Pentru banci, scaderea preturilor in domeniul imobiliar inseamna o depreciere a activelor luate in garantie.
„Ritmul de crestere al preturilor imobiliare probabil ca se va reduce. In unele locuri proabil ca vor stagna, iar in altele vor avea o crestere redusa. Totodata, estimam ca la nivelul pietei ar pueta avea loc si corectii”, a afirmat Madalina Teodorescu.
Aceasta a prezentat joi un studiu al Raiffeisen Bank, conform caruia orasele cu cele mai mari preturi la imobiliare sunt Bucuresti si Cluj. Daca in centrul Capitalei, pretul maxim pe metrul patrat este de 2.500 de euro, in centrul Clujului acesta se ridica la 1.500 de euro.
„In restul statelor din Europa Centrala si de Est, diferentele dintre orasul cu cel mai mare pret pe metrul patrat si cel de-al doilea sunt mai mici, ceea ce ne determina sa consideram ca vor putea exista corectii de pret”, a spus Madalina Teodorescu, directorul ariei credite persoane fizice.
„Cred ca este loc de corectii la locuintele vechi si in zonele centrale, unde preturile imobiliare au ajuns la un maxim istoric”, a adaugat aceasta.
Teodorescu considera ca banca este pregatita in eventualitatea unei corectii, deoarece „a luat in calcul un loan to value (parametru care indica daca pierderile potentiale generate de nerambursarea creditului pot fi recuperate prin vanzarea garantiei n.r.) care ne permite sa suportam o scadere de 10-15% a preturilor. Acele banci care si-au luat insa un nivel al garantiilor apropiat de cel al creditelor, pot avea probleme”.
Aceasta a declarat ca in primul trimestru al anului, creditele cu garantie ipotecara acordate de Raiffeisen au urcat cu 88%, raportat la aceeasi perioada a anului anterior, peste media pietei, In schimb, in trimestrul 2, s-a putut observa o incetinire a cresterii.
Potrivit studiului Raiffeisen Bank Romania, creditele ipotecare acordate populatiei au in Romania cel mai mic nivel raportat la produsul intern brut (PIB), dintre tarile europene. Creditele ipotecare au insa potentialul de a deveni motorul cresterii creditarii pe piata locala. Conform directorului Raiffeisen, creditul ipotecar va avea in continuare un trend ascendent, luand in calcul potentialul pietei si perspectivele privind cresterile salariale.
Astfel, in Romania, nivelul creditelor ipotecare in PIB este de 3,5%, in timp ce in Bulgaria acesta este de 10%, in Polonia de 10,1%, in Ungaria de 12,4%, in Cehia de 14,4%, iar statele din zona euro au un nivel al creditelor ipotecare de 38,8% din PIB.
Structura creditelor acordate populatiei este totodata diferita in Romania raportat la alte state din zona dar si fata de zona euro. In Romania doar 20% din imprumuturile acordate populatiei sunt credite ipotecare, in timp ce 80% sunt credite de consum sau cu o alta destinatie. Comparativ cu Romania, in Bulgaria creditele pentru locuinta detin o pondere de 41% din total credite pentru populatie, in Polonia ponderea acestora este de 45%, iar in Ungaria de 53%.
In Cehia si zona euro, creditele pentru locuinte detin o pondere de 71% din totalul creditelor acordate populatiei. La sfarsitul anului 2006, existau in Romania 382 de locuinte la mia de locuitori.