„Anul trecut nu am vazut niste masuri foarte spectaculoase in directia limitarii efectelor recesiunii. In 2010, Guvernul va trebui macar sa nu ia masuri care sa loveasca in lichiditatea firmelor locale. Daca ne uitam la ce s-a intamplat in ultima perioada, vom vedea ca in principal firmele cu capital romanesc au fost lovite. Practic firmele straine au acum mai putini concurenti locali decat aveau inainte”, a precizat Craciun.
Iesirea din recesiune anul acesta va fi posibila doar cu ajutorul pietelor externe si cu eventuala sutinere a politicii monetare din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), spune Craciun.
„Ma astept in continuare ca dobanda BNR sa scada. In ceea ce priveste dobanzile bancilor comerciale, acestea vor incepe sa scada numai cand vor avea suficient de mult confort privind mediul de afaceri iar acesta va fi un proces gradual, care va fi simtit mai degraba incepand cu sfarsitul trimestrului II, inceputul trimestrului al III-lea”, a mai spus oficialul Eureko.
Despre evolutia cursului de referinta leu-euro in 2010, Craciun apreciaza ca presiunea in directia deprecierii a scazut substantial, principalul motiv fiind legat de micsorarea deficitului de cont curent. Ajustarea deficitului extern a fost atat de severa incat, in pofida faptului ca investitiile straine directe au scazut foarte mult, ele acopera aproape in totalitate deficitul extern, ceea ce este situatia ideala.
Pe de alta parte, spune Craciun, Banca Nationala nu are nici un interes sa lase un leu prea puternic. Una dintre cheile iesirii Romaniei din recesiune este inclusiv stimularea exporturilor, iar ca sa stimulezi exporturile, cursul trebuie sa ramana relativ favorabil lor, deci leul sa nu se aprecieze foarte tare.
„O apreciere excesiva a leului ar omori din fasa orice tendinta de revenire economica, ceea ce ma face sa cred ca cursul va ramane undeva in zona 3,9 – 4,1 lei/euro”, a declarat Radu Craciun.