- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Rafinaria Arpechim va functiona cel putin pana in luna august

18 Jul, 15:11 • Redactia DailyBusiness
Curtea de Apel Pitesti a respins miercuri recursul Agentiei pentru Protectia Mediului Arges in procesul privind suspendarea aplicarii deciziei APM de oprire a activitatii Rafinariei Arpechim.
Rafinaria Arpechim va functiona cel putin pana in luna august

Urmare a acestei decizii, rafinaria, cea de-a doua ca marime din tara, va continua sa functioneze cel putin pana la mijlocul lunii august, cand se va judeca procesul pe fond.

„Decizia Curtii de Apel a avut cu siguranta motive sociale, faptul ca muncitorii ar ramane fara joburi, iar pagubele economice ar fi uriase. S-au ignorat problemele de mediu”, a declarat, pentru DailyBusiness, Marius Stanca, directorul APM Pitesti.

„Nu cred insa ca la discutia pe fond, vom mai putea aduce asemenea argumente. Este o problema strict de respectare a legii, iar din acest punct de vedere, avem dovezi cat se poate de concrete”, a mai spus Stanca.

Decizia Curtii de Apel vine dupa ce Tribunalul Pitesti a admis initial cererea Petrom de suspendare a deciziei prin care Agentia Regionala pentru Protectia Mediului a intrerupt activitatea rafinariei.

Decizia APM a fost astfel suspendata, iar rafinaria poate sa lucreze in regim normal, pana la judecarea dosarului pe fond, proces ce ar urma sa inceapa in luna august.

Stanca:Statul roman risca sanctiunile UE

Marius Stanca, directorul APM Pitesti, spune ca daca Arpechim nu isi va rezolva problemele de mediu, iar justitia va continua sa anuleze sanctiunile APM, statul roman va fi penalizat de Uniunea Europeana, pe clauza de mediu.

„Exista un calendar angajat de Romania privind rezolvarea problemelor de mediu, iar domeniul petrolier este unul extrem de sensibil. Daca nu vom reusi sa acoperim sursele de poluare din acest sector, riscam sa primim amenzi de sute de mii de euro”, a mai declarat directorul APM.

Autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim din Pitesti a fost suspendata, la sfarsitul lunii mai, masura atragand dupa sine sistarea activitatii de productie pentru o perioada de pana la sase luni. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti a justificat decizia prin nerespectarea de catre Petrom a masurilor de protectie a mediului la Arpechim. Este vorba de nerealizarea modernizarii rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic.

„Decizia noastra de a cere suspendarea activitatii a fost absolut legitima. Avem o lista cu 157 de poluatori din judet pentru care vom cere masuri similare. Nu putem tolera ca mediul sa fie pe ultimul loc in ceea ce priveste preocuparile agentilor economici”, a declarat recent, pentru DailyBusiness, Marius Stanca, directorul APM Pitesti.

Oficialii Petrom anuntau, imediat dupa oficializarea deciziei APM, ca inchiderea rafinariei va avea un impact puternic, atat pentru companie, cat si pentru piata romaneasca si ca o va contesta in justitie.

Petrom estima, anterior deciziei de inchidere a Rafinariei Arpechim, ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei (518,2 milioane de euro), cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei (3,2 miliarde euro), redusa cu 18,5% fata de anul trecut.

Prin cele doua rafinarii pe care le detine (Arpechim si Petrobrazi), Petrom este cel mai mare agent in sectorul de rafinare. Cele 2 rafinarii au o capacitate de rafinare anuala nominala de aproximativ 14 milioane tone pe an, capacitatea activa fiind de aproximativ 8 milioane tone pe an, fiecare rafinarie avand cate o unitate de productie inchisa.

La Arpechim se proceseaza atat titei romanesc, cat si titei din import. Rafinaria dispune de doua module, cu o capacitate nominala totala de 6,5 milioane tone pe an. In prezent doar o unitate din cele doua functioneaza, cea cu capacitatea de 3,5 milioane tone/an, finalizata in anul 1975.

Arpechim este conectata la conductele interne de transport (zacamintele de titei din Oltenia) si la conducta care face legatura cu Constanta si Marea Neagra pentru importul titeiului.

Arpechim produce benzine auto fara plumb, motorine de calitate superioara, combustibil tip M si tip P, combustibil lichid usor, nafta si gaze pentru chimizare (propan, n Butan, propilena), LPG, lubrifianti: uleiuri de motoare monograd si multigrad, sulf si alte produse secundare, MTBE, bitumuri.

In prezent, pe piata romaneasca opereaza 10 rafinarii cu o capacitate nominala de prelucrare a titeiului de 34 milioane tone/an.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...