Intr-un interviu acordat recent agentiei de presa Reuters, Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, declara ca in prezent conditiile de politica monetara sunt destul de stricte si permit readucerea inflatiei pe o panta descendenta.
In opinia guvernatorului, banca centrala nu ar trebui sa exagereze cu inasprirea in continuare a conditiilor pe piata monetara, intrucat acestea ar putea exercita presiuni de apreciere asupra leului, in special daca celelalte banci centrale, care la randul lor se confrunta cu cresterea rapida a inflatiei, sunt oarecum reticente in ce priveste cresterea ratei dobanzii cheie.
Ingrijorarea BNR cu privire la aprecierea leului vine in contextul in care deficitul de cont curent este destul de accentuat. Chiar daca aprecierea ajuta inflatia, iar banca centrala isi poate atinge tinta pe termen scurt, trendul de apreciere se poate inversa rapid, in conditiile unei crize a deficitului de cont curent, iar consecintele pe termen scurt pot fi negative.
Analistii Raiffeisen se asteapta ca dobanzile interbancare sa ramana la niveluri ridicate saptamana aceasta, pe fondul incertutitudinilor ce exista in piata in privinta nivelului lichiditatii.
Banca vede un curs de 3,65 lei/euro la jumatatea anului, estimand ca leul va urma un trend de apreciere in fata euro pana la un curs de 3,5 lei/euro la finele anului. Raiffesien estimeaza totodata o usoara depreciere a leului in raport cu dolarul, pana la 2,41 lei/dolar la finele anului, fata de 2,27 lei/dolar cat este in prezent.