Astfel, Banca Transilvania (TLV), institutie care a dat dovada dintotdeauna de o abordare agresiva, are acum ocazia sa-si aleaga „pe spranceana” clientii si sa-si ridice cota de piata fara a renunta „la prea multa marja”, apreciaza analistii Raiffeisen.
O astfel de strategie implica in mod normal asumarea unor riscuri, in special tinand cont de faptul ca portofoliul BT este expus semnificativ la IMM-uri, insa solicitarea de majorare de capital anuntata recent pare sa sprijine abordarea adoptata de banca, considera casa de brokeraj.
Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a propus saptamana trecuta actionarilor majorarea capitalului cu 391,5 milioane lei, la 1,47 miliarde lei, prin capitalizarea rezervelor in suma de 173,9 milioane lei, utilizarea primelor de emisiune in valoare de 97,6 milioane lei si prin aporturi in numerar de 120 milioane lei.
In acest context, Raiffeisen anticipeaza majorarea puternica a profitului BT in acest an, dar si accelerarea cresterii portofoliului de credite cu 12%. Imprumuturile neperformante ar urma sa se plafoneze la maximum 17,1% din soldul creditelor, reducand astfel semnificativ costul riscului, principalul factor de influenta asupra profitului net.
BT este singura banca privata importanta din Romania care nu face parte dintr-un grup financiar multinational.
Printre actionarii institutiei de credit se regasesc Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), International Finance Corp – divizie a Bancii Mondiale, si Bank of Cyprus.