama a platit peste 450 milioane de euro pentru achizitia celor 3 companii.

Grupul italian Generali ocupa locul 5 pe piata din Romania si detine Generali Asigurari, Fata Asigurari, Ardaf si Roumanie Assurance International (RAI), ultimele doua companii fiind achizitionate in acest an de la fondul de investitii PPF Investments.

In urma tranzactiei, Generali controleaza 72,7% din Ardaf si 99,9% din RAI.

Potrivit unor surse din piata, fondul de investitii PPF Investments va incasa aproximativ 80 milioane euro din vanzarea la pachet a societatilor romanesti de asigurari Ardaf si RAI catre Generali PPF Holding, dublu fata de investitia initiala.

2008 a adus doua companii noi in Romania

In acest an si-au facut aparitia pe piata asigurarilor din Romania doua companii noi: Signal Iduna – pe segmentul asigurarilor de viata si Porsche Asigurari, parte a grupului Porsche – pe segmentul asigurarilor generale.

Porsche Asigurari s-a lansat in octombrie pe piata asigurarilor generale, oferind pentru inceput produsul full-Casco, destinat masinilor noi, achizitionate prin contracte de leasing.

In viitorul apropiat, compania isi va extinde serviciile de asigurari si pentru masinile cumparate prin credite, pentru cele second-hand, precum si pentru automobilele achizitionate cu plata in numerar.

Produsele companiei Porsche Asigurari se adreseaza numai clientilor care au achizitionat un automobil importat de catre dealerul Porsche Romania, respectiv una din marcile Volkswagen, Audi, Porsche, Seat si Skoda.

Porsche Asigurari estimeaza ca va vinde, anul viitor, aproximativ 6.000 de polite full-Casco clientilor grupului Porsche, a declarat Kurt Leiner, CEO al Porsche Finance Group.

Tot in luna octombrie, si-a inceput activitatea si compania Signal Iduna Asigurari de Viata, dupa ce in iunie, a primit autorizatia de functionare de la arbitrul asigurarilor.

Societatea doreste ca pana in 2012 sa ajunga lider pe piata asigurarilor de sanatate, a declarat Sinziana Maioreanu, CEO si presedinte al board-ului local al germanilor de la Signal Iduna.

Pe piata locala, aceasta va oferi asigurari de sanatate – principalul segment de business al companiei, dar si asigurari de viata si de accidente, destinate atat companiilor, pentru angajatii lor, cat si persoanelor fizice si familiilor.

Masuri pentru mentinerea stabilitatii pietei de asigurari

Pe fondul dificultatilor prin care trec pietele financiare internationale incepand din toamna anului curent, CSA a luat o serie de masuri menite sa mentina stabilitatea financiara a asiguratorilor si, astfel, sa fie protejate interesele asiguratilor.

„Noile prevederi ne vor permite identificarea mai din timp a eventualelor probleme generate de riscul de piata si in consecinta, o reactie mai rapida in luarea tuturor masurilor care se impun pentru protejarea asiguratilor”, a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

In acest sens, societatile de asigurare trebuie sa comunice lunar Comisiei situatia rezervelor tehnice si acoperirea acestora cu active admise potrivit normelor, si nu doar trimestrial cum erau obligate pana in prezent.

O alta masura cu caracter prudential a vizat modificarea celor doua norme privind activele admise sa acopere rezervele tehnice brute ale societatilor de asigurare, constituite atit pentru activitatea de asigurari generale, cat si pentru activitatea de asigurari de viata.

Amendarea celor doua norme prevad eliminarea imprumuturilor si a activelor corporale, altele decat terenurile si constructiile, din tipurile de active admise sa acopere rezervele brute, in timp ce depozitele si disponibilitatile asiguratorilor la institutiile de credit vor fi luate in considerare la acoperirea rezervelor intr-un procent de maxim 90% din totalul rezervelor, dar nu mai mult de 10% din valoarea rezervelor intr-o singura institutie de credit. In prezent, expunerea maxima admisa pe o singura institutie de credit este de 25%.

„Aceste modificari vor conduce la imbunatatirea calitatii si dispersiei activelor admise sa acopere rezervele si ne vor permite noua, autoritatii de supraveghere, identificarea mai din timp a eventualelor probleme generate de riscul de piata si, in consecinta, o reactie mai rapida in luarea tuturor masurilor care se impun pentru protejarea asiguratilor”, au spus reprezentantii CSA.

Institutia a adus modificari si legislatiei privind asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA). Astfel, Comisia a prevazut posibilitatea acordarii de comisioane pentru intermediarii de RCA de maxim 15% din valoarea primelor incasate.

Totodata, asiguratorii vor putea modifica limitele de despagubire si tarifele de prima notificate Comisiei dupa minimum 3 luni de la ultima modificare.

Arbitrul asigurarilor a stabilit ca incepand cu anul 2009, politele RCA pot fi emise si in sistem electronic, iar incepand cu data de 1 ianuarie 2010, politele de asigurare RCA vor fi emise numai in sistem electronic.

In acelasi timp, Comisia a hotarat introducerea sistemului bonus malus in tarifarea asigurarilor RCA incepand cu data de 1 ianuarie 2010. Criteriile de aplicare a acestui sistem vor fi stabilite ulterior de catre CSA.

„Unicul scop al acestor modificari este acela ca interesele asiguratilor sa fie protejate in continuare, inclusiv prin faptul ca asiguratorii vor putea contracara mai usor daunalitatea in crestere prin alocarea unei valori mai mari pentru acoperirea primei de risc”, a subliniat CSA.

Tot de la inceputul anului viitor, asiguratorii pot emite, in cazul accidentelor usoare, fara vatamari corporale, documentele de introducere in reparatie a vehiculelor pentru detinatorii de polite Casco, fara ca acestia sa se duca la politie.

Cum va evolua piata in 2009?

Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), estimeaza pentru 2009 o crestere de circa 12-15% a pietei, pe fondul turbulentelor de pe plan international.

„Probabil ca vor fi incetiniri in incheierea unor asigurari noi pe segmentul de asigurarile de viata, in sensul ca se vor incheia mai putine polite”, a declarat presedintele CSA.

Bogdan Stan, directorul general al EuroIns, a spus ca piata de asigurari din Romania ar putea stagna in 2009 fata de acest an, sau va inregistra un avans de sub 10%, cele mai afectate segmente fiind asigurarile de credite si Casco, pe fondul crizei mondiale.

Acesta estimeaza ca in 2009, asigurarile de viata vor inregistra o usoara scadere din cauza reducerii puterii de cumparare a romanilor, dar si a cresterii somajului.

Totodata, Angela Toncescu considera ca piata asigurarilor de viata isi va pastra un ritm de crestere superior celui al asigurarilor generale si in 2009, la fel ca in acest an.

In primele 9 luni ale acestui an, asigurarile de viata au crescut cu 26,77% pana la 1,315 miliarde lei (peste 261 mil. euro), iar cele generale au urcat cu 25,30%, pana la 5,359 miliarde lei (1,47 mld. euro), conform CSA.

Tot in 2009 ar putea deveni obligatorii asigurarile pentru locuinte, incepand cu luna iunie. Potrivit legii, suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B.

Locuintele tip A sunt constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic.

Locuintele tip B sunt constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alt tip de materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!