Urmare a acestei decizii, rafinaria, cea de-a doua ca marime din tara, va continua sa functioneze cel putin pana la mijlocul lunii august, cand se va judeca procesul pe fond.
„Decizia Curtii de Apel a avut cu siguranta motive sociale, faptul ca muncitorii ar ramane fara joburi, iar pagubele economice ar fi uriase. S-au ignorat problemele de mediu”, a declarat, pentru DailyBusiness, Marius Stanca, directorul APM Pitesti.
„Nu cred insa ca la discutia pe fond, vom mai putea aduce asemenea argumente. Este o problema strict de respectare a legii, iar din acest punct de vedere, avem dovezi cat se poate de concrete”, a mai spus Stanca.
Decizia Curtii de Apel vine dupa ce Tribunalul Pitesti a admis initial cererea Petrom de suspendare a deciziei prin care Agentia Regionala pentru Protectia Mediului a intrerupt activitatea rafinariei.
Decizia APM a fost astfel suspendata, iar rafinaria poate sa lucreze in regim normal, pana la judecarea dosarului pe fond, proces ce ar urma sa inceapa in luna august.
Stanca:Statul roman risca sanctiunile UE
Marius Stanca, directorul APM Pitesti, spune ca daca Arpechim nu isi va rezolva problemele de mediu, iar justitia va continua sa anuleze sanctiunile APM, statul roman va fi penalizat de Uniunea Europeana, pe clauza de mediu.
„Exista un calendar angajat de Romania privind rezolvarea problemelor de mediu, iar domeniul petrolier este unul extrem de sensibil. Daca nu vom reusi sa acoperim sursele de poluare din acest sector, riscam sa primim amenzi de sute de mii de euro”, a mai declarat directorul APM.
Autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim din Pitesti a fost suspendata, la sfarsitul lunii mai, masura atragand dupa sine sistarea activitatii de productie pentru o perioada de pana la sase luni. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti a justificat decizia prin nerespectarea de catre Petrom a masurilor de protectie a mediului la Arpechim. Este vorba de nerealizarea modernizarii rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic.
„Decizia noastra de a cere suspendarea activitatii a fost absolut legitima. Avem o lista cu 157 de poluatori din judet pentru care vom cere masuri similare. Nu putem tolera ca mediul sa fie pe ultimul loc in ceea ce priveste preocuparile agentilor economici”, a declarat recent, pentru DailyBusiness, Marius Stanca, directorul APM Pitesti.
Oficialii Petrom anuntau, imediat dupa oficializarea deciziei APM, ca inchiderea rafinariei va avea un impact puternic, atat pentru companie, cat si pentru piata romaneasca si ca o va contesta in justitie.
Petrom estima, anterior deciziei de inchidere a Rafinariei Arpechim, ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei (518,2 milioane de euro), cu 25,9% mai mic decat cel din 2006 si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei (3,2 miliarde euro), redusa cu 18,5% fata de anul trecut.
Prin cele doua rafinarii pe care le detine (Arpechim si Petrobrazi), Petrom este cel mai mare agent in sectorul de rafinare. Cele 2 rafinarii au o capacitate de rafinare anuala nominala de aproximativ 14 milioane tone pe an, capacitatea activa fiind de aproximativ 8 milioane tone pe an, fiecare rafinarie avand cate o unitate de productie inchisa.
La Arpechim se proceseaza atat titei romanesc, cat si titei din import. Rafinaria dispune de doua module, cu o capacitate nominala totala de 6,5 milioane tone pe an. In prezent doar o unitate din cele doua functioneaza, cea cu capacitatea de 3,5 milioane tone/an, finalizata in anul 1975.
Arpechim este conectata la conductele interne de transport (zacamintele de titei din Oltenia) si la conducta care face legatura cu Constanta si Marea Neagra pentru importul titeiului.
Arpechim produce benzine auto fara plumb, motorine de calitate superioara, combustibil tip M si tip P, combustibil lichid usor, nafta si gaze pentru chimizare (propan, n Butan, propilena), LPG, lubrifianti: uleiuri de motoare monograd si multigrad, sulf si alte produse secundare, MTBE, bitumuri.
In prezent, pe piata romaneasca opereaza 10 rafinarii cu o capacitate nominala de prelucrare a titeiului de 34 milioane tone/an.