„Sumele acumulate de la participanti vor fi plasate in titluri de stat in proportie de aproximativ 60%, circa 10% in obligatiuni tranzactionate la bursa si aproximativ 25% in actiuni”, a a declarat pentru NewsIn Mihail Ion.
El a adaugat ca fondul Raiffesen Acumulare, gestionat de RAM, urmeaza sa primeasca autorizarea finala pana la sfarsitul lunii august, dupa ce administratorul acestuia va atrage minimum 100 de participanti, in conformitate cu legislatia.
Contributia minima lunara este de 45 lei si poate fi impartita intre angajat si angajator. Potrivit estimarilor companiei, in cazul unei contributii de 200 de euro anual, pe o perioada de 25 de ani, beneficiarul primeste o pensie lunara de 98 euro, suma totala acumulata ridicandu-se la valoare de 9.672 euro.
Calculul a fost facut pe o perioada de zece ani in care contribuabilul primeste pensia, la un randament mediu net anual de 5% in perioada de acumulare si de 4% in perioada de plata a pensiei.
Presedintele Raiffeisen Asset Management considera ca o persoana se poate gandi deja sa contribuie la un fond de pensii facultative de la varsta 25 de ani, deoarece cu cat perioada de acumulare va fi mai mare, cu atat capitalizarea va fi mai buna.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat in data de 13 iulie societatea Raiffeisen Asset Management ca administrator de fonduri de pensii private facultative (pilonul III), precum si prospectul schemei sale de pensii.
Pana in prezent, arbitrul pensiilor private a mai autorizat alte cinci societati constituite pentru admistrarea de pensii private facultative precum: ING Asigurari de Viata SA, Aviva Asigurari de Viata SA, BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de pensii Facultative SA si OTP Garancia Asigurari SA.
Raiffeisen Asset Management, compania de administrare a investitiilor a grupului Raiffeisen in Romania, a fost infiintata in decembrie 2005 si a lansat in iunie 2006 primele doua fonduri mutuale. Raiffeisen Asset Management administreaza active de circa 40 milioane euro, prin intermediul fondurilor Raiffeisen Prosper si Raiffeisen Benefit, si controla in luna iunie o cota de piata cumulata de 15,5 %, dupa un an de la lansarea acestora.