- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Raiffeisen Bank a cedat presiunilor. Decizia băncii afectează milioane de oameni

16 Aug, 14:31 • Bugiu ⁠Ana Maria
În ultimele luni, Raiffeisen Bank International (RBI) a fost supusă la mari presiuni din partea Băncii Centrale Europene, dar și a Statelor Unite ale Americii. În cele din urmă, banca a cedat, iar această decizie va afecta milioane de oameni.
Raiffeisen Bank a cedat presiunilor. Decizia băncii afectează milioane de oameni

Raiffeisen Bank a fost somat să își reducă activitatea în Rusia, pe fondul războiului și a cedat, într-un final, presiunilor din Occident. Banca a luat o decizie radicală în ceea ce privește activitatea în Rusia, fapt care va afecta milioane de oameni, potrivit bugetul.ro.

Deznodământul vine în urma presiunilor din partea Băncii Centrale Europene, care a cerut tuturor băncilor care operează în Rusia să își încheie activitatea. Mai mult, organismul de supervizare bancară al BCE a cerut băncilor cu activitate în Rusia să accelereze eforturile de reducere a riscurilor.

Te-ar putea interesa și: Românii care vor fi iertați de toate datoriile la bancă. „Legea celei de-a doua șanse” intră în vigoare

foto: Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank a cedat presiunilor

La primele presiuni, Raiffeisen Bank International a refuzat să își întrerupă activitatea în Rusia, dar BCE și Statele Unite ale Americii au avut mai multe cuvinte de spus.

A trecut o lungă perioadă în care BCE a presat banca să își reducă activitatea și după mai multe luni, Raiffeisen Bank International (RBI) a venit și cu decizia finală. Începând cu 2 septembrie 2024, clienții individuali ai băncii din Rusia nu vor mai putea face transferuri peste hotare în nicio valută, exceptând rubla.

Restricția nu va fi valabilă pentru unele companii mai mari.

„Din 2 septembrie, transferurile de ieşire transfrontaliere în valută nu vor mai fi disponibile pentru toţi clienţii băncii, cu excepţia unui număr limitat de clienţi corporate din sfera afacerilor majore şi internaţionale. Restricţia a fost impusă în concordanţă cu decizia RBI legată de reglementările BCE. Modificările nu se vor aplica plăţilor transfrontaliere în ruble”, se arată în comunicatul oficial al subsidiarei Raiffeisen Bank International din Rusia.

Banca a mai precizat că din 26 iulie 2024 a suspendat temporar deschiderea de noi conturi de brokeraj pentru investitorii de retail.

„În urma directivei BCE referitoare la grupul RBI, Raiffeisen Bank este forţată să reducă volumul operaţiunilor pe piaţa rusă. În acest stadiu, am decis, din 26 iulie 2024, suspendarea temporară a deschiderii de noi conturi de brokeraj pentru investitorii de retail”, a precizat Raiffeisen Bank în Rusia.

Te-ar putea interesa și: ROBOR 12 august. Schimbarea începutului de săptămână pentru românii care s-au împrumutat la bancă