- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Raiffeisen Bank: Criza datoriei europene afecteaza pietele globale

29 Sep, 16:15 • Redactia DailyBusiness
Tulburarile sectorului bancar, caderile pietelor financiare si escaladarea datoriei publice amintesc de toamna lui 2008 si de Lehman. Cel mai probabil, chestiunea Greciei va ramane un element hotarator in lunile urmatoare, a declarat Valentin Hofstatter, cercetator la Raiffeisen Bank International AG (RBI).
Raiffeisen Bank: Criza datoriei europene afecteaza pietele globale

„Cresterea economica este franata de tensiunile din sectorul financiar si de posibila restructurare a datoriei Greciei”, a  spus Valentin Hofstatter.

In consecinta, Hofstatter asteapta [b]scaderi temporare ale PIB-ului in zona euro[/b], acesta urmand sa revina la valori pozitive abia in a doua jumatate a lui 2012.

„Nici pietele in curs de dezvoltare nu sunt aparate de evolutia negativa a activitatii economice din tarile dezvoltate.Si aici ne asteptam la o scadere a PIB-ului – cu toate ca nici pe departe la fel de mare ca in zona euro sau Statele Unite”, spune expertul Veronika Lammer.

„Perspectivele raman pozitive pentru aur, mai ales din cauza aversiunii ridicate la risc si a ratelor de dobanda real negative”, a mai spus Lammer.

[b]Activitate economica mai scazuta in zona euro[/b]

Date fiind nivelul scazut al increderii si povara cauzata de criza datoriei publice, analistii Raiffeisen Research se asteapta la o diminuare puternica a activitatii economice in zona euro.

„Slabiciunea activitatii economice va deveni evidenta de-abia in a doua jumatate a acestui an, cand ne asteptam ca productia sa scada in majoritatea tarilor europene. Acesta este motivul pentru care reducem la 1,6% prognoza de crestere a PIB-ului pentru 2011”, spune Hofstatter.

In opinia analistului, incetinirea economica se va face simtita si in 2012. Din acest motiv, precum si din cauza posibilei intrari in incapacitate de plata a Greciei, pietele sunt dominate de incertitudine.

Hofstatter se asteapta la [b]o crestere a PIB-ului de doar 0,2 procente in 2012[/b].

Inflatia ramane o problema reala, care se face simtita puternic in majoritatea tarilor europene. „In timp ce bunurile de larg consum precum alimentele si combustibilul anunta cresteri semnificative de pret, costurile mai mari cu transportul si alimentele nu se traduc intr-o crestere la fel de puternica a preturilor altor bunuri”, explica analistul RBI.

El se asteapta la rata a inflatiei de doar 1,6 procente in 2011.

[b]Criza datoriei in zona euro: acordarea urmatoarei transe a imprumutului pentru Grecia se va face in T4[/b]

Hofstatter crede ca principalul motiv pentru spirala descendenta a zonei euro este lipsa unui model credibil pentru solutionarea crizei datoriei publice. „Daca politicienii Uniunii Europene nu prezinta curand o alternativa credibila, atunci nu vom vedea nici o imbunatatire a nivelului de incredere”, spune expertul Raiffeisen Research.

„Ne asteptam ca in ultimul trimestru al lui 2011 sa fie acordata urmatoarea transa a imprumutului catre Grecia, sa fie aprobat un al doilea pachet de sprijin pentru Grecia si sa fie respectat programul de restructurare a datoriei Greciei”. Cu toate acestea, avand in vedere numeroasele obstacole care vor trebui depasite pana atunci precum si nevoia unei solutii pe termen lung pentru criza datoriei, Hofstatter crede ca nivelul incertitudinii va ramane ridicat pe piete.

[b]Crestere de 1,7% a PIB-ului Statelor Unite in 2011[/b]

Analistii RBI se asteapta ca PIB-ul Statelor Unite sa creasca cu 1,7 procente in 2011. Cu toate acestea, perspectivele pentru 2012 se inrautatesc.

„Cearta continua referitoare la solutiile pentru criza datoriei suverane in zona euro si probabilitatea unei noi restructurari a datoriei Greciei ne-au facut sa reducem prognoza de crestere a PIB-ului pe 2012 de la 2% la 1,5%”, explica Hofstatter. „Nu am scazut si mai mult prognoza datorita noului program american de stimulare a economiei, in valoare de aproximativ 450 miliarde dolari”, a adaugat el.

[b]Banca Centrala Europeana nu va mai creste rata dobanzii[/b]

Date fiind riscurile inflationiste scazute si riscurile economice in crestere, expertii Raiffeisen Research se asteapta ca BCE sa nu mai creasca rata dobanzii si sa o mentina neschimbata, la 1,5 procente.

In cazul unei reesalonari a datoriei Greciei, riscurile legate de activitatea economica vor deveni alarmante si vor creste nervozitatea existenta pe piata interbancara.

„In conscinta, Banca Centrala Europeana ar putea chiar reduce rata dobanzii cheie la 1%”, spune Hofstatter. 

[b]EUR/USD: poate ajunge la 1,2 la inceputul lui 2012[/b]

„Rata de schimb euro/dolar a atins deja vechea noastra prognoza pentru decembrie, de 1,35, din cauza incertitudinilor. Cu toate acestea, este posibil ca punctul de minim sa nu fi fost inca atins. Odata cu restructurarea datoriei Greciei, pe care noi o consideram inevitabila, s-ar putea ajunge la un raport de 1,2 euro/dolar la inceputul lui 2012”, explica Hofstatter.

[b]EUR/CHF: putin probabil sa scada sub raportul 1,2[/b]

Intrucat Elvetia nu are o problema cu inflatia, analistii RBI pornesc de la premisa ca Banca Nationala a Elvetiei va oferi volumul necesar pentru a contracara o eventuala deteriorare a crizei datoriei euro si pentru a impiedica scaderea raportului EUR/CHF sub 1,2.

Doar problemele zonei euro si o crestere alarmanta a lichiditatii francului elvetian pentru a apara nivelul de 1,2 ar putea pune in pericol rata de schimb.

[b]Obligatiunile germane raman o oaza de siguranta[/b]

Piata obligatiunilor din zona euro ramane sub semnul datoriei suverane. „Dar desi randamentele obligatiunilor germane sunt deja la nivelul recesiunii, functia lor de oaza de siguranta se va mentine cel putin pana la jumatatea lui 2012, in principal din cauza problemei nerezolvate a datoriei”, spune Hofstatter.

In eventualitatea unui default al Greciei in primul trimestru al lui 2012, el se astepta la un nou minim al randamentelor germane.

[b]Preturile obligatiunilor si actiunilor corporate continua sa scada[/b]

„Desi etapa de recuperare include deocamdata categoriile de active investitionale cu risc ridicat, perioada de pana in primavara lui 2012 va fi caracterizata de o scadere a preturilor obligatiunilor si actiunilor corporate”, spune Veronika Lammer.

Ea se asteapta ca revizuirile in scadere ale profiturilor pentru 2012 si tendinta de recesiune de pana la jumatatea lui 2012 sa impovareze aceste forme de investitii, in ciuda deja existentelor tendinte descendente.

„Ampla furnizare de lichiditate si riscurile mai mici de contagiune gratie implementarii unor concepte de restructurare convingatoare ar trebui sa determine iesirea din recesiune in 2012 a principalilor indicatori economici. Cu aceasta ocazie poate fi asteptata o schimbare in bine pentru categoriile de investitie cu grad de risc mai ridicat, cum sunt actiunile si obligatiunile corporate”, explica expertul.

Lammer porneste de la presupunerea ca atat actiunile din zona euro si din Statele Unite cat si cele din tarile non-euro vor fi in continuare sub presiune in lunile urmatoare.

In pietele emergente, situatia economica este mai buna, dar este de asteptat ca nivelul de crestere sa incetineasca, pe de-o parte din cauza exporturilor in scadere catre tarile dezvoltate, si pe de alta parte din cauza ratelor mai mari ale dobanzii din unele tari.

„Pietele de actiuni au scazut odata cu pietele dezvoltate si ar trebui sa faca fata evenimentelor mai bine, datorita nivelului scazut de indatorare si a perspectivelor mai avantajoase de crestere pe termen lung. Cu toate acestea, este prea devreme sa spunem ca totul va fi bine”, spune Lammer.

Monedele pietelor emergente au cunoscut recent presiune la vanzare din cauza unei aversiuni extreme la risc – astfel ca nu este exclus sa fie interesante pentru investitorii speculativi.

[b]Alocarea activelor: subevaluarea claselor de active cu risc ridicat[/b]

Lammer recomanda subponderarea claselor de investitii cu risc ridicat: „pe de-o parte subponderand actiunile cu trei procente si pe de alta parte subponderand obligatiunile cu risc ridicat. Astfel se tine seama de evaluarile scazute ale activelor individuale si in acelasi timp amortizeaza volatilitatea ridicata supraponderand obligatiunile si investitiile guvernamentale in dolari americani. Dolarul american are tendinta de a se aprecia fata de euro atunci cand exista o aversiune de risc in crestere, acesta fiind si motivul pentru care supraponderarea este o protectie buna pentru riscul acceptat”, spune Lammer.

Criza datoriei euro a facut deja ca pretul aurului sa atinga un nou record, de 1.900 dolari americani pe uncie.

„Aceasta crestere uriasa si rapida a preturilor se datoreaza in primul rand trecerii investitorilor la investitii mai sigure. Modelul nostru de prognoza indica o crestere a pretului aurului la 2.200 dolari americani pana la sfarsitul lui 2012”, spune Lammer.

Din perspectiva macroeconomica, un nivel scazut al dobanzilor reale si un dolar american mai slab sunt doua conditii esentiale pentru cresterea pretului aurului.

„Atat anuntul Fed ca nu vrea sa creasca ratele dobanzilor pentru o perioada lunga de timp cat si prognoza referitoare la scaderea ratelor dobanzii in zona euro confirma previziunile noastre pozitive pentru aur”, a zis Lammer.

Raiffeisen Bank International AG (RBI) este o subsidiara integral consolidate a Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB). RZB detine in mod indirect in jur de 78,5% din actiuni, restul tranzactionandu-se liber pe Bursa de Valori de la Viena. RZB este institutia centrala a Grupului Bancar Austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar al tarii, si functioneaza ca sediul central al intregului group RZB, inclusiv RBI.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro Future, brand înființat în 2016
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro ...
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați trebuie să aibă minimum opt clase
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați ...