„La licitatia Petrom au participat primele mari banci de pe plan mondial. Si au pierdut.Oferta tehnica a castigatorului (consortiul condus de banca de investitii Renaissance – n.r.) a fost la limita de jos. Cu un punct mai putin ar fi fost descalificata. La proiectele mari, la cele de infrastructura, trebuie ca ponderea ofertei tehnice sa fie mai semnificativa si evaluarea ofertei tehnice mult mai riguroasa”, a afirmat Radu.
Seful UniCredit sustine ca la toate proiectele mari, in special de infrastructura, s-a pus accentul pe pretul oferit de competitori, iar rezultatele finale au fost slabe, chiar mai costisitoare decat daca s-ar fi acceptat o oferta mai putin buna la prima vedere din punct de vedere financiar.
Oficialul UniCredit Tiriac Bank spune ca in marile proiecte de infrastructura statul ar trebui sa apeleze la expertiza straina, mult mai calificata, dupa modelul Turciei, care ani buni si-a dezvoltat infrastructura beneficiind de consultanta unor firme de renume din Danemarca.
Saptamana trecuta, comisia de selectie a intermediarului ofertei secundare de la OMV Petrom a declarat castigator consortiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities, ceea ce a reprezentat o surpriza pentru piata.
Oferta castigatoare a intrunit 92,5 puncte (dintr-un total de 100 posibile). Oferta financiara depusa reprezinta 0,325% din suma totala rezultata din valoarea actiunilor in cadrul ofertei publice secundare, preciza ministerul Economiei intr-un comunicat.
„Actiunea a fost finalizata cu succes, avand in vedere ca, la o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimarile pietei, situate undeva la 4-5 milioane de euro”, se arata in comunicat.
Conform mai multor surse prezente la licitatie, consortiul condus de Renaissance Capital a fost urmat, la mare distanta, de asocierea Goldman Sachs – UniCredit CA IB Securities, cu 68,6 puncte.
Pe pozitia a treia s-a plasat consortiul Nomura – Alpha, cu 67,7 puncte, iar al patrulea punctaj a fost obtinut de Raiffeisen Capital&Investments, Morgan Stanley si Raiffeisen Centrobank. Cel mai mic punctaj dintre cei cinci competitori ramasi in cursa l-a avut consortiul ING Bank – UBS, potrivit surselor.
OPSPI a analizat intr-o prima faza oferta tehnica depusa de sase consortii.
In ultima faza de selectie au fost deschise si ofertele financiare, iar punctajul final a fost format in proportii egale (50%-50%) din rezultatul obtinut la oferta tehnica si cel de la oferta financiara.
In oferta financiara consortiul Raiffeisen Capital&Investments-Morgan Stanley-Raiffeisen Centrobank, plasat pe a doua pozitie dupa oferta financiara, a cerut 0,7% din valoarea ofertei.
Daca notarea ofertelor financiare s-a realizat prin obtinerea unui punctaj maxim de catre cel mai mic pret (100 de puncte), atunci rezultatul castigatorului la oferta tehnica a fost de 85 de puncte, adica limita minima comunicata competitorilor si care dadea dreptul la participarea in faza finala a competitiei.